1999’un Ağustos’unda aramızdan ayrıldı Can Yücel, Türk edebiyatının büyük şairi. “Ömür dediğimiz nedir ki? çay bardakta soğuyana dek geçen zaman, çayınız bardakta soğumadan, tadıyla için hayatı, soğutmadan sevgileri, soğutmadan sevdaları, soğutmadan dostlukları, yaşayın doyasıya” der dizelerinde. Her ne kadar konumuz futbol olsa da yâd edelim şairi, huzur içinde yatsın…

***

Dönelim futbola, transfer döneminde 91,7 milyon sterlin harcayarak beş futbolcuyla kadrosunu güçlendiren Tottenham Hotspur, güneşli bir Londra derbisinde zorlu Chelsea deplasmanında. Tottenham’ın rakibi karşısında bahtı kapalı, geçen sezon Chelsea karşısında ligde ve kupada dört yenilgi aldılar. Tottenham, Chelsea’yi Şubat 1990’dan bu yana Stamford Bridge’de ligde sadece bir kez yenebildi. Premier Lig tarihinde iki takım 60 kez karşılaştı, Tottenham sadece yedi kez sahadan üç puanla ayrıldı, 33 maçta galip gelen taraf Chelsea oldu. Ancak hocaları Conte ile çıkış yakaladı Tottenham, ligde geçen sezonla birlikte oynadıkları son dört maçı kazandılar. Golcüleri Harry Kane’nin, Sergio Agüero’nun Premier Lig’de tek bir kulüpte en çok gol atan futbolcu rekorunu kırmak için iki gole ihtiyacı olduğunu hatırlatalım, Agüero Manchester City formasıyla 184 gol kaydetti, Kane o rekora çok yakın…

Ev sahibi Chelsea 3-4-2-1 dizilişinde, yeni transferlerden Koulibaly savunmanın ortasında, orta sahanın solunda yeni transfer Cucurella, merkezde Kante ve Jorginho, sağda Loftus-Cheek, ileri uçta gol umutları Sterling’in arkasında Havertz, Mount ikilisi. Kimilerine göre Manchester City’den transfer edilen Sterling geniş alanlarda daha etkili ama City’deki son beş sezonunda, 75 gol (penaltılar hariç) kaydettiğini hatırlatalım. Misafir Tottenham 3-4-2-1 dizilişinde, orta sahada Emerson Royal, Bentancur, Hojbjerg, Sessegnon ilerde Kulusevski, Son, önlerinde golcüleri Kane.

***

İlk bölümde iki takım da temkinli, 3’te Son ile sağdan kullandığı duran toptan sonuç alamıyor Tottenham, akabinde Kane’nin enfes aşırtma pasında Royal’ın ortası Chelsea kalecisi Mendy’de kalıyor. 15’ten sonra topla daha çok oynayan Chelsea, 18’de Koulıbaly uzaklardan yokluyor rakip kaleyi. Akabinde Havertz’in sağ çaprazdan vuruşu savunmaya çarpıp kornere çıkıyor. O kornerden golü buluyor mavili takım, Cucurella’nın uzak direğe ortasına demarke pozisyonda Koulibaly’nin volesi ağlara giderken Stamford Bridge tribünleri yıkılıyor. Ev sahibi topa yüzde 69 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi sekiz kez yokladığı üç dakika uzatılan devreyi tek golle önde kapatıyor.

***

2. devrede takımlar aynı kadrolarla sahada. Tottenham, devrede daha agresif Conte’nin takımı. 68’de beraberliği yakalıyorlar, sağda Davies’in pasında uzak köşeye sert vuruyor Hojberg. Gol sonrasında sinirler gerilirken sartı karı gören Chelsea’nin hocası Tuchel, pozisyon öncesinde hakem Chelsea lehine net faulü atlıyor ancak faul ile gol arasında geçen süre 24 saniye. Akabinde Chelsea’de Jorginho’nun yerine Azpilicueta sahada. 75’te James’in sağdan ortasında net fırsatı kaçırıyor Havertz, ancak iki dakika sonra yeniden öne geçiyorlar. Tottenham savunmadan çıkarken kaptırıyor, Sterling’in pasında James kaleci Lloris’in yanından topu ağlara gönderen oyuncu. Sonrasında iki değişiklik geliyor Conte’den, Son ve Bentancur’un yerine Perisic ve Bissouma sahada. 81’de Tottenham’da Royal yerini Moura’ya bırakıyor. 84’te Chelsea’de Kante, Callagher değişikliği geliyor, son bölümde tempo olağanüstü. Altı dakika uzatılan maçın kaderi uzatmanın son saniyelerinde değişiyor, Tottenham’ın arka arkaya kullandığı kornerlerin üçüncüsünde kafayla topu ağlara gönderen Kane takımına puanı getiriyor ve 39.946 taraftarın şahitliğinde 2-2 biten maçta puanlar paylaşılıyor. Chelsea iki puanı skoru değiştirebilecek etkili bir santrafora sahip olmadığı için kaybetti, maç boyunca rakipten çok daha iyiydiler ve maçın sonunda eski hocalarının gol sevincini izlemek zorunda kaldılar. Maçın adamı Chelsea’de enerjisi ve güzel golüyle Reece James. Maçın bitiş düdüğüyle kenarda birbirine girip kırmızı kart gören Conte ve Tuchel bundan dolayı cezalandırılacaklardır sanırım. Hakem Anthony Taylor ise kararlarında tutarsızlığıyla maçın kötülerinden.

Şairle başladık şairle bitirelim: “Haykıracaksın ama isyan etmeyeceksin. Ağlayacaksın ama belli etmeyeceksin. Onsuz kalacaksın belki; ama asla vazgeçmeyeceksin.”