“Yaz geçti, içeriye aldık masayı sandalyeyi, karıncalar ortalardan çekildi, kuyunun taşında arılar yok, boş kova devrik durur şimdi” der biten bir yazı anlattığı dizelerinde Necati Cumalı. Geçmek bilmeyen beter bir virüsün gölgesinde yaz bitti, uzaklarda güneşe, denize, dostlara hasret kaldığımız unutulacak, unutulması gereken bir yaz, gelecek yaza kim öle kim kala!

Futbola tutunduk haliyle, milli maç arasından önce Premier Lig’de Tottenham Hotspur evinde Watford’u devirip kayıpsız zirveye kurulurken komşusu Arsenal üç maçtan puan çıkartamıyor, kalesinde gördüğü dokuz golle ligin dibine demir atıyordu. İnanması güç ama transfer döneminde 144 milyon Sterlinle transfer bonkörlerinin ilk sırasını aldı Kuzey Londra’nın Topçular’ı ama onların sorunu sahanın dışında. Şimdilerde mutsuz Arsenal sevdalıları, bizim sekiz yaşındaki futbol hastası Deniz bile soğumuş takımdan, 2018 yazında 22 seneden sonra Arsenal’den ayrılan Wenger’in dönmesini isteyenler bile var. Kendi adıma onu bir daha asla çekilmeyecek bir futbol filminin en güzel jönü olduğu zamanlardaki gibi hatırlamayı tercih ederim, anlayacağınız yeni bir jön lazım Arsenal’e, eskiler çare olmaz. Bilir misiniz Premier Lig tarihinde bu sezona kadar hiçbir takım açılış fikstürlerinin ilk üçünü kazanamadı, Nuno Espirito Santo’nun takımı bir ilki başardı, üstelik ezeli rakibinin puana hasret kaldığı zamanlarda. Tarihte birinin liderlik koltuğuna kurulduğu zamanlarda diğer ligin dibinde hiç yer almamış, o da kısmetmiş bu sezona…

***

Yazın bittiğini hatırlatan eylül gününde Arsenal evinde ligin yeni takımı Norwich City karşısında. 1954’ten beri ilk kez sezonun ilk üç maçından puan çıkartamadılar, bu maçı da kaybetmeleri durumunda 1923’ün istenmeyen rekorunu kıracaklar. İki takım arasındaki maçlarda Arsenal son 7 maçı kaybetmedi, son 18 maçın sadece ikisinde sahadan puansız ayrıldı. Misafir Norwich ligin puansız üç takımından biri, Arsenal karşısında kaybetmeleri durumunda 1938’den sonra ilk kez sezonun ilk dört maçından puansız ayrılacaklar. Arsenal 3-4-3 dizilişinde, ileri uçta Pepe, Aubameyang, Saka üçlüsünün arkasında Odegaard, Lokonga ikilisi. Misafir Norwich City 4-3-3 dizilişinde, ileri uçta Dowell, Pukki, Tzolis üçlüsü, yeni transfer Ozan Kabak yedek kulübesinde. Ev sahibi baskılı, iştahlı ilk bölümde, orta sahada 23 numaralı Lokonga oyuna yöne veren oyun veren oyuncuları. İlk beş dakikada kullandığı üç kornerden sonuç alamıyor Arsenal, takımın yeni hücum beki Tomiyasu çabukluğuyla göze batanlardan. 10’da rakibin savunmada eksik yakalandığı pozisyonda Aubameyang isabetsiz vuruyor, eski bitiriciliğinden uzak 14 numara. Akabinde Lokonga ceza sahası dışından yokluyor rakip kaleyi, top Norwich City kalecisi Krul’da kalıyor. 15’te ilk tehlikeyi yaratıyor misafir takım, McLean’in kafa vuruşu az farkla dışarı çıkarken Arsenal savunması adam paylaşımında hatalı. İlk 20 dakikada topa yüzde 65 oranında sahip olmasına rağmen kalabalık Norwich savunmasını açamıyor Arsenal, Norwich savunmasının ortasında kaptanları Hanley o dakikaya kadar hatasız oynuyor. 30’dan sonra rakip kalede çoğalmaya başlıyor Norwich City, 36’da Tzolis’in serbest vuruşu savunmadan dönüyor. Baskısı ve 3. bölgedeki çabuk oyuncularına rağmen pozisyon üretemiyor Arsenal, tempoyu düşürdüğü anlarda zorlanmıyor Norwich City. 42’de Pepe’nin isabetsiz serbest vuruşu sonrası homurtular yükseliyor Arsenal tribünlerinden, topa yüzde 51 oranında sahip oldukları, rakip kaleyi dokuz kez yokladıkları devre golsüz kapanıyor.

2. devrenin başında takımlar aynı kadrolarla sahada. İlk devredeki gibi baskılı Arsenal ama final paslarında etkisizler. 49’da Pepe’nin kullandığı serbest vuruşta müsait pozisyonda kafayı isabetsiz vuruyor savunmadan çıkan Magalhaes, kenarda hocası Arteta endişeli. 50’den sonra taraftarlarının desteğiyle baskıyı artıyorlar, 56’dan sonra Saka’nın vuruşu savunmadan dönerken kaçan gole hayıflanıyor tribünler. 62’de iki değişiklik yapıyor Arsenal, Lokanga’nın yerine Partey’i, Tomiyasu’nun yerine Smith Rowe’u sahaya sürüyor Arteta. 66’da golü buluyorlar, ceza sahasında Pepe’nin yerden vuruşu direkten dönüyor, pozisyonun devamında çizgi üzerinde tamamlayan Aubameyang, Arsenal sezonunun ilk golünü dördüncü maçta buluyor. Golden sonra beraberlik için yükleniyor Norwich City, ileri uçta Rashica, Tzolis’in yerine sahada. 72’de oyuna girişi hareket getiren Smith-Rowe’un enfes pasında uzak köşeye vuruyor Pepe, kaleci Krul iyi zamanlamayla çıkartıyor. 81’de üçüncü değişikliği yapıyor Arsenal, Maitland-Niles yerini Soares’e bırakıyor. Akabinde net fırsattan yararlanamıyorlar, Pepe’nin lokum misali pasını gole çeviremiyor Aubameyang. Uzatma dakikalarında Pukki’nin ceza sahasında vuruşuyla beraberliğe yaklaşıyor Norwich City, top rakip savunmadan dönüyor. Velhasıl rakip kaleyi 27 kez yokladığı ama gol yollarında kilidi açacak oyuncudan yoksun göründüğü maçı tek golle kazanıp üç puanla tanışıyor Arteta’nın takımı. Sevdalıları adına üç puan sevindirici ama sahadaki futbol orta sıra takımından hallice. Maçtan sonra Arteta, takımda orta ve uzun vadeli bir proje inşa etmeye çalıştıklarını, ancak sonuçların önemli olduğunu, üç puanın sevindirici olduğunu dile getiriyor. Haftaya Burnley deplasmanına çıkacaklar, eylül hüznü biter mi zaman gösterir.