Önümüzdeki günlerde 40 yaşına basacak Eddie Howe, Premier Lig’in en genç teknik direktörü, nice senelere diyerek anlatalım hikâyesini. Futbolculuk yılarında gösterişsiz ama çok faydalı bir savunmacıydı, bilirsiniz işte, tekmeye kafa uzatan türden. 1994-2002 arasında formasını giydiği Bournemouth takımında 200 maça çıktı. 2002’de 400 bin sterlin karşılığında Harry Redknapp’in hocalığını yaptığı Portsmouth’a transfer oldu. Ancak uzun sürmedi futbolculuk kariyeri, 24 yaşında dizinden geçirdiği sakatlık yüzünden futbolu bırakmak zorunda kaldı. 29 yaşında Bournemouth’un yardımcı hocalarından biri olarak yeni serüvenine başlarken kim bilebilirdi ki bu birlikteliğin uzun soluklu olacağını…

2008’den beri Bournemouth’un başında, İngiltere’nin güneyinde Dorset bölgesine kurulmuş 184 bin nüfuslu şirin sahil kasabasının Al-Karaları. Futbol aleminde ‘Cherries’ (Kirazlar) olarak nam salmışlar. Sakinlerinin çoğunluğu yaşlı ve emeklilerden oluştuğu için ülke folklorunda “God’s waiting room” (Tanrı’nın bekleme odası) olarak bilinir o şirin kasaba.

Takımın 119 senelik tarihindeki en önemli başarısı 2014-15 sezonunda kazandıkları Championship şampiyonluğu.

2008’in kışında, League Two’da (4. Lig) mücadele ettikleri zamanlarda 4 milyon sterlinlik borçları nedeniyle kapanma noktasına kadar geldiler. 2008-09 sezonunda amatör kümeye düşmekten son maçta kurtuldular. 2009’un yazında şimdiki başkanları Jeff Mostyn’in de dahil olduğu konsorsiyum kulübü satın aldı, yeni teknik direktörün ilk sezonunda ligi 2. sırada bitirerek 3. kümeye terfi etti. Sonrasında takımdan ayrılıp Burnley’in yolunu tuttu Howe ama uzun sürmedi ayrılık, seneyi doldurmadan döndü evine. Şairin dizelerindeki gibi, ayrılık da sevdaya dahil neticede!

Onun liderliğinde altı sezonda dört lig atlayarak ülke futbolunun en üst ligine yükseldiler. Onların hikâyesi futbolun figüranlarına örnek olmalı, sadece 24 kişilik mütevazı kadrolarıyla başardıkları için değil, rakiplere verdikleri korku, oynadıkları pervasız futbol için. Geçen sezon şampiyon Chelsea’yi evinde üç farkla devirdikleri maçtan sonra tribünleri dolduranlar o takımı ve hocasını ayakta alkışlıyordu. Sözün özü, Eddie Howe ismi kasabanın en işlek caddesine verilse yeridir.
•••
Ekim ayının son cumartesi gününde ligde zor zamanlar geçiren Fulham, Bournemouth karşısında. İki kulüp köklü tarihlerine rağmen ülke futbolunun en üst liginde daha önce hiç karşılaşmamış. Ev sahibinin savunması evlere şenlik, bu sezon oynadıkları 9 maçta kalelerinde 25 gol gördüler. Rakip Bournemouth ligin formda takımlarından, son altı maçın dördünü kazandılar, ligde ilk dördü zorluyorlar.

4-4-2 dizilişinde misafir takım, hücumda Wilson, King ikilisi. Callum Wilson ligin yıldızı parlayan hücumcularından, alt liglerde deneyim kazandıktan sonra 2014’te Bournemouth’un saflarına katıldı 26 yaşındaki golcü. Bu sezon 9 maçta üç gol, 4 asistle oynuyor. Formuna rağmen ligin yenileri karşısında zorlanıyor takımı, yenilere karşı çıktıkları son dokuz deplasmanından sadece birini kazandılar. Kalecileri Begovic 31 yaşında, 2005’ten beri Ada futbolunda. Baskılı başlıyorlar maça, ev sahibi sahasından çıkmakta zorlanıyor. İlk bölümde topa sahip olma oranları yüzde 70. Sonra oyunda dengeyi sağlıyor Fulham ama savunmadan çıkarken çok top kaybı yapıyorlar. 12. dakikada Fulham savunmasında Mensah ceza sahasında Wilson’u düşürüyor, penaltıyı kaçırmıyor 13 numara. Golden sonra hücumu hatırlıyor Fulham, sol kanatta Schurrle ve Sessegnon rakip savunmayı zorluyor, ancak Chelsea günlerini aratıyor Schurrle. Üçüncü bölgede baskı yapmayan rakip karşısında pas yapmakta zorlanmıyor Bournemouth, rakibin yumuşak orta sahasını rahat geçiyorlar. Fulham ataklarında Mitrovic’e gol şansı vermedikleri, ev sahibinin rakip kaleyi sadece bir kez yokladığı devre üstünlükleriyle kapanıyor.

İkinci devreye daha çok adamla hücum yaparak başlıyor Fulham ama bilhassa Sessegnon ile yaptıkları ortalar isabetsiz. Orta sahayı savunmasına yakın oynatarak pozisyon vermiyor Bournemouth, 21 yaşındaki orta saha oyuncusu Brooks göze batanlardan. 59’da beklenen hamle geliyor Le Marchand’ın yerine Fulham’da Cairney uzun aradan sonra sahada. 72’de Seri’nin kaptırdığı topla kontradan ikinci golü buluyor misafir takım, Fraser’ın asistini kaçırmıyor Brooks. 73’te 2. sarıdan oyun dışı kalıyor Fulham kaptanı McDonald, bir eksik rakibi karşısında rahatlıyor iki farkı yakalayan Bournemouth. 80’de Fulham savunmasının hatasından yararlanan Wilson farkı üçe çıkartıyor ve 25.071 taraftarın önünde aldığı üç puanla 6. sıraya yükseliyor. Kalesinde maç başına üç gol gören Fulham’ın düşüşü sürerken Eddie Howe’un takımının yükselişi takdire şayan. Maçtan sonra Howe’a ligdeki hedeflerini soruyorum, sezona iyi başladıklarını, ancak hedef koymanın zor olduğunu dile getiriyor tüm içtenliğiyle. Mütevazı takımın başarısını keyifle izliyoruz.