Avrupa’nın 5 büyük ligindeki takımlar yaz transfer döneminde 4,5 milyar avro harcadı. Transferde en çok parayı toplamda 2,2 milyar avroyla İngiliz kulüpleri harcadı. İkinci sırada 749 milyon avroyla İtalya yer aldı.

Premier Lig’den rekor harcama
Chelsea, 279 milyon avroyla Avrupa'nın transfere en çok para harcayan kulübü oldu. (Fotoğraf: Depo Photos)

Spor Servisi

Premier Lig ekipleri, yaz transfer döneminde yaptıkları harcamalarla Avrupa’nın önde gelen liglerindeki rakiplerini açık ara geride bıraktı. Futbol dünyasını da derinden sarsan yeni tip koronavirüs salgınının etkisinin azalması, yaz transfer döneminde kulüplerin iştahını kabarttı.

Transfermarkt’ın verilerine göre, 1 Eylül itibarıyla sona eren yaz transfer döneminde Avrupa’nın beş büyük ligi kabul edilen İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa’daki kulüpler, toplam 4,5 milyar avro harcadı. Transfer pastasında aslan payı 2,24 milyar avroluk harcamayla İngiliz kulüplerinin oldu. Bu ülkeyi 749 milyon avroyla İtalya (Serie A), 558 milyon avroyla Fransa (Ligue 1), 506 milyon avroyla İspanya (LaLİga) ve 484 milyon avroyla Almanya (Bundesliga) temsilcileri izledi.

İNGİLTERE DAMGASI

Yaz transfer döneminde gerçekleştirilen en pahalı 10 transferin 8’ine İngiliz kulüpleri imza attı. Listeye Şampiyonlar Ligi’nin son şampiyonu Real Madrid 3, Almanya’da şampiyonluklara ambargo koyan Bayern Münih ise 7. sıradan girebildi.

Sir unvanlı teknik direktörü Alex Ferguson’un ayrılmasının ardından eski günlerine bir türlü geri dönemeyen Manchester United, yine çareyi transferde aradı. Hollanda’nın Ajax takımında forma giyen 22 yaşındaki Brezilyalı forvet oyuncusu Antony için 95 milyon avro bonservis ödeyen Manchester ekibi, listenin zirvesine yer aldı.

Ajax’tan Arjantinli stoper Lisandro Martinez’i de 57 milyon avro bonservisle renklerine bağlayan Erik ten Hag yönetimindeki Manchester United, iki transfer için Hollanda ekibine 150 milyon avrodan fazla para ödedi. Avrupa’da bu yaz transfer dönemine damga vuran ilk 10 futbolcu şöyle:

ZİRVE CHELSEA’NİN

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ardından Rus oligark Roman Abramovich’in elinden alınan ve geçen sezon çalkantılı günler geçiren Chelsea, yeni sahibi Todd Boehly döneminde de transferin en hareketli kulüplerinden biri olma geleneğini sürdürdü. Leicester City’den Wesley Fofana, Manchester City’den Raheem Sterling, Napoli’den Kalidou Koulibaly, Barcelona’dan Pierre-Emerick Aubameyang, Aston Villa’dan Carney Chukwuemeka, Brighton’dan Marc Cucurella’yı renklerine bağlayan Chelsea, 279 milyon avroyla Avrupa’nın transfere en çok para harcayan kulübü unvanını aldı.

Raheem Sterling, Gabriel Jesus, Oleksandr Zinchenko başta olmak üzere gönderdiği futbolculardan kasasına 160 milyon avro koyan Manchester City, transfer dönemini zarar etmeden kapatan az sayıdaki kulüpten biri oldu. Benfica’dan Uruguaylı santrfor Darwin Nunez’i alan Liverpool, yaz transfer dönemini 85 milyon avro harcamayla kapatırken, bu sezon Mikel Arteta ile büyük bir çıkış yapmayı hedefleyen Arsenal ise 132 milyon avro bonservis ödedi.

Son yıllarda girdiği ekonomik dar boğazdan kurtulmak ve taraftarlarının kupa özlemine son vermek için LaLiga yayın haklarının yüzde 25’ini satarak kasasına 500 milyon avrodan fazla para koyan Barcelona, kadrosunu güçlendirmek için 153 milyon avro harcadı.

BAYERN’İN TRANSFERLERİ

Bundesliga’da üst üste 11. şampiyonluğunu hedefleyen Bayern Münih, Liverpool’un yıldızlarından Senegalli Sadio Mane, Juventus’un Hollandalı stoperi Matthijs de Ligt, Ajax’ın orta saha oyuncusu Ryan Gravenberch ve Rennes’in genç yeteneği Fransız santrfor Mathys Tel’in bonservisleri için toplam 137,5 milyon avro kasasından çıkardı. Sebastien Haller, Karim Adeyemi ve Nico Schlotterbeck’i kadrosuna katan Borussia Dortmund, 91 milyon avroyla Bundesliga’nın en çok harcayan ikinci takımı oldu. Chelsea’den Timo Werner, Hoffenheim’dan David Raum ve Wolfsburg’dan Xaver Sclager’i alan Leipzig ise 60 milyon avroya yakın bonservis ödedi.

Son iki sezon şampiyonluğu rakipleri Inter ve Milan’a kaptıran Juventus, 80 milyon avrosu Bremer ile Federico Chiesa’ya olmak üzere 100 milyon avrodan fazla harcadı. Merih Demiral’ın bonservisi için Juventus’a 20 milyon avro ödeyen Atalanta, toplam 98 milyon avroyla siyah-beyazlı takımı takip ederken, Napoli 68 milyon, Milan 48 milyon, Inter 39 milyon avro transfere ayırdı.

Zeki Çelik’i 7 milyon avroya renklerine bağlayan Portekizli teknik adam Jose Mourinho yönetimindeki Roma ise 41 milyon avroluk transfer geliriyle Serie A’da bu alanda zirvede yer aldı. Kulüpleriyle sözleşmesi sona eren Paulo Dybala, Nemanja Matic ve Mile Svilar için bonservis ödemeyen başkent temsilcisi, PSG’den Georginio Wijnaldum’u kiraladı.