“Bazen sadece yorgun oluyor insan. Ne küs ne yalnız ne de âşık” der Cemal Süreya, hani futbola uyarlasak muhtemel bu sezon Liverpool’u en iyi anlatan. Sezonun ilk yedi maçından 10 puan çıkaran takım 12 maçta aldığı dört mağlubiyetle 9. sırada. Kırmızılar’ın 2014-15 sezonundan sonra en kötü karnesi, o sezonunun sonunda 62 puanda ligi 6. sırada tamamlayan takımın hocası Brendon Rodgers kovulmuş, Jurgen Klopp ile yeni sayfa açmışlardı. Kimilerine göre Liverpool’un düşüşünün nedeni geçen sezonun yorgunluğu, malum tüm kupalarda 63 maç yapan takım üç final oynamış, iki kupa kaldırmıştı. Kimilerine göre Klopp’un kronik yedi sezon sancısı, malum daha önce çalıştırdığı iki kulüp Mainz ve Borussia Dortmund’dan yedi sezon sonra ayrıldı, Dortmound’daki 7. sezonunda kulüp Noel’de küme düşme bölgesindeydi, sonra toparlandı ve ligi 7. sırada tamamladı. Yeni sezonda 27,1 yaş ortalamasıyla ligin en yaşlı 3. kadrosu, yaz transferinde Mane gibi yalnızca golcülüğüyle değil bağlantı oyunundaki hünerleriyle parlamış takımın demirbaşını kaybederken yerini Nunez‘le doldurmaya çalıştılar ama bazılarının yeri kolay dolmaz. Kadrodaki Jota, Diaz, Konate gibi önemli oyuncuların sakatlığı, orta sahanın İsviçre peyniri kıvamındaki yumuşaklığı, savunmada Trent Alexander-Arnold, Virgil Van Dijk gibi geçmiş sezonlara damga vurmuş oyuncuların formsuzluğu düşüşün temel nedenleri sanırım, takım revizyona ihtiyacı var ama gerçekleşir mi zaman gösterir.

Paranın satın aldığı, insan haklarından sabıkalı Katar’da tuhaf dünya kupasının başlamasına az kala son beş maçında iki yenilgi alan Liverpool, Tottenham deplasmanında... Tottenham’ın Ekim 2017’de Wembley’de Liverpool’a karşı 4-1 zaferi rakibe karşı tüm kupalarda son 21 karşılaşmadaki tek galibiyeti… Liverpool son dokuz Tottenham maçından beş galibiyet çıkartırken sadece bir maçta sahadan puansız ayrıldı. Ev sahibi Tottenham savunma ağırlıklı 3-5-1-1 dizilişinde, orta sahada Royal, Bentancur, Bissouma, Hojbjerg, Sessegnon, önlerinde Perisic, ileri uçta golcüleri Kane. Misafir Liverpool 4-1-2-1-2 dizilişinde, savunmanın önünde Fabinho, orta sahada Elliott, Alcantara, Firmino, ileri uçta Salah, Nunez ikilisi. 3. dakikada gole yaklaşıyor Liverpool, Nunez’in rakip ceza sahasının solundan uzak köşeye vuruşunda gole izin vermiyor Tottenham kalesinde Lloris. 7’de rakip savunmanın az adamla yakalandığı pozisyonda Alexander-Arnold’un enfes pasında bir kez daha yokluyor rakip kaleyi 27 numara, top az farkla dışarda. 11’de öne geçiyor Liverpool, rakip ceza sahasında Nunez’in asistinde Salah dönerek yerden vuruyor, Lloris çaresiz. 40’ta fark ikiye çıkıyor, Liverpool’un Alisson ile geriden uzun topla çıktığı pozisyonda Dier’ın hatalı geri pasında Salah topu Lloris’in üzerinden ağlara gönderiyor, Liverpool rahatlıyor. Topa yüzde 65 oranında sahip oldukları, rakip kaleyi 6 kez yokladıkları devreyi iki farkla önde kapatıyorlar.

2. devrenin başında takımlar aynı kadrolarla sahada. İlk bölümde farkı azaltma adına yükleniyor Tottenham, 51’de Sessegnon’nun uzaklardan vuruşu az farkla dışarda. 54’te Liverpool atağında Nunez-Salah paslaşmasında 11 numaranın plasesi kaleci Lloris’te kalıyor, hat-trick fırsatını kaçırıyor 11 numara. Tüm baskısına rağmen final paslarında etkisiz Tottenham, sağda Royal, sonrasında Bentancur etkili orta yapamıyorlar. 60’tan sonra 4-4-2’ye dönüyor Liverpool, ileri uçta Salah ve Firmino. 67’de Tottenham’ın kullandığı duran topta Perisic’in sağdan ortasına kafayı isabetsiz vuruyor Kane, sonrasında Sessegnon ve Royal yerlerini Kulusevski ve Doherty’e bırakıyor. 70’te farkı bire indiriyorlar, rakip ceza sahasında Kulusevski’nin savunma arkasına pasında uzak köşeye enfes vuruyor Kane, skor 2-1’e geliyor. 74’te iki değişiklik Liverpool’dan, Firmino ve Elliott’un yerlerine Henderson ve Jones sahada. Son bölümde baskıyı artıyor Tottenham, orta sahada ikinci topları domine ederken Liverpool’un yumuşak orta sahası zayıf görüntüde, haliyle savunması çok baskı altında kalıyor. 85’ten sonra oyunu rakip sahaya yıkıyor Tottenham, Liverpool Nunez’i oyundan alırken Gomez ile savunmaya takviye yapıyor. Kalan dakikalarda tüm baskısına rağmen aradığı golü bulamıyor Tottenham, 62.008 taraftarın şahitliğinde 2. devrede çok baskı yediği maçı Salah’ın iki golüyle kazanıp üç puanı hanesine yazdırıyor Liverpool. Zor deplasmanda gelen üç puan ilk dört mücadelesinde önemli ama takımın orta sahasına direnç getirecek takviye şart. Maçın adamı Mohamed Salah...