Yirmi takımlı Premier Lig’in yedisi Londra’dan, haliyle şehirde sıklıkla derbi maçları, meraklısına. Arsenal, Chelsea ve Tottenham rekabetleri ön plana çıksa da bu sezon ligde yükselen rekabet yabana atılmasın. Haftanın son maçında, Brentford-Fulham derbisi vesilesiyle sezonun iki yükselen takımına naçizane bir bakış…

***


Biri Londra’nın batısında, Middlesex bölgesinde Hounslow belediyesine bağlı, adını kıyısına kurulduğu nehirden alan 30 bin nüfuslu küçük bir kasabanın ‘Arıları’ Brentford FC, diğeri enfes mahallenin siyah beyazı Fulham. Futbol tarihini yazan kitaplar, 1904’te Brentford’un şimdilerde tarih olmuş mabedi Griffin Park’ın inşaatına Fulham’ın öncülük ettiğini yazar. Dönemin Fulham başkanı Henry Norris, Brentford’un yerel bira üreticisinden beş dönümlük meyve bahçesi almasında yardımcı olmuş, Griffin Park’ı o arazinin üzerine inşa etmişler. Daha önce de yazmıştık ama efsane taraftarları Bill Axbey’i de yâd etmeden geçmeyelim.

***


1904’te takımın Griffin Park’ta mücadele etmeye başladığı zamanlarda dünyaya gelmiş Brentford sevdalısı. Çocukluk yıllarında sevdalandığı takımın hiçbir maçını kaçırmazmış. 95 yaşına bastığı zamanlarda bir maçta maskot olarak sahaya çıkmışlığı bile var. 2007’de 103 yaşını kutlamasına az zaman kala aramızdan ayrıldığında, Brentford’un onca zaman evinde oynadığı hiçbir maçı kaçırmamış olmasından dolayı kulüp yönetimi tribünlerden birine onun adını vermiş. Derbiye dönersek, 2014’ten önce iki takım ülke futbolunun en üst liginde karşılaşmamış, Brentford’un yükselişe geçtiği zamanlarda Fulham asansör takım görüntüsünde düşmeler ve çıkmalarla geçirdi sezonları. Brentford sevdalılarına göre Fulham’a gönül verenler “Prawn Sandwich Brigade (karides sandviç tugayı)”, malum zengin semtin takımı, üstelik stadın dışında Michael Jackson heykeli de hala hafızalarda. 2014-15’te her iki takımın da Championship’te yer aldığı zamanlarda Fulham ligi 17. sırada bitirirken, Brentford play-off maçlarında boy gösterdi. 2019-20 sezonunun play-off finalinde karşılaştı iki takım ve Fulham uzatmalarda kazandı, ertesi sezon Brentford elitler ligine yükselirken Fulham düşüyordu…

***

Buza kesen, yağmurlu bir Londra akşamında ev sahibi Brentford 4-3-3 dizilişinde, orta sahada Damsgaard, Norgaard, Jensen, ileri uçta Mbeumo, Toney, Wissa. Misafir Fulham 4-2-3-1 dizilişinde, orta sahada Reed, Lukic ikilisi, ileri uçta Willian, Pereira, Solomon’un önünde golcüleri Mitrovic. İlk bölümde iki takım da uzun toplarla pozisyon üretmeye çalışıyor, 3. dakikada Fulham savunmasının uzaklaştıramadığı topta Mbeumo’nun vuruşunda Fulham kalesinde Leno gole izin vermiyor. Maça daha iyi başlayan Brentford 6’da Mbeumo ile gole yaklaşıyor, akabinde golü buluyor. Soldan kullandıkları kornerde Toney’nin vuruşu rakip savunmada Ream’e çarpıp ağlara giderken Leno çaresiz. 39’da rakip ceza yayının üzerinden kullandığı topta Pereira’nın enfes vuruşu çataldan dönüyor, kafayla tamamlayan Solomon, beraberliği yakalıyor misafir takım, 11 numara beşinci maçını da boş geçmiyor. Devre karşılıklı gollerle kapanıyor.

2. devrenin başında takımlar aynı kadrolarla sahada. İlk devrede olduğu gibi ilk bölümde ofansif Brentford, 50’de Fulham ceza sahasında Diop’un müdahalesiyle Norgaard yerde kalıyor, verilen penaltıyı sağ köşeden gole çeviren Toney, kariyerinde kullandığı 22 penaltıdan hiçbirini kaçırmadığını hatırlatalım. 80. dakikaya gelindiğinde duraklamalar oyunun ivmesini düşürüyor, Fulham sahasından çıkmakta zorlanırken 83’te skoru 3-1’e taşıyor Brentford, Fulham savunmasının dengesiz yakalandığı pozisyonda Scahade sağdan çizgiye iniyor, asistinde yakın mesafeden kaçırmıyor Jensen. 89’da Fulham atağında Robinson’un soldan ortasında Mitrovic’in plasesini kornere çeliyor Brentford kalesinde Raya, akabinde Brentford’da Mbeumo yerini Da Silva’ya bırakıyor. 8 dakika uzatılan maçta son dakikasında farkı bire indiriyor Fulham, Wilson’un vuruşunda kaleciden dönen topu tamamlayan Vinicius, 17.025 taraftarın şahitliğinde derbiyi 3-2 kazanıyor Brentford, Fulham ise etkisiz oynadığı maçtan puansız dönüyor. Bu sonuçla iki maç eksiğiyle rakibiyle puan farkını bire indiriyor Brentford, iki takımın da hedefi gelecek sezon Avrupa Kupalarında boy göstermek. Maçın adamı Ivan Toney.