Portekiz yıl sonuna kadar kömürü bırakıyor

Anıl Varlı

Portekiz’in son iki termik santralından biri olan Sines Termik Santralı geçen hafta kapandı. Kapanış tarihini 2023’den 2021’e çeken şirketin bu kararı sayesinde Portekiz bugüne kadarki en büyük sera gazı azaltımını gerçekleştirmiş oldu. Enerji şirketi EDP’nin karbonsuzlaşma stratejisi kapsamında santralı kapatmasıyla birlikte Portekiz’de çalışan bir termik santral kaldı. Son termik santralın sahibi Pego adlı şirketin de önümüzdeki kasım ayında faaliyeti durdurması bekleniyor.

Erken kapanışların ardında kömürlü termik santral işletme maliyetlerinin giderek artması ve güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji teknolojilerinin kömürden çok daha ucuz hale gelmesi yatıyor. EDP, yaptığı açıklamada kömürden çıkışını hızlandırmasının ‘Avrupa karbonsuzlaşma hedefleri’ ve Portekiz’in yenilenebilir enerjiyi merkeze alan ulusal enerji ve iklim planı ile ortaya çıkan enerji dönüşümü sürecinin doğal bir sonucu olduğunu söyledi.

Portekiz; Belçika, Avusturya ve İsveç’in ardından kömürden elektrik üretimini terk eden dördüncü Avrupa ülkesi olacak. Portekiz’e ek olarak Fransa’nın 2022’de, Slovakya’nın 2023’de, İngiltere, İrlanda ve İtalya’nın ise 2025’de kömürden çıkışlarının tamamlanması bekleniyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz şu ifadeleri kullandı: “Avrupa Yeşil Mutabakatı, sadece Avrupa Birliği’nin değil AB’ye komşu ve aday ülkelerin de karbon emisyonunu azaltarak iddialı bir iklim eylemine geçmesi için dönüştürücü bir ortam sağlıyor. Türkiye, elektrik altyapısını yeni kömür santralları inşa ederek kömürle kilitlemek yerine Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın yaratacağı ivmenin gücüyle hızlı, adil ve temiz bir enerji dönüşümü rotasına girmeli. Bu dönüşüm, hem ekonomi hem iklim hem de su erişimi ve temiz hava açısından faydalar sağlayacak.”