Ada futbolunun en başarılı iki takımı, toplamda 39 şampiyonluk yaşadılar. Ancak ikisi de yeni sezona iyi başlamadı. Liverpool, Fulham ve Crystal Palace’a karşı ilk iki maçında berabere kalırken hocaları Jurgen Klopp kadrodaki sakatlıklar ve 64 milyon sterlinlik yeni Darwin Nunez’in gördüğü kırmızı kart nedeniyle takım kurgusunda sıkıntılı. Diğer yanda Sir Alex sonrasının hüsran takımı Manchester United, son maçta Brentford karşısında alınan 4-0’lık hezimetle Erik ten Hag yönetimindeki iki açılış maçını kaybetti. Geçici hocaları Ralf Rangnick yönetimindeki son iki maçını 2021-22’de kaybeden United, Ocak ve Mart 1972 arasındaki yedi maçtan bu yana ilk kez üst üste beşinci lig yenilgisi ihtimalinde. Ülke futbolunun en üst liginden düştükleri 50 yıldan beri bu kadar kötü gidişi görmediklerini hatırlatalım…

Pazartesi maçında Ada futbolunun birbirinden hiç hazzetmeyen iki devi Old Trafford Stadı’nda karşı karşıya. Liverpool, United’a karşı son sekiz maçta yenilmedi, 24 puanın 18’ini kaptılar. United, ligde rakibini en son mağlup ettiği Mart 2018’den beri, iki teknik direktör [Jose Mourinho ve Ole Gunnar Solskjaer] ile yolları ayırdı, iki geçici hocayla [Michael Carrick ve Ralf Rangnick] ile çalıştı, yeni umutları Erik ten Hag, kalıcı olur mu zaman gösterir. United’ın belalısı Liverpool’un golcüsü Salah’ın son iki maçta “Kırmızı Şeytanlar”a karşı altı golü var. Bu vesileyle United sevdalılarının takımın gidişatıyla ilgili giderek artan hoşnutsuzluğunu da yazmadan geçmeyelim. Brentford hezimetinden sonra United Taraftarlar Kulübü’nün açıklaması şöyleydi: “Her zaman söylediğimiz gibi, balık baştan kokar. Ve futbol kulübümüzün bu korkunç durumunun nihai sorumluluğu, sahipleri olan Glazer ailesine aittir.”

***

United transfere doymayanlardan, Ajax’tan Arjantinli defans oyuncusu Lisandro Martinez’i 57 milyon sterline, Hollandalı bek Tyrell Malacia’yı Feyenoord’dan 14,7 milyon sterline, Real Madrid’in Brezilyalı orta saha oyuncusu Casemiro’yu yaklaşık 70 milyon sterline, Danimarkalı orta saha oyuncusu Christian Eriksen’i kadrolarına kattılar.

Ev sahibi United 4-2-3-1 dizilişinde, savunmanın önünde Eriksen, McTominay ikilisi, orta sahada Elanga, Fernandes, Sancho, ileri uçta Rashford. Maguire ve Ronaldo yedek kulübesinde. Misafir Liverpool 4-3-3 dizilişinde, orta sahada Milner, Henderson, Elliott ileri uçta Salah, Firmino, Diaz. İlk bölümde iki takım da 3. bölgede baskı yapıyor rakibe, 16’da hak ettiği golü buluyor United, Elanga’nın ceza sahasında enfes pasında Sancho yerden sol köşeyi buluyor, pozisyonda Liverpool savunmasında kademe hataları aşikâr. 40’ta Salah’ın gollük vuruşunu yatarak önlüyor savunmada Martinez, Liverpool’un baskısı rakip savunmayı bunaltıyor. Devrenin bitimine yakın United savunmasında sarı kartı gören Dalot. Liverpool, topa yüzde 68 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi altı kez yokladığı devreyi tek golle geride kapatıyor.

***

2. devrenin başında United’da Elanga’nın yerine Martial sahada. Liverpool ilk devrenin son bölümünde olduğu gibi baskılı ilk dakikalarda. 49’da kullandıkları kornerde Salah soluyla rakip ceza sahasından isabetsiz vuruyor. 52’de United soldan kullandığı serbest vuruştan sonuç alamıyor, ancak bir dakika sonra fark ikiye çıkıyor. Orta sahada Henderson’un kaptırdığı topta Martial’ın pasında Rashford karşı karşıya kaçırmıyor.

***

56’da Rashford’un rakip ceza sahasında vuruşunda mutlak golü önlüyor Liverpool kalesinde Alisson. 59’da Liverpool orta sahasında kaptan Henderson’un yerine Fabinho sahada. Takımın orta sahadaki yetersizliği Klopp’a transfer penceresi kapanmadan orta sahaya takviye gereksinimi göstermiştir muhtemel, geçen sezonlardaki orta saha gücünden çok uzaklar. 67’de sağdan kullandıkları kornerde Fabinho’nun kafa vuruşu United kalesinde Alisson’da kalıyor. Son 20 dakikada United’da Sancho - Fred değişikliği geliyor, akabinde Liverpool’da Carvalho, Milner’in yerini alıyor. 74’te rakip ceza sahasında aldatmaya yönelik hareketten United’da sarı kartı gören oyuncu Fernandes. İki dakika sonra United atağında Rashford’un rakip savunmayı ipe dizip yaptığı vuruşta Alisson gole izin vermiyor, uzun gol orucundan sonra bu maçta istekli 10 numara. 81’de Liverpool atağında Martinez’in ters vuruşunu köşeden çıkartıyor De Gea, ancak hemen sonra golü buluyorlar. Soldan kullanılan kornerde Carvalho’nun dönerek vuruşunda De Gea’den seken topa kafayla ağları bulan Salah, skoru 2-1’e getiriyor. 86’da United’da Rashford’un yerini Ronaldo alıyor. Kalan dakikalarda tüm baskısına rağmen beraberlik golünü bulamıyor Liverpool, sekiz maçlık aradan sonra kazanan Manchester United.