Premier Lig Seyir Defteri: Arsenal günlükleri, yeni sene eski umutlar

1974-75 sezonundan beri en kötü başlangıcı yaptı Arsenal, son iki maçtan altı puan çıkarmış olsalar da 16 maçta alınan 8 mağlubiyet o kötü zamanların fotoğrafı. 2020 hiçbirimizin hatırlamak istemeyeceği bir seneydi, Arsenal sevdalıları adına berbat zamanlar. Kovulması için flamalar açtıkları Wenger’i özleyenler (ben dahil) bile var, velhasıl gelen gideni arattı. Wenger demişken, takımın düşüşe geçtiği zamanlarda şöyle demiş profesör: “Her gün havyar yiyorsanız, sosislere dönmek zor olur.”

Sosisi geçtik, kuru ekmeğe talim takımın durumu! Yeni senenin ilk cumartesi akşamında West Bromwich Albion deplasmanında sahaya çıkan Topçular’ın hal ve gidişine o maç vesilesiyle naçizane bir bakış.

1974-75 sezonunu küme düşme potasının 4 puan üzerinde, 16. sırada bitirmişti Arsenal. Şampiyon Derby County, galibiyete iki puan verilen sistemde 42 maçtan 53 puan çıkarırken, Arsenal 37 puanda kalmıştı. O sezon Tottenham’ın ligi 19. sırada bitirmesi, 22 takımla ligde Chelsea’nin Luton Town ve Carlisle United ile küme düşmesi tarihe düşen notlar.

Bu sezon 74-75 sezonuna benzer, evinde arka arkaya oynadığı 4 maçtan puan çıkartamadı Arteta’nın takımı, lige tutunma savaşındaki Burnley tarihinde ilk kez Emirates Stadı’nda kazandı. Evlerinde oynadıkları 8 maçta kalelerinde 11 gol gördüler. Savunma kötü ama gol yollarında daha iyi değiller. Ligde sadece 5 takım onlardan daha az gol buldu, üstelik Aubameyang gibi bir gol canavarına sahip olmalarına rağmen. 2-0 kaybettikleri Tottenham deplasmanında rakip kaleyi bulan vuruşlarının olmayışı, golsüz biten Leeds United deplasmanında benzer kısırlık gol yollarındaki sıkıntının özeti.

Rakip West Bromwich Albion ligin en cömert savunması, 16 maçta kalelerinde 35 gol gördüler, maç başına 2,18. Ligde sadece bir kez 3 puan sevinci yaşadılar, o da ligin umutsuzu Sheffield United’a karşı. Premier Lig tarihinde yeni seneye 8 puanla girmiş hiçbir takımın sezon sonunda lige tutunamadığını hatırlatalım. Arsenal, West Brom’a karşı oynadığı son üç maçın ikisinden puansız ayrıldı, Kasım 2015’te Arteta’nın kendi kalesine attığı golle 2-1 kaybetmişlerdi.

Maçtan bir saat önce yağan yoğun kar yerini soğuğa bırakıyor Howthorns Stadı’nda. Ada futbolunun rakım olarak en yüksek üç stadı: West Bromwich Albion, Port Vale ve Oldham Athletic. The Hawthorns, 1900'lardan beri ayakta ve rakım olarak en yükseği (Deniz seviyesinden 180 metre). Arsenal 4-2-3-1 dizilişinde, gol umutları Lacazette, arkasında Saka, Rowe, Aubameyang üçlüsü. İlk dakikalarda oyunu rakip sahaya yıkıyor misafir takım, West Brom takım halinde savunmada. Henüz ilk atağında gole yaklaşıyorlar, Aubameyang’ın ortasında Bellerin’in vuruşu savunmadan dönüyor. 9’da takımın yükseleni Saka sağdan ceza sahasına girip vuruyor, top kaleci Johnstone’da kalıyor. İlk bölümde takım halinde kapanıyor West Brom, Arsenal iki kanatta etkili. 23’te golü buluyorlar, Tierny, soldan ceza sahasına giriyor, Furlung’u geçip sağıyla uzak köşeye enfes vuruyor. Golle birlikte kar yağışı yeniden başlıyor, Arsenal çok geçmeden farkı ikiye çıkarıyor. Ceza sahasında Lacazette, Smith-Rowe paslaşmasını yakın mesafeden tamamlıyor Saka, haftanın en güzel gollerinden. İki farkla geriye düştükten sonra 3. bölgede prese başlıyor West Brom ama orta sahada oyunu yönlendirecek oyuncularının olmayışı önemli eksikleri. İlk tehlikeli atakları 40. dakikada, Ajayi’nin kafa vuruşu az farkla dışarda. Arsenal topa yüzde 61 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi 11 kez yokladığı devreyi iki farkla önde kapatıyor.

2. devreye golle başlıyor West Brom ama pozisyonun başlangıcında Pereira ofsayt, gol geçersiz. O pozisyon cesaretlendiriyor takımı, Arsenal tempoyu düşürürken West Brom 3. bölgede daha kalabalık ilk bölümde. 54’te Arsenal’de Bellerin yerini Maitland-Niles’a bırakıyor. Akabinde Arsenal hücumunda Lacazette dar açıdan kaleci Johnston’u geçemiyor, West Brom savunmasında O’Shea uzaklaştırıyor. 60’ta bu kez kaçırmıyor 9 numara, Saka’nın sağdan ortası Smith Rowe’un vuruşu savunmadan dönüyor, yakın mesafeden iyi vuruyor Lacazette. 65’te Tierny’nin soldan ortasını altı pasta tamamlayan yine Lacazette. Sezonun en kolay maçlarından birini oynuyor Arteta’nın takımı, Saka ve Tierny iki kanatta çok etkili. 71’de günün iyilerinden Saka yerini Willian’a bırakıyor. Sonrasında Arsenal’de sezonun kazancı Smith Rowe’un yerine Willock sahada. Kalan dakikalarda başka gol olmayınca rakip kaleyi 19 kez yokladığı maçı 4 farkla kazanıyor Arsenal. Maç sonu basın toplantısında Arteta özgüvenlerini kazandıklarını, doğru yolda olduklarını dile getiriyor.

“Bir gün her şeyin daha iyi olacağını düşünmek umudumuz, bugün her şeyin iyi olduğunu düşünmek yanılgımızdır” der Voltaire. Arsenal son 3 maçından 9 puan çıkardı ama yanılgıya düşmemek gerek, ligde hâlâ 11. sıradalar. West Brom’a gelince, gidiş kötü, Bilic’i göndermek hataydı ama beterin beteri var. Son sıradaki Sheffield United 17 maçta galibiyet alamadı, 1903 senesinden beri kırılmamış rekoru bu sezon kırdılar!