2000-01 sezonunda Championship’i şampiyon olarak tamamlayan Fulham 2. sıradaki Blackburn Rovers ile Premier Lig’e yükselmişti. Sonraki 13 sezonda elitler liginde boy gösterdi enfes mahallenin siyah beyazı, 2010’da UEFA Kupası finalinde Atletico Madrid karşında kaybettiler. Sonrası asansör takımların izlerini taşıyan, inmelerle, çıkmalarla geçen sevinç ve hüzün arasında geçen zamanlar. Onların hikâyesi ne terası ne alt katı seven apartman sakini misali, huzuru ne Premier Lig’de bulabildiler ne Championship’te. 2013-14 sezonunda ligi 19. sırada tamamlarken Norwich City ve Cardiff City ile küme düştüler. 2017-18 sezonunun play-off finalinde Aston Villa’yı devirip yeniden Premier Lig’e yükseldiler, transfer sezonunda harcadıkları 100 milyon sterline rağmen lige tutunmayı başaramadılar. 2019-20 sezonunda play-off maçları sonunda bıraktıkları yere dönerken bitime altı kala yine düşme potasındalar, kurtulmaları mucizelere bağlı.


Arsenal 4-2-3-1 dizilişinde; son maçların formda oyuncusu Lacazette’in arkasında Saka, Smith-Rowe, Martinelli üçlüsü. Ev sahibinde ilk tercih Leno’nun yerine Ryan kalede. Ligde son 4 maçını kaybeden Fulham 4-4-2 dizilişinde, gol umutları Maja ve Decordova-Reid. Geçen sezonların golcüsü Mitrovic sezonun hayal kırıklıklarından, muhtemel transfer döneminde soluğu bizim coğrafyada alır 9 numara, malum Premier Lig’de dikiş tutturamayanın limanı bizim topraklar. Hocaları Scott Parker’ın takımın başında sahaya çıktığı 100 maçta 37 maçı kazanırken, 30 maçta sahadan yenik ayrıldığını hatırlatalım. Henüz ilk dakikada Lacazette’in rakip savunma arkasına attığı enfes pasla gole yaklaşıyor ev sahibi, Martinelli’nin aşırtma vurusu isabetsiz. İlk bolümde sahanın hâkimi Arsenal sağ kanatta Bellerin ve Saka ile iniyor rakip kaleye, Fulham sahasından çıkmakta zorlanıyor. 7’de Smith-Rowe’un çizgiye inip ceza sahasına kestiği topa vuran Martinelli, top Fulham kalesinde Areola’da kalıyor. İlk 15 dakikanın sonunda ev sahibinin topla oynama oranı yüzde 74, ancak pozisyon üretmekte zorlanıyorlar. İki takımın da yavaş pas trafiği üretkenliklerini olumsuz etkiliyor, Arsenal’de rakip savunmayı açacak oyuncu sağda Saka. 21’de ilk tehlikeyi yaratıyor Fulham, Decordova-Reid’in uzaktan vuruşu savunmadan dönüyor, tamamlayan Maja ama plasesi isabetsiz. İlerleyen dakikalarda oyuna ortak olmaya, 3. bölgede çoğalmaya başlıyorlar ama ligin Sheffield United’dan sonra en az gol bulan takımı pozisyon üretiminde sıkıntılı. 40’ta Bellerin’in sağdan ortasında Ceballos’un kafa vuruşuyla öne geçiyor Arsenal, ancak Saka’nın ofsayt pozisyonunda olduğuna hükmediyor VAR ve gol geçersiz sayılıyor. Bir dakika uzatılan, Arsenal’in topa yüzde 66 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi üç kez yokladığı devre golsüz kapanıyor.

2. devreye Lacazette’in gol denemesiyle başlıyor Arsenal, ligde 13 golü bulunuyor 9 numaranın. Sonrasında oyunu rakip sahaya yıkıyorlar ama final paslarında etkisizler. 59’da golü bulan Fulham oluyor, rakip savunmada Gabriel’in Lemina’yı ceza sahasında düşürmesiyle kazanılan penaltıyı gole çeviren Maja. Geriye düştükten sonra rakip sahaya yerleşiyor Arsenal, 68’de iki değişiklik yapıyor hocaları Arteta. Pepe ve Partey, Bellerin ve Elneny’nin yerine sahada. Akabinde sakatlanan Lacazette’in yerine Nketiah oyuna giriyor. 71’de mutlak pozisyonu gole çeviremiyor ev sahibi, Pepe’nin ortasında yakın mesafeden kafayla Areola’yı geçemiyor Martinelli. Son bölümde tempoyu yükseltiyorlar ama dörtlü orta sahayı savunmasına yakın oynatan Fulham alan savunmasında başarılı. 76’da golü kaydeden Maja’nın yerine Loftus-Cheek’i oyuna alıyor Parker, Fulham o dakikaya kadar dirençli. 79’da Saka’nın savunma arkası pasında Nketiah gol vuruşunu yapamıyor, Lacazette’in bitiriciliğini arıyor Arsenal. 7 dakika uzatılan maçta topa yüzde 69 oranında sahip olmasına rağmen Fulham kalesinde Areola’yı geçemeyen Arsenal son dakikada tartışmalı bir golle beraberliği yakalıyor. Bitime saniyeler kala Fulham savunmasından dönen topu yakın mesafeden tamamlıyor Nkeitah. Arsenal’in Arteta liderliğinde ilerleme kaydettiği tartışılır, bu sezon 12 maçta sahadan puansız ayrıldı.

Takım kadro kalitesi olarak ilk dördün altında, Şampiyonlar Ligi umutları UEFA Kupası’nı kazanmalarına bağlı ama bu kadroyla zor. Fulham’a gelince, Premier Lig tarihinde Arsenal deplasmanında ilk kez kazanmaya yaklaşmışken iki puanı bıraktılar. Nketiah’ın golüne itirazları olamaz ama maçın neden 7 dakika uzatıldığını anlamak güç. Velhasıl bitime beş kala Burnley ve Brighton’un 6 puan gerisindeler ve rakiplerinin 2 maç eksikleri olduğunu düşününce lige tutunmaları zor. Maçtan sonra hocaları Scott Parker’a takımının deplasmanlarda daha etkili oynadığını, aynı etkiyi evlerinde gösteremediklerini hatırlatıyorum. Bu sorunun cevabını kendisinin de bulamadığını, deplasmanlarda daha çok puan topladıklarını ama iç saha maçlarında aynı performansı gösteremediklerini dile getiriyor. Ne diyelim, onların hikâyesi şairin dizeleri misali: “Ne yerde ne gökteyim, bir garip seferdeyim!”