2021-22 sezonunun play-off finalinde Huddersfield Town’u devirerek 23 sene aradan sonra Premier Lig’e döndü Nottingham Forest, ülkenin kuzeyinde, East Midlands bölgesinde, Leicester ve Derby şehirlerinin yanı başında, 300 bine yaklaşan nüfusuyla, üniversitesi ve eski katedraliyle kendi halinde yaşanılası tarihî şehrin kırmızı beyazı. Tottenham Hotspur deplasmanı vesilesiyle hal ve gidişlerine naçizane bir bakış…


Yaz transferinde 21 futbolcuyla sözleşme imzalarken Ada futbolunun sayı olarak transfer rekorunu kırdılar. 36 kişilik kadro Premier Lig’in en kalabalık kadrosu, toplam değeri 332,6 milyon sterlin, yaş ortalaması 27.7, 23 futbolcusu İngiltere dışında dünyaya gelmiş. Kötü başladıkları sezonda ligin dibine demir attılar, sonrasında toparlanıp küme düşme potasının dışına çıktılar. Bu yazının yazıldığı saatlerde 14. sırada, düşme potasının dört puan üzerindeler. Sene başından beri oynadıkları 9 maçın sadece ikisinde sahadan yenik ayrıldılar, ancak son dört lig maçında galibiyet sevinci yaşamadılar. Forest bu sezon Premier Lig’de deplasmanlarda üç golle en az gol bulan takım, Londra deplasmanlarının üçünü de kaybederken kalelerinde 11 gol gördüler.

***

Baharı çağıran aydınlık bir Londra gününde Tottenham Hotspur’ün görkemli stadında taraftarlar mutsuz, stada akan yolda yönetimi istifaya çağıran pankartlar o mutsuzluğun fotoğrafı. Hocaları Antonio Conte’nin sezon sonunda ayrılmasına kesin gözüyle bakılırken gelecek sezon takımın başında kimin olacağını zaman gösterir. Bu vesileyle Conte’nin Chelsea’nin başında olduğu sezon haricinde hiçbir takımın üçlü savunmayla lig şampiyonluğunu kazanamadığını hatırlatalım…

***

Ev sahibi 3-4-2-1 dizilişinde, orta sahada Porro, Skipp, Hojbjerg, Davies, ileri uçta Richarlison, Son ikilisinin önünde golcüleri, kaptanları Kane. Misafir Forest 4-3-2-1 dizilişinde, orta sahada Freuler, Shelvey, Mangala, ileri uçta Lingard, Gibbs-White ikilisinin önünde gol umutları Johnson. 19’da golü bulan Tottenham oluyor, Richarlison’un soldan yarattığı pozisyonda Forest topu uzaklaştıramıyor, Porro’nun ortasını kafayla bitiren Kane, pozisyonda Forest savunması adam markajında hatalı. 10 numara bu sezon kafayla sekiz gol kaydetti, lig tarihinde bir sezonda en çok kafa golü olan oyuncu 1997-98 sezonunda Duncan Ferguson. Golden sonra daha agresif ev sahibi, 2. topları kazanırken rakibe pozisyon vermiyor. 34’te fark ikiye çıkıyor, Kane’nin rakip ceza sahasında pasında Worrall’ın Richarlison’a müdahalesi sert ve gereksiz, Kane kaçırmıyor. Tottenham’ın topa yüzde 59 oranında sahip olduğu rakip kaleyi yedi kez yokladığı devre iki farklı üstünlüğüyle kapanıyor.

***

61’de Forest atağında Johnson’un vuruşu Tottenham kalesinde Forster’da kalıyor, akabinde farkı üçe çıkartıyor ev sahibi. 62’de Richarlison’un sağdan ortasında Son topu önüne alıp sağ köşeye bırakıyor, Forest’in savunma zaafları aşikâr. 67’de kullandığı duran topta pozisyon bulamıyor Tottenham, sonrasında Forest’te Johnson ve Freuler’in yerlerine Woods ve Yates sahada. 69’da Tottenham orta sahasında sarı kartı gören Winks. İki dakika sonra Totenham’da sarı kartı gören savunmanın ortasında Dier. 82’de farkı ikiye indiriyor Forest, soldan kullandıkları kornerde Forster’ın müdahale edemediği topu kafayla yakın mesafeden ağlara gönderen kaptanları Worrall. 84’te Tottenham’da Son ve Richarlison yerlerini Moura ve Kulusevski’ye bırakıyor. Uzatma dakikalarında penaltı kazanıyor Forest, Tottenham ceza sahasında elle oynuyor Kulusevski, penaltı vuruşunu kaleci Forster’a nişanlıyor Ayew, farkı azaltma fırsatını kullanamıyorlar. Kalan dakikalarda başka gol olmayınca 61.460 taraftarın şahitliğinde 3-1 kazanıp 4. sıradaki yerini koruyor Tottenham. Haftanın açılış maçında Liverpool’un Bournemouth karşısında aldığı yenilgiyle Şampiyonlar Ligi yarışında avantaj elde ediyorlar. Forest’e gelince, deplasmanların kayıp takımı, cömert savunmayla ligde kalmaları zor. Maçın adamı Harry Kane.