Sezonun ilk 4 maçını kayıpsız geçti Watford, Londra’nın 30 kilometre kuzeybatısında, Hertfordshire bölgesinde 90 bin nüfuslu küçük kasabanın sarı siyahı. En son 1988-89 sezonunda ilk 4 maçta 12 puan toplamışlar. Futbol aleminde ‘Hornets’ (eşek arıları) olarak nam salmış takımın yükselişine hafta sonunda evlerinde oynadıkları Manchester United maçı vesilesiyle naçizane bir bakış.

Köklü tarihlerinde Ada futbolunun en üst liginde ilk kez 1982’de boy gösterdiler. Ligde en iyi dereceleri 1983’te elde ettikleri ikincilik. En başarılı zamanları 1977-87 arasında, 7 sezonda 4 kez terfi edip ülke futbolunun en üst ligine yükseldiler. Premier Lig’in kurulduğu 1992-93 sezonundan beri iki kez düşüp, üç kez yükseldiler. 2015-16 sezonundan beri elitlerin arasında mücadele veriyorlar. 2017-18 sezonuna iyi başlayıp, sona doğru küme düşme tehlikesi yaşayarak ligi 14. sırada bitirdiler.

Transfer döneminde takımın göze batan sol kanat oyuncusu Brezilyalı Richarlison’u 35 milyon, geçmişte Galatasaray formasıyla izlediğimiz Ambrabat’ı 7,6 milyon sterlin karşılığında Al-Nassr takımına sattılar. Transferlerden gelen parayla Barça’dan sağ kanat oyuncusu Gerard Deulofeu, Bologna’nın sol beki Adam Masina ile birlikte 7 futbolcu transfer ettiler. 144,6 milyon sterlinlik kadro değeriyle ligin en mütevazı 3. takımı, 31 kişilik kadrosunun 24’ü İngiltere dışında dünyaya gelmiş.

Ocak ayından beri takımın hocalığını yapan Javi Gracia 1989’da başlayan futbolculuk kariyerinde 15 sene La Liga’da defansif orta saha oyuncusu olarak göze batarken Athletic Bilbao, Valladolid, Real Sociedad, Villarreal’de 400’ün üzerinde maça çıktı. Onun gelişiyle çıkışı yakaladı sarı siyahlılar, evlerinde topladıkları 23 puan o süreçte ligin en iyisi. Ayın teknik direktörü seçilmesi tesadüf değil anlayacağınız.

Ulusal maçlar nedeniyle verilen aradan sonra Watford kendi evinde istikrardan uzak Manchester United karşısında. Takımın maskotu ‘Eşek Arısı Harry’ sezon başında Crystal Palace’a karşı oynadıkları maçta rakip forvet Zaha’yı provoke ettiği gerekçesiyle çok eleştirilmişti, sonunda istifa etmek zorunda kaldı Watford sevdalısı. Özlenecektir şüphesiz. Mourinho’nun takımı evinden ırak oynadığı maçlarda sıkıntılı, son 4 maçın sadece birini kazanırken 2 yenilgi aldılar. Ancak Kırmızı Şeytanlar’a pek şansı tutmuyor ev sahibinin, son 15 maçın sadece birini kazanabildiler. Watford’un formda oyuncusu Jose Holebas 34 yaşında, Almanya’da dünyaya gelmiş Yunan asıllı oyuncu 2011-16 arasında Yunanistan Milli Takımı’nın formasını giydi. Bu sezon savunmanın solunda 4 maçta bir gol, 4 asistle oynuyor 25 numara.
Watford 4-4-2 dizilişinde başlıyor maça, gol umutları Deeney ve Gray. Haziran ayında 30 yaşına bastı Troy Deeney, hava toplarında çok etkili 9 numara. Futbola başlamadan önce inşaatlarda işçilik yaparmış. 2012’de karıştığı kavga sonucunda 3 ay hapis yattığını, 2010’dan beri takımda forma giydiğini hatırlatalım.

4-3-3 dizilişindeki Manchester United henüz 2. dakikada golcüsü Lukaku ile tehlike yaratıyor ama dar açıdan etkili vuramıyor 9 numara. Oyunu geride kabul edip kaptıkları toplarda, bilhassa soldan Holebas ile pozisyon üretmeye çalışıyor Watford. İlk tehlikeli atağını 12. dakikada geliştiriyor, Hughes’un vuruşu De Gea’da kalıyor. 16. dakikada Deeney’nin yakın mesafeden vuruşunu mükemmel çıkartıyor İspanyol kaleci. İki takımın da orta sahayı çabuk geçtiği ilk 20 dakikada kalesini çok adamla savunup uzun toplarla çıkıyor ev sahibi. Ama 35. dakikada ceza sahasında Lukaku’yu boş bırakıyorlar, kaçırmıyor United’ın golcüsü. Golün şokunu atlatamadan kalesinde ikinci golü görüyor Watford, Fellaini’nin kafa pasına Smalling ceza sahası içinden sert vuruşla farkı ikiye çıkartıyor. Hücumda çoğalamayan sarı siyahlı takım, savunmada yaptığı iki hatayla geriye düşüyor. Topa yüzde 64 oranında sahip United rakip kaleyi 8 kez yokladığı devreyi önde kapatıyor.

İkinci devreye baskılı başlıyor Watford, duran toplar ve kanatlardan rakip ceza sahasına ortaladıkları uzun ortalar en önemli silahları. Ancak Smalling, Pogba, Fellaini ve Matic gibi 1.90’lık oyunculara sahip United savunmada zorlanmıyor ilk 60 dakikada. Ama baskıyı artırıyor Watford, 65. dakikada soldan getiriyor Doucoure, Gray’ın vuruşu farkı bire indiriyor. Son bölümde taraftarlarının ateşlemesiyle baskıyı artırıyorlar ama Holebas’ın ortaları bu maçta dağlara taşlara. Mourinho bir kez daha öne geçtiği maçta skoru koruma telaşıyla savunma ağırlıklı oynatıyor takımını. Yükleniyor ev sahibi, orta sahanın dinamosu Doucoure sahanın her yerinde. Uzatma dakikalarında gördüğü ikinci sarıyla oyun dışında kalıyor Matic. Velhasıl ilk yarıda kötü, ikinci yarıda müthiş oynadığı maçta ligde ilk yenilgisini alıyor küçük kasabanın sarı siyahı. Bu sezon evlerinde çok can yakacaklardır. Maçın adamı Doucoure’ya da selam çakalım bu vesileyle, yakın gelecekte taliplileri çoğalacaktır sanırım.