Kasım ortası, Londra. Kış henüz gelmedi buralara ama eli kulağında. Kış demişken şairin yoksulluğu ve kışı anlatan dizelerini hatırlamadan olmaz: “En çok kışın tanırım ben yoksulluğu, kasket altına giyilen yazlık ceketlerden ve zengin görünsün diye boyna dolanan atkılardan anlarım, derme çatma bacalardan ve is kokularının bulaştığı semtlerden, ateş yakılan pazarlarda donmuş mandalina kabuklarından, hâlâ soba borusu satan kasabalardan, çıra kokularından bilirim, kış yalnızca yoksullara gelir.”

Dönelim futbola, garabet Dünya Kupası’nın insan haklarında sicili kabarık Katar’da başlamasına günler kala Premier Lig’de zorunlu moladan önce son maç. Ligin istikrardan uzak, geçmişe ağıt yakan takımı Manchester United, Fulham deplasmanında. Ev sahibinin rakibi karşısında şansı tutmuyor, Fulham, Aralık 2009’da Premier Lig’de Craven Cottage’da aldığı 3-0’lık galibiyetten bu yana Manchester United’a karşı 14 maçta galibiyet alamadı. Siyah beyazlılar adına diğer olumsuz veri, bu sezon ligde aldıkları beş yenilginin dördü şu anda ilk dörtte yer alan takımlara karşı geldi, Manchester United bu maça çıkarken beşinci sırada. Ancak Manchester United da eskinin korkulan görüntüsünün uzağında, 2022’de Premier Lig’de 33 maçın 11’ini kaybederek, 12 kez yenildikleri 1990’dan bu yana bir takvim yılındaki en yüksek sayıya ulaştılar. United demişken, 8 numaralarını hatırlatmadan geçmeyelim, Bruno Fernandes, Premier Lig’de çıktığı 99 maçta 38 gol attı ve 26 asist yaptı. Golcüsü Mitrovic’in sakatlığı nedeniyle kadroda yer alamadığı maçta Fulham 4-2-3-1 dizilişinde, orta sahada Cairney, Palhinha ikilisi, orta sahada Wilson, Pereira, Willian, ileri uçta gol umutları Morais. 13’te soldan kullandığı kornerden sonuç alamıyor misafir takım ama akabinde golü buluyorlar. Fulham’ın orta sahada Casemiro’ya kaptırdığı topta Rashford solda Fernandes’i görüyor, onun arka direğe kestiği topu kayarak tamamlayan Eriksen, kenarda kalesinde gördüğü basit gole hayıflanıyor Fulham’ın hocası Marco Silva. Golden sonra skoru eşitlemek için yükleniyor Fulham, 18’de soldan kullandıkları kornerden sonuç alamıyorlar. Fulham topa yüzde 55 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi beş kez yokladığı devreyi tek golle geride kapatıyor.

2. devrede takımlar aynı kadrolarla sahada. 52’de net golü önlüyor United kalesinde De Gea. 59’da Fulham’da Wilson’un yerini James alıyor. 61’de aradıkları golü buluyorlar, Willian’nın başlattığı atakta Cairney soldan kesiyor, James yakın mesafeden topu ağlara gönderirken Craven Cottage yıkılıyor. United savunmasının ortasında yerinde müdahaleleriyle Martinez göze batan oyuncuları. Son dakikalarda 3’üncü bölgede kalabalık United, 83’te Shaw’un soldan ortasında McTominay’ın kafa vuruşu isabetsiz. Beş dakika uzatılan maçta üç puanı son atağında kapıyor United, Fulham’ın savunmada dengesiz yakalandığı pozisyonda Eriksen’in enfes pasını yakın mesafeden ağlara gönderen Garnacho, Fulham üstün oynadığı ama De Gea’yı sadece bir kez geçebildiği maçta üç puanı bırakıyor. Maçın adamı: Manchester United kalecisi David De Gea.

***

PREMİER LİG’DE HAFTANIN PANORAMASI (12-13 KASIM 2022)

Haftanın Futbolcusu: Ivan Toney (Brentford)

Brentford’da döktürüyor. Londra’nın “Arıları” Etihad Stadyumu’nda Manchester City’i devirirken Toney sadece golleriyle değil hareketliliğiyle 90 dakika boyunca City savunmasına kâbus yaşattı. Sezona iyi başlayan, sonrasında düşüş yasayan santrforun 16 maçta 11 golü var.

Haftanın Teknik Direktörü: Thomas Frank (Brentford)

49 yaşındaki Danimarkalı futbol adamı 2016’da Brentford’a yardımcı antrenör olarak geldi, sonrasında 2018’de teknik direktörlüğe getirildi. 2020-21 sezonunun sonunda Premier Lig’e yükselen Brentford’da müthiş takım yarattı. Genç futbolcuları parlatmasıyla öne çıkıyor.

Haftanın Takımı: Brentford

Londra’nın batısında, Middlesex Bölgesi’nde Hounslow Belediyesi’ne bağlı, adını kıyısına kurulduğu nehirden alan 30 bin nüfuslu küçük bir kasabanın “Arıları”… Kadro değeriyle mütevazı ama sahada oynadığı korkusuz futbolla lige renk katıyor.

Haftanın Hayal Kırıklıkları: Everton ve Frank Lampard

Geçen sezon son maçta lige tutunan Everton, Bournemouth deplasmanında yediği 3 golle 3 puanı bıraktı. Carabao Kupası’nda rakibine 4-1 mağlup olan maviler, Premier Lig’de oynadığı son 7 maçın beşini kaybederek puan tablosunda 17’nci sıraya geriledi.