Premier Lig’in yenilerine  bir bakış:  Cardiff City…

Bir yaz daha geçti ömürden, şimdi aylardan ekim. “İyi ya, Ekim’dir işte, Kasım’a ne kalmıştır şurada, yani bir çay ocağının başında bir adam, şekerlere çocukluğunu sevdirir” der Edip Cansever dizelerinde, madem aylardan ekim onu da anmadan geçmeyelim. Şiirle başladık ama konumuz futbol elbet, Premier Lig’in iki yeni takımının hal ve gidişine bir bakış…

2017-2018 sezonunun sonunda Wolverhampton Wanderers’in arkasından ligi 2. sırada bitirerek Premier Lig’e yükseldi Cardiff City, 346 bin nüfuslu şehrin mavili takımı, nam-ı diğer ‘Mavi Kuşlar.’ Bilir misiniz Ada futbolunda Federasyon Kupasını İngiltere dışından kazanmış yegâne takımdır ve sevdalıları her fırsatta hatırlatır bu gerçeği. 2013-2014 sezonunda düşüp 4 sezon sonra döndüler bıraktıkları yere. Hocaları Neil Warnock Ekim 2016’dan beri takımın başında, ilk sezonunda ligi 12. sırada bitirirken, bir sezon sonra yükselme sevinci yaşadılar. Önümüzdeki günlerde 70. yaşını kutlayacak, hocalık kariyerinden önce hakemlik eğitimi almış futbol adamı. Bu sezon oynadıkları 7 maçta galibiyetleri yok, iki beraberlikle Huddersfield Town ile birlikte ligin dibinde yer alıyorlar.

Ekim ayının ilk cumartesi gününde Totenham Hotspurs deplasmanında sahaya çıkarken buradan koparacakları puan lige tutunma savaşında olumlu umut olacak. Ancak Tottenham karşısında pek şansları tutmuyor, son 7 maçta galip gelemezken beş maçtan yenilgiyle ayrıldılar. Bu maçtan puansız ayrılmaları durumunda köklü tarihlerinde 3. kez ilk sekiz maçta galip gelememiş olacaklar. Bu vesileyle Kuzey Londra takımının golcüsü, futbolun efendi kaptanı Harry Kane’e de selam çakmadan geçmeyelim. Premier Lig’de karşılaştığı 27 takıma da golü var 10 numaranın, Cardiff City ligde yeni olduğu için Kane’nin gol kaydettiği takımlara dahil değil. Galip gelmeleri durumunda 18 puana yükselecekler, Premier Lig tarihinde 8 maç sonrası topladıkları en yüksek puan.

4-4-1-1 dizilişindeki misafir takımın oyun planı orta sahayı savunmaya yakın oynatarak boş alan bırakmamak. Savunmanın ortasında oynayan 33 yaşındaki Sol Bamba 2012-2014 arasında bizim coğrafyada, Trabzonspor’da forma giymişti. İstekli başlıyor misafir takım maça, oyun kurucusu Eriksen’in yokluğu Tottenham adına önemli kayıp. 9. dakikada öne geçiyor Tottenham, korner sonrası karambole son vuran Dier. İki takım arasındaki kalite farkı bariz ilk bölümde. Golden sonra rakip sahaya yerleşiyor Tottenham, Cardiff City sahasından çıkmakta zorlanıyor. 23’te ender gelişen Cardiff ataklarının birinde beraberlik fırsatını kaçırıyor maviler, hücumcusu Hoilett çizgi üzerinde dokunamıyor. Kaçan fırsat cesaretlendiriyor misafir takımı, daha çok adamla çıkıyorlar, mücadeleleri takdire şayan, ama üst düzey oyuncu eksiklikleri bariz. Topa yüzde 30 oranında sahip oldukları, tek golle geride kapattıkları devrede rakip kaleyi bulan top sayısı üç.

İkinci devreye hızlı başlayan Tottenham ve Kane’nin kafa vuruşunu çizgiden çıkarıyor Cardiff savunması. 85 milyon sterlinlik değeriyle ligin en mütevazı takımı maviler, 58’de Ralls’ın kırmızı kartla oyun dışı kalmasıyla 10 kişi kalıyorlar. Gol umutları duran toplarda, 63’te duran top organizasyonunda Morrison’un kafa vuruşu direkten dönüyor. Eksik kalmalarına rağmen iyi direniyor Warnock’un öğrencileri ama futbol dediğin oyunda verim, üretkenlik şart. Topa sadece yüzde 24 oranında sahip oldukları maçı tek golle kaybederken ligin dibine demir atıyorlar. Bu onların arka arkaya aldıkları beşinci yenilgi, bu gidişle ligde tutunmaları zor olacak sanırım. Maçtan sonra hocaları Warnock kırmızı kartın ağır olduğunu, 10 kişi kalmalarının sonucu etkilediğini dile getiriyor.

Maçın adamı Cardiff City’nin kaptanı Sean Morrison, çalışkanlığı ve hırsıyla takım arkadaşlarına örnek olması takdire şayan. Geçen sezon takımın en iyisi seçilmişti, yaz döneminde Sheffield United 3 milyon sterlin teklif etmiş transferi için kulübüne. Hocalarının cevabı kayda değer: “O para Morisson’un bacaklarını almaya bile yetmez!” Formunu ve mücadele gücünü göstermeye devam ettiği takdirde taliplileri çoğalacaktır, izlemeye devam.