1976' da ülke sporunun gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Efes

1976' da ülke sporunun gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Efes Pilsen Spor Kulübü, geçen hafta potalarda 30'uncu yılını kutladı.

Türk basketbolü için çok önemli bir yer tutan takımın 30 yılı başarılarla dolu. Bana göre Türk basketbolü eğer dünyada önemli bir yer tutuyorsa Efes Pilsen Kulübü'nün bunda yadsınamayacak bir katkısı vardır. İlk kez basketbolda bir Avrupa Kupası'nı kazanan Türk takımı Lacivert Beyazlılar oldu. 1996 yılında Avrupa Koraç Kupası Şampiyonu olarak spor tarihimize geçen Efes Pilsen, Türkiye Basketbol Ligi'nde 12 kez şampiyonluk kazanarak, basketbolda "en çok şampiyon olan kulüp" unvanını sürdürdü.

Türkiye kupasını da 7 kez kazanarak başka önemli başarıya imza attılar. Euroleauge gibi önemli bir organizasyonda kurulduğundan beri sürekli olarak mücadele ederek Avrupa'da bir marka haline geldi. Efes Pilsen'in Avrupa'da yapacağı en önemli olay artık Final Four'a kalarak bu kupayı ülkemize getirmek ve basketbolumuza en büyük hizmeti yapmak olmalıdır. Lacivert-beyazlı-lar ayrıca altyapıdan yetiştirdiği önemli oyuncularla da basketbolumuza büyük katkılar yapmaktadır. Bugün NBA'de veya Avrupa'da oynayan başarılı oyuncularımızın hemen hemen hepsi Efes Pilsen altyapısından yetişmiştir. Tuncay Özilhan ve ekibi yola çıkarken haritayı çok doğru çizmiş ve yıllardır buna göre hareket ederek başarılı olmuşlardır. Tuncay Özilhan ve arkadaşlarını yaptıkları katkıdan dolayı kutlamak istiyorum. Kolay değil geri dönüşü çok az olan bir spor dalında yıllardır desteklerini sürdürerek mücadele ediyorlar. Efes gibi kurumların Türk basketbolunda sayısı arttığı zaman basketbolümüz bir gömlek daha ileriye gidecektir.

Efes Pilsen bu sezon kurduğu kadro ile hem Türkiye liginde hem de Avrupa arenasında iddialı olacaktır. Efes, geçen seneki kadrosundan Kaya Peker'iTau Ceramica'ya Ender Arslan'ı Olimpia'ya göndermesine rağmen önemli oyuncularla kadrosunu güçlendirmiştir. Öncelikle oyun kurucu pozisyonuna Ülker'den Cüneyt Erden'i aldılar. Daha sonra yine bu pozisyonu Horace Jenkins'i transfer ederek sağlamlaştırdılar. Amerikalı guard 2005-06 sezonunda Hapoel Jerusalem'de forma giydi. Geçtiğimiz sezon Hapoel ile ULEB Cup'ta mücadele eden Jenkins ULEB Cup'ın sayı kralı oldu. Zaten geçen sezon Efes en fazla oyun kurucu pozisyonunda sıkıntı çekmişti. Yöneticiler bu sezon burayı güçlendirerek aynı sıkıntıları yaşamak istemiyorlar. Drew Nicholas ve Marcus Haislip takımın diğer yabancı transferleri. Drew Nicholas Benet-ton'da 2005-06 sezonunda Euroleague sayı kralı oldu. 2002'de Maryland ile NCAA şampiyonluğu yaşayan Nicholas 2004-05 sezonunda İtalyan Ligi'nde en çok sayı atan oyuncu unvanını kazandı.

2 numaralı pozisyon için Efes'in sıkıştığı anlarda çok rahat sayı bulabileceği bir oyuncu. Hais-lip'in ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu geçen sezon Ülker'deki performansından zaten biliyoruz. Sakatlığı sona eren Granger ve Prkaçin de bu sezon takım kadrosunda yer alıyor. Türkiye'nin en kaliteli yerli oyuncuları Cenk Akyol,Kerem Gönlüm ve Ermal Kurdoğlu bu sezon büyük başarılara imza atabilirler. 30'uncu yılına böyle kaliteli bir kadro ile başlayacak Efes Pilsen final four'da başarılı olmak zorundadır.