“Ölünceye kadar seni bekleyecekmiş, sersem, ben seni beklerken ölmem ki, beklersem” demiş dizelerinde Özdemir Asaf, muhtemel beklemeyi ve sabrı en iyi anlatan. Beklemek denilince sabrın futbolda karşılığı İngiltere Milli Takımıdır muhtemel, malum tarihinde sadece bir kez, 1966’da 97 bin futbolseverin önünde dünya kupasını kaldırdı futbolun doğup büyüdüğü coğrafyanın beyazlı takımı, nam-ı diğer ‘The Three Lions’.

Almanya karşısında oynadıkları siyah beyaz zamanlara ait o maçta VAR istemi kullanılsaydı, kupa hangi tarafa giderdi bilinmez ama bildiğim, sonrasında beklemekle geçti zamanlar. O kupayı kaldıranlardan dördü artık aramızda değil, efsane kalecileri Gordon Banks şubat ayında 81 yaşında ayrıldı aramızdan, huzur içinde yatsın. Velhasıl 2020 Avrupa Şampiyonası’nda, bir turnuvada daha sabırla bekleyecek Adalılar futbolun eve gelmesini, tıpkı 96 Avrupa Şampiyonası’nda milli takımları için yazılan şarkının sözleri gibi. Grupta, evlerinde oynadıkları Karadağ maçı köklü tarihlerindeki 1000. Maç... 0 maç vesilesiyle o güzel oyunun efendi hocası Southgate’in takımına naçizane bir bakış.

FİFA sıralamasında Brezilya’nın arkasından 4. sırada İngiltere, ‘A’ grubunda oynadığı 6 maçta sadece bir yenilgi ve 15 puanla ilk sırada. Karadağ karşısında alacakları üç puanla 12 farklı ülkede oynanacak Avrupa 2020 Şampiyonası’nın vizesini alacaklar. 26 kişilik kadronun toplam değeri 1,1 milyar sterlin, en değerli iki oyuncusu Kane ve Sterling’in toplam değeri 250 milyon sterlinin üzerinde. Takımın yaş ortalaması 24,5. En genç iki oyuncusu sol kanatta Callum Hudson-Odoi, sağ kanatta Jadon Sancho 2000’de dünyaya geldiler, ikisi de günümüz futbolunun parlayan değerleri.

Rakip Karadağ FİFA sıralamasında 61. sırada, 27 kişilik kadronun toplam değeri 26,7 milyon sterlin, ortalama yaşı 27,1. Alemde ‘The Brave Falcons’ (Cesur şahinler) olarak nam salmışlar. Grupta oynadıkları 7 maçta 3 beraberlikleri var. FİFA ve UEFA’ya 2007’de katıldıklarını, ilk resmi maçını Eylül 2008’de Bulgaristan’a karşı oynadıklarını hatırlatalım. Tarihte 5 kez karşılaşmış iki takım, İngiltere son iki maçı kazanırken hiç kaybetmemiş. Evinde kral beyazlı takım, sahadan galibiyetle ayrıldığı son 17 maçta 55 gol bulurken kalesinde sadece 6 gol gördü. Yeri gelmişken, golcüleri Harry Kane’e de selam çakmadan geçmeyelim, milli takımla sahaya çıktığı son 4 maçta 6 gol, 4 asisti var 9 numaranın.

Son 60 senenin en genç kadrosuyla sahada İngiltere, yaş ortalaması 23. 4-3-3 dizilişinde başlıyorlar maça, hücumda Rashford, Kane, Sancho. Maçın ilk bölümünde çabuk hücum üçlüsüyle pozisyonlar üretiyorlar, 6. dakikada Kane’den önce davranan Karadağ kalecisi Mijatovic mutlak golü önlüyor. 11’de beklenen gol geliyor, Chilwell’in enfes pasını ceza sahasında uzak köşeye vurarak bitiriyor Chamberlain, sağ kanadın etkili oyuncusu. Oyuna genişlik kazandırdığı anlarda sağda Rashford, solda Sancho ile etkili ev sahibi, 18’de duran toptan kaptanları Kane ile farkı ikiye çıkarıyorlar. Asist ilk goldeki gibi Chilwell’den. Karadağ direnmeye çalışıyor ama boks maçı benzetmesiyle sıkletler farklı. 24’te ikinci golünü yine duran toptan buluyor kaptan, soldan korneri kullanan Chilwell. 26’da Karadağ yaklaşıyor gole, Sinic’in kafa vuruşunda gole izin vermiyor ev sahibinin kalesindeki Pickford. Kaçan gole hayıflanırken misafir kalesinde dördüncü golü görüyor, Rashford ceza sahasında boş kaldığı pozisyonda topu ağlara gönderiyor. Wembley Stadı’nda son sezonlarda boy göstermiş muhtemel en zayıf rakip karşısında 37’de hat-trick yapıyor Kane, asist Alexander-Arnold. Topa yüzde 68 oranında sahip olduğu devreyi 5 farkla kapatıyor İngiltere.

2. devreye oyuncu değişikliyle başlıyor Karadağ, hızını almış olacak ki tempoyu düşürüyor İngiltere. En son 1946’da ilk 36 dakikada 5 gol bulduklarını hatırlatalım. 56’da Mount’un ofsayt gerekçesiyle sayılmayan golünden sonra Kane yerini Chelsea’nin genç golcüsü Abraham’a bırakıyor. Misafir direnci artırdı derken 66’da Rashford’un ortasında kendi kalesine atıyor stoperleri Sofranac, fark yarım düzineye çıkıyor. Bitime 5 dakika kala Abraham milli takımdaki ilk resmi golüyle skoru 7-0’a taşıyor ve İngiltere 77.277 taraftarın önünde farklı kazanıp 2020 yaz turnuvasının vizesini alıyor. 1950’den beri 17 turnuvaya katıldı, sadece 3 dünya kupasında (1974, 1978, 1994) yokları oynadı, üç turnuvaya penaltılar sonrası veda etti. Nice unutulmaz futbolcu giydi takımın formasını ama içlerinden bir var ki yâd etmeden olmaz. IFFHS tarafından Lev Yashin ve Dino Zoff’un ardından 20. yüzyılın en iyisi olarak gösterildi Gordon Banks, yeşil sahalarda izlenen en müthiş kurtarışın kahramanı. Önümüzdeki Avrupa Şampiyonası’nda formaları için, artık aramızda olmayan efsane kalecileri için ve nicedir hasretle kupa bekleyen sevdalıları için oynasınlar.

ingiltere-147-sene-1000-resmi-mac-651089-1.

cukurda-defineci-avi-540867-1.