Bakan Albayrak, 20 Eylül 2018’de basının karşısına çıktı ve 2019 hedeflerini sıraladı. Ancak resmi verilerin açıklanmasıyla Albayrak’ın 1,5 yıl önceki hedeflerinin çöktüğü anlaşıldı

Powerpoint sunumundaki hedefler yalan oldu: Bakın, bu çöküş çok önemli

Ozan GÜNDOĞDU

TÜİK’in aralık ayına ilişkin işgücü göstergelerini yayımlamasıyla beraber geçen yılın tüm göstergeleri ortaya çıkmış oldu. Fakat bu göstergeler bir yandan da 2018 sonunda hükümetin hedeflerinin de sorgulanmasına yol açtı. 2020 yılı hedeflerini her konuşmasında anlatan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tıpkı bugünlerde olduğu gibi 2018 sonunda da kamuoyuna pek çok hedef sunmuştu. Albayrak’ın 20 Eylül 2018’de “bakın, burası çok önemli” ifadeleriyle hafızalara kazındığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) sunumundaki hedefler o günlerde uzmanlar tarafından gerçekçi bulunmamıştı.

Aradan geçen zaman uzmanları haklı çıkarıdı. Yıllık verilere göre YEP bir powerpoint sunumundan öteye geçemedi. Ekonomistlerce gerçekçi bulunmayan ve bu yönüyle çok eleştirilen programa göre bütçe açığı ve işsizlik azalacak, istihdam edilen kişi sayısı 29,1 milyona çıkacak, yıllık büyüme yüzde 2,3 olacak, faiz dışı fazla verilecek, bütçe açığı gayrisafi yurtiçi hasılanın(GSYH) yüzde 1,8’ine gerileyecekti. Bu hedeflerin hiç biri tutmadı, dahası hedeflere yaklaşılamadı. Faiz dışı fazla bir yana 26 milyar lira faiz dışı açık verildi, bütçe açığı GSYH’nin yüzde 2,8’ine yükseldi, istihdam edilen kişi sayısı ise Albayrak’ın sunum yaptığı 2018 eylül ayından bu yana artmak bir yana yaklaşık 1,5 milyon azaldı.

2019’un son çeyreğinde gerçekleşen yüzde 6’lık büyüme yıllık büyümeyi yüzde 0,9’a çekmesine rağmen YEP hedefi olan 2,3’e ulaşılamadı. Üstelik son çeyrek büyümesine rağmen işsizlik de azalmadı. Tüm bu hedeflerin yanında halkın canını en çok yakan sorun işsizlik ölçümlenen en yüksek orana ulaştı. YEP’te yzüde 12,1 olan işsizlik oranı hedefi yüzde 13,7 ile tarihi rekorunu kırdı. Bundan önceki rekor ise 2009 yılı küresel finans krizi döneminde yaşanan yüzde 13,5’lik işsizlik oranıydı. Böylece 20 Eylül 2018’deki toplantıdan hafızalara sadece bakanın terini silerken söylediği “burası çok önemli” ifadeleri kazındı.

powerpoint-sunumundaki-hedefler-yalan-oldu-bakin-bu-cokus-cok-onemli-699511-1.