Posco Assan işçileri kazandı: İşçiler işlerine geri dönecek

Anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan Posco Assan işçileri, açtıkları davayı kazandı. 26 Temmuz Perşembe günü Kocaeli 3. İş Mahkemesi'nde görülen duruşmada, kazanan taraf işçiler oldu. Mahkeme, işçilerin işten çıkarılmanın asıl sebebi sendikal neden olduğundan bir yıllık ücretleri tutarında sendikal tazminat ödenmesine karar verildi.

Ne olmuştu?

İzmit’te faaliyet gösteren Posco Assan TST Çelik Sanayi A.Ş işyerinde örgütlenme faaliyetleri sonucunda çalışan işçiler, yoğun çalışma, iş baskısı, düşük ücretler, iş kazası riskleri gibi temel sorunların çözümü için Anayasa’nın kendilerine tanıdığı hakkı kullanarak sendikalı oldular.

Dünya Çelik Devi Posco’da sendikasız ve kölelik koşullarında işçi çalıştıran işveren, sendikaya üye olan işçileri işten çıkardı.

Sendikanın çoğunluk tespitini iki aya yakın süre bekleten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yasanın aradığı çoğunluk üye sayısına sahip olmasına rağmen yetkisizlik tespiti yazdı.

Birleşik Metal-İş'in o dönem yaptığı açıklamalarda; ülkemizde Anayasa ve yasaların işverenlerin talimatıyla rafa kaldırılmasına izin vermeyeceğimizi, Posco Assan işçilerinin hak mücadelesini onların temsilcisi olarak ve onlarla birlikte sürdürmeye ve işçilerin haklı mücadelesinin takipçisi olma sözünü vermişti.