“Kim istemez mutlu olmayı / Ama mutsuzluğa da var mısın?” der 1990 senesinin ocak ayında 58 yaşında aramızdan ayrılmış şair Cemal Süreya, konumuz her ne kadar futbol olsa da ölüm yıldönümünde onu unutmayalım, huzur içinde yatsın. Dizelerinin hatırlattığı, bir zamanlar çok mutluyken nicedir mutsuzluğu yaşayan Ada futbolunun devini hatırlayalım bu yazıda, evinde oynadığı Chelsea maçı […]

“Kim istemez mutlu olmayı / Ama mutsuzluğa da var mısın?” der 1990 senesinin ocak ayında 58 yaşında aramızdan ayrılmış şair Cemal Süreya, konumuz her ne kadar futbol olsa da ölüm yıldönümünde onu unutmayalım, huzur içinde yatsın. Dizelerinin hatırlattığı, bir zamanlar çok mutluyken nicedir mutsuzluğu yaşayan Ada futbolunun devini hatırlayalım bu yazıda, evinde oynadığı Chelsea maçı vesilesiyle sevilmeyen başkanına ve takımın hal ve gidişine göz atalım…

Stan Kroenke adını duymamış olabilirsiniz, anlatalım hikâyesini kalemimiz ve bilgimiz yettiğince. Malum, konu Arsenal olunca akan sular durur bu futbol dilencisinde! 71 yaşındaki Amerikalı iş adamı 1999’da kurduğu “Kroenke Sports & Entertainment” adını taşıyan şirketin sahibi. 8,3 milyar sterlinlik mal varlığıyla Forbes dergisinin 2018 senesinde yayınladığı zenginler listesinin 183. sırasında. Sahibi olduğu şirketlerden bazıları “Los Angeles Rams”, NBA’den “Denver Nuggets”, “Colorado Avalanche”, MLS kulübü “Colorado Rapids”. Ancak hiçbiri oynadıkları liglerin başat takımlarından değil ve Kroenke döneminde hiçbirinin şampiyonluğu bulunmuyor. Colorado Rapids 2017-18 sezonunda 11 takımlı “Major League Soccer” (MLS) ligini 10. sırada tamamladı. Amerika Hokey Ligindeki Avalanche’ı 2000 senesinde satın aldığında takım ligin en iyilerindenmiş, sonrasında düşüşe geçmişler. Ülkesindeki sporseverler arasında pek sevilmiyor. St Luis takımı Rams’ı ele geçirdikten sonra ilk icraatı takımı 2.500 kilometre uzaklıktaki Los Angeles’e taşımak olmuş. Haliyle tepkisini çekmiş taraftarların, hangi taraftar yerinden yurdundan kopup uzaklara müdavim olmak ister ki!

Ülkesinde sahip oldukları yetmemiş olacak ki, 2011 yılında Arsenal’in %62,89 hissesini satın aldı, 2018’in yazında kulübün diğer büyük hissedarı Rus iş adamı Alisher Usmanov’a 550 milyon sterlin ödeyerek geri kalan hisselerin de sahibi oldu, kulübün kontrolünü tek hissedar olarak ele geçirdi. 20 Premier Lig kulübünün beşinin sahibinin Amerikalı olduğunu hatırlatalım yeri gelmişken. Kroenke, kulübün son sezonlardaki düşüşünden dolayı Arsenal taraftarlarının hedefinde, çoğunluk Arsenal taraftarına göre düşüşün nedeni yatırım eksikliği. Taraftar derneği “Arsenal Supporters’ Trust”a göre kulübün tek kişinin elinde olması mali şeffaflığı azaltıyor. Onlara göre finansal kararları tek kişinin alıyor olması gelecek adına sağlıksız. 22 seneden sonra Wenger’in görevi bırakmak zorunda kaldığı zamanlarda Emirates tribünlerinde açılan flamalar taraftarın bakış açısının özeti: “Kroenke, sıra sende!”

***

Ülkenin Brexit kaosuna sürüklendiği yeni senenin ilk ayında “ilk dört” umudunu giderek azalan Arsenal 4. sıradaki Chelsea karşısında. Ev sahibi, rakibine karşı oynadığı son 14 maçın sadece birini kazanabildi, bu maçı kaybetmesi durumunda dördüncülük hayalleri başka bahara! Ocak 2018’de sözleşmesi uzatılan Mesut Özil o günden sonra takımının oynadığı son 35 lig maçının sadece 18’inde ilk 11’de başladı. Arsenal 4-4-2 dizilişinde, hücumda Aubameyang, Lacazette oynarken Özil bir maçta daha yedek kulübesinde. Henüz 3. dakikada gole yaklaşıyor Arsenal, Lacazette’nin sağdan kestiği topu kaleye gönderemiyor Aubameyang. Sezonu kurtarma adına hızlı başlıyorlar, zayıf halka gereksiz fauller yapan Xhaka. 11. dakikada Koscielny’nin kafa vuruşunu çeliyor Chelsea kalecisi Kepa ama devamında golü buluyor iştahlı Arsenal. Lacazette’in dar açıdan köşeyi bulan vuruşu iyi bir golcünün izlerini taşıyor. Gol uyandırıyor Chelsea’yi, savunmadan Luiz’in uzun toplarıyla pozisyon buluyorlar. O pozisyonlardan birini 19. dakikada kullanamıyor Pedro. Hücumda pivot santrafor olmamasının sıkıntısını yaşıyor misafir takım, Giroud ise yedek kulübesinde. Arsenal’in yüksek temposu karşısında bocalıyor Chelsea, 40’ta fark ikiye çıkıyor. Sokratis’in ceza sahasına ortasını kafayla tamamlayan Koscielny. Devrenin bitimine yakın Alonso’nun direkten dönen kafa vuruşu misafir takımın gole yaklaştığı pozisyon. Topa yüzde 40 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi 10 kez yokladığı devreyi iki farkla önde kapatıyor Arsenal.

İkinci devreye ofansif başlıyor Chelsea, sağ kanatta Pedro takımın iyilerinden. Gole en yakın oyuncusu Hazard ama Arsenal savunmasında boşluk bulamıyor 10 numara. 60’tan sonra baskıyı artıyorlar, Arsenal savunmadan çıkmakta zorlanıyor. 63’te Kovacic’in yerine Barkley sahada. Hatasını anlamış olacak ki 70’te Willian’ın yerine Giroud’u alıyor Sarri. Sakatlanan Bellerin’in yerine El Neny sahada. İkinci devrede topa yüzde 62 oranında sahip olmasına rağmen pozisyon yaratmakta zorlanan Chelsea Emirates Stadında üç puanı bırakıyor. Arsenal’e gelince, son maçlarda alınan kötü sonuçlardan sonra galibiyet ilaç niyetine. Yine de hikâyesi diğerlerine örnek olmalı, kulüpler asla tek kişinin tekeline bırakılmamalı, maddi şeffaflık olmadığı, taraftarın söz hakkı bulunmadığı yerde bereket olmuyor, sonuç ortada!