Premier Lig Seyir Defteri: Liverpool’a Leicester City darbesi


Uzaklardan…

Premier Lig verilerine göre, profesyonel futbol kulüp futbolcularının ve çalışanların günlük Covid testini yeniden başlattığından, 20 ve 26 Aralık tarihleri arasında toplam 15.186 test gerçekleştirilmiş. Yeni rakamlar, 103 Premier Lig oyuncusu ve personelinin 26 Aralık da dahil olmak üzere Covid testlerinin pozitif çıktığını gösteriyor. Bu verilerin ışığında, aralık ayında korona virüs vakaları nedeniyle Premier Lig’de on beş maç iptal edildi, ülkedeki vaka artışına bakarak yeni senede de iptal edilen maçların sayısı artacaktır muhtemel, geçmek bilmeyen kâbus devam ediyor anlayacağınız. Daha önce de yazmıştım, Ada futbolunda maçların Covid’e yakalanan futbolcular nedeniyle ertelendiği zamanlarda Avrupa’nın diğer dört büyük liginde ertelenen maç bulunmuyor. Alınacak örnek Bayern Münih, Avrupa futbolunun devi geçenlerde Covid-19 aşısı olmayan futbolcuların maaşlarında indirime gidileceğini, hastalığı kapmaları durumunda futbolcuya ödeme yapılmayacağını duyurmuştu.

Leicester City – Liverpool maçına dönersek, misafir takımda Virgil van Dijk, Fabinho, Thiago ve Curtis Jones, Covid-19 karantina süreleri sona erdikten sonra antrenmanlara geri döndü, sadece bir futbolcusu karantina nedeniyle takımdan ayrı. Hocaları Klopp’a göre bu ortamda planlama çok zor, biraz piyango gibi diyor röportajlarında, her şeyin yolunda olmasını umarsınız ama sonra bir vaka, takımdan ayrı kalan futbolcular. Misafir takımın önemli eksiği sol hücum beki Robertson, ev sahibi takım ise sakalıklardan muzdarip, sekiz futbolcusu kadroda yer almıyor. Takımın parlayanı ofansif orta saha Maddison’un tüm kupalarda son sekiz maçta altı golü, beş asisti bulunuyor. Leicester City’nin 2021’de oynadığı 39 Lig maçında kalesinde 63 gol gördüğünü hatırlatalım. Liverpool tüm kupalarda son 35 deplasmanda sadece bir kez kaybetti, arka arkaya 28 deplasman maçında gol attılar, ülke futbolun en üst liginde 61 seneden sonra bunu başarabilen ilk takım. Ev sahibi 4-3-1-2 dizilişinde, ileri uçta Vardy, Iheanacho ikilisinin arkasında Dewsbury-Hall, orta sahada Choudhury, Soumaré, Maddison üçlüsü. Misafir Liverpool 4-3-3 dizilişinde, ileri uçta Salah, Jota, Mane. 2. dakikada gole yaklaşıyor Liverpool, rakip ceza sahasında Salah’nın kafa pasına Jota’nın vuruşu savunmadan dönüyor. Akabinde misafir takımda sarı kartı gören oyuncu Matip, golcüleri Salah Leicester savunmasının solunda Thomas’ın yakın markajında. İlk bölümde rakibin baskısı karşısında sahasından çıkmakta zorlanıyor ev sahibi, oyunun yönünü çok çabuk değiştirdiği anda pozisyon yaratıyor Liverpool. 15’te Salah’nın ceza sahasında Ndidi’nin müdahalesiyle yerde kaldığı pozisyonda penaltı kazanıyorlar, Salah’nın vuruşunda gole izin vermiyor Leicester kalesinde Schmeichel, dönen topta Salah’nın kafa vuruşu direkleri geçemiyor. Kaçan penaltıdan sonra baskıyı artıyorlar, 23’te Chamberlain’in orta şut karışımı vuruşunu köşeden çıkartıyor Schmeichel, Leicester City canla başla direniyor. 32’de Salah’ın yakın mesafeden vuruşunu olağanüstü refleksle çıkartıyor Schmeichel, o dakikaya kadar kalesinde kusursuz. 35’te ilk tehlikeli atağında gole yaklaşan Leicester City, Vardy’nin muıtlak gollük vuruşuna ayak koyan savunmada Matip. Liverpool’un topa yüzde 60 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi 10 kez yokladığı devre golsüz kapanıyor.

2. devrenin başında takımlar aynı kadrolarla sahada. Liverpool ilk devrede olduğu gibi topa sahip olan takım, Leicester City 3. bölgede Vardy’i bırakıp takım halinde kapanıyor. Ancak orta sahaları çok dar, haliyle rakip beklerden biri boşluklar buluyor. 55’te Jota’nın enfes pasında mutlak golü kaçırıyor Mane, aynı dakikada Chamberlain yerini Keita’ya bırakıyor. Ev sahibi takımda Iheanacho ve Choudhury’nin yerlerine Tielemans ve Lookman sahada. Oyuna girdikten bir dakika sonra Dewsbury-Hall’un pasında soldan ceza sahasına girip Matip’i geçtikten sonra gol vuruşunu yapıyor Lookman ve Leicester City öne geçiyor. Liverpool savunmasın sağı en önemli zaafları. 63’te Liverpool’da Fabinho’nun yerine Milner sahada. 68’de Leicester’de sakatlanan Maddison yerini Albrighton’a bırakıyor. İki dakika sonra Liverpool’da Henderson’un yerine Firmino sahada. Son bölümde gol için yükleniyor misafir takım ancak alıştığımız pas trafiği ve kanat bindirmelerinden uzaklar. 82’de soldan kullanılan kornerde Jota’nın kafa vuruşu az farkla dışarda. 86’da savunmadan gelen Van Dijk’ın vuruşunu köşede ayaklarıyla çeliyor Schmeichel, Liverpool tüm baskısına rağmen final paslarında etkisiz. Beş dakika uzatılan maçta son bölümdeki müthiş baskısına rağmen Liverpool aradığı golü bulamayınca Leicester City tek golle kazanıyor. Velhasıl 2021’i Manchester City’nin altı puan gerisinde kapatıyor Liverpool, yaklaşık dokuz ay ve 35 maçtan sonra ilk kez bir maçta gol bulamıyorlar. Leicester City’e gelince, ligde duran toplardan kalesinde en çok gol gören takım bu maçta çok iyi savunma yaptı ve bulduğu golle üç puanı kapıp ligde 9. sıraya yükseldi. Maçın adamı Leicester City kalesinde Schmeichel.