Basketbolda Türkiye Kupası maçlarının ardından önümüz

Basketbolda Türkiye Kupası maçlarının ardından önümüzdeki hafta lig maçları da başlayacak. Bu sezon hakemlerimize bazı kuralların yorumları konusunda yapılan seminerlerde çeşitli talimatlar verildi. Bende maçları daha rahat izlenemeniz ve yeni uygulamaya koyulacak bu yorumları daha iyi anlayabilmeniz için içlerinden önemli bulduğum 3 tanesini köşeme taşıdım. Bu yorumları oyuncuların ve teknik heyetlerinde çok iyi öğrenip maçlarda ona göre hareket etmeleri başarılı olabilmeleri açısından çok önemli.

Sevgili basketbolseverler, sezon içinde maçlarda çok fazla karşılaşabileceğiniz ve yeni sezonda uygulanacak en önemli 3 yorumu aşağıda sizler için ele aldım.

1- Oyunun sonlarında Taktik Faul adı altında yapılan temaslarda, Sportmenlik Dışı Faul kararı verilmesi gereken halleri mutlaka süzüp, bunları böyle değerlendirmek gerekmektedir. Hakemlerin çoğu, bu faulleri, maalesef Taktik Faul olarak nitelendirip, faulün ağırlığını değerlendirme-mekteler. FIBA bu yanlış tutumun düzeltilmesini hakemlerden istedi. Seminerlerde özellikle bu konu üzerinde hassasiyetle durup bu tip durumlarda hakemlerin yanlış tavırlarını acilen düzeltmelerini istendi.

Kısacası maçın bir başka anında Sportmenlik dışı faul olarak değerlendirdiğiniz bir pozizyonu maçın sonlarında da yapılması halinde aynı şekilde cezalandırın ve böyle yorumlayın diye hakemlere bir talimat verilmiş durumda.Buna göre bu sezon maç sonlarında taktik icabı yapılan faullerde çok fazla sportmenlik dışı faul kararı ile karşılaşacağız.

2- Maç başladığı andan itibaren bazı oyuncular formalarını dışarı çıkartıp ısrarla formalarını şortlarının içine sokmak istememektedirler. Bu konu da FIBA tarafından düzeltilmesi istenerek ülke federasyonlarına bildirildi. Bu konuyla ilgili yeni bir uygulama başlatılacak. Bu durumda hakemler, önce ilk ölü zamanda oyuncuyu, ikincisinde koçu ikaz edecekler. Oyuncu formasını dı-şarda tutmaya devam ediyorsa, oyuncu değişikliği işareti verip oyuncunun değişmesini isteyecekler. Yine olmuyorsa, Teknik Faul vererek bu yanlışlığın önüne geçeceklerdir.Bu daha önce hiç uygulanmayan bir karar. Hakemler daha önce forması dışarıda olan oyuncuları uyarıyor ve formalarını şortlarının içine sokmasını sağlıyordu. Bu sezon bu konu ile ilgili çok daha sert tedbirler uygulanacağı anlaşılıyor. Dikkat edin bu önemli bir uygulama çünkü oynayan oyuncuların çoğu nedense formaları şortlarının dışında oynamayı çok seviyorlar. Bu sezon bu oyuncuların işleri oldukça zor olacak.

3- Üç Saniye kuralı ile ilgili olarak da, hakemlerin "Bana göre aktifti, Bana göre pasifti" yorumlarına son verecek keskin hatlarla belirlenmiş tek bir yorum getirildi FIBA tarafından.

Buna göre artık maç esnasında hakemler, oyuncunun aktif, pasif durumuna bakmadan, rakip takımın boyalı alanında 3 saniyeden fazla bekleyen oyunculara 3 saniye kuralı uygulayacaklardır. Bu uygulamayı hazırlık maçlarında oldukça fazla gözlemledim. Artık uzunlar pota altında fazla kalamayacaklar. Hakemlerin daha önce bu konu ile ilgili yaptıkları yorumlarda ortadan kaldırıldı ve kuralın uygulanmasına bir standard getirilmiş oldu. 3 saniye kararı ile ilgili tartışmaların oldukça azalacağını düşünüyorum. Yapılan hazırlık maçlarında bu konu ile ilgili çok büyük tartışmalar çıkmadı.