Geçenlerde Ankara Batıkent’te zehirli et yedirilen 13 köpeğin öldüğünü, olayın faillerinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını yazıyordu gazeteler. Her ne kadar konumuz futbol olsa da her daim eziyet gören hayvanlar diyarında yaşama tutunmaya çalışan sokak hayvanlarını da hatırlatmak istedim, malum futbol dediğin hayatın parçası. Arada hayata dair de yazmak gerek, hele de konu sokak hayvanları […]

Geçenlerde Ankara Batıkent’te zehirli et yedirilen 13 köpeğin öldüğünü, olayın faillerinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını yazıyordu gazeteler. Her ne kadar konumuz futbol olsa da her daim eziyet gören hayvanlar diyarında yaşama tutunmaya çalışan sokak hayvanlarını da hatırlatmak istedim, malum futbol dediğin hayatın parçası. Arada hayata dair de yazmak gerek, hele de konu sokak hayvanları olunca.

Şiddetin her köşede kol gezdiği, giderek kalabalıklaşan, giderek duygusuzlaşan, giderek sevimsiz taş yığınları haline gelen şehirlerde nicesi var, insanların verdiği kadarıyla karnını doyuran, kışın soğukla, karla, yazın susuzlukla yüzleşmek zorunda kalan, şefkat, merhamet, sevgi kavramlarının sembolü olarak bizlere zaman içinde yitirdiğimiz değerleri hatırlatan nice sokak hayvanı. Velhasıl uzaklardan bakınca, hüzünlü, iç acıtan, yürek yaralayan, hazin bir fotoğraf ülkem, 21. yüzyılda hâlâ hayvanları koruma kanununu çıkartamamış, güçlünün güçsüzü ezdiği, yapanın yanına kâr kaldığı, şiddetin her daim kol gezdiği, minicik çocukların mafya dizileriyle büyüdüğü güzel ama yalnız coğrafya.

Uzaklarda, sokak hayvanı kavramının olmadığı topraklarda günlerden pazartesi. Premier Lig’de ilk 4 için mücadele eden Arsenal, Londra’nın banliyösü Watford deplasmanında. Euston İstasyonu’ndan kısa tren yolculuğu sonrasında Watford Junction İstasyonu maç günü yoğunluğunda. Vicarage Road Stadı’na yürüyüş esnasında sohbet ettiğim eski toprak Watford taraftarları takımdan umutlu, onca seneden sonra mayıs ayında oynanacak Federasyon Kupası finaline bilet bulmanın zor olacağını, yarı final maçının biletine 140 sterlin ödediğini dile getiriyor. Futbol dediğin ne yazık ki işçi sınıfının oyunu olmaktan çıkmış nicedir.

Maça dönersek, pazar günü Chelsea’nin Liverpool karşısında 3 puan bıraktığı maçtan sonra 2 maçı eksik Arsenal ilk 4 yarışında biraz daha şanslı. Son 5 sezonda bu statta oynadıkları 4 maçı kazandılar. Özil’in yedek kulübesinde başladığı maçta 4-2-3-1 dizilişinde, gol umudu Aubameyang. Bu sezon gördüğü 10 sarı karttan sonra 2 maç ceza alan Sokratis’in yerine Mavropanos ilk 11’de.

2019’da evinde maç kaybetmeyen Watford son 3 maçını kazandı, Arsenal adına zor deplasman. Maçtan önce Elton John şarkıları yankılanıyor stadın hoparlörlerinde, tribünlerden birine adını vermişler eski başkanlarının kulübe kazandırdıklarına ithafen. 1972’de yayınlanan ‘Honky Château’ albümünün enfes parçalarından ‘Rocket Man’ nicedir Watford ile özdeşleşmiş.

Arsenal oyunu sahasında kabul ederek başlıyor maça. Watford’un 16 numarası Doucoure sahanın göze batanı, transfer döneminde taliplileri sıraya girecektir. 11. dakikada sahalarda ender görülen golü izliyor stadı dolduran 20.480 taraftar. Geri pasını uzaklaştırmakta geç kalıyor Watford kalecisi Foster, Aubameyang çabuk davranıp ağlara bırakıyor topu, Arsenal öne geçiyor. Golün şaşkınlığını atamadan 10 kişi kalıyor ev sahibi, Deeney’nin Torreira’ya müdahalesini dirsek olarak yorumluyor maçın hakemi Pawson. Watford adına önemli kayıp, 2019’da 6 golü 4 asisti var 9 numaranın. 10 kişi kalmasına rağmen baskıyı artıyor Watford, Arsenal’ın zayıf halkası savunmanın önündeki Xhaka.

34’te Gray’in köşeye giden serbest vuruşunu uzanarak çeliyor Leno, Arsenal kalecisi sezonun iyilerinden. Eksik rakibi karşısında topa yüzde 66 oranında sahip olduğu devreyi önde kapatıyor Arsenal.

İkinci yarıya Torreira’nın yerine Mesut Özil’i alarak başlıyor Emery. Topa sahip misafir takım oyunu kontrol ediyor ilk bölümde. Solda Iwobi, sağda Mkhitaryan ile oyuna genişlik kazandırıyor, Özil’in girişinden sonra topa daha çok sahip Arsenal 56’da ve 60’ta Mkhitaryan ile net fırsatları kullanamıyor. 60’ta gole yaklaşıyor Watford, Masina’nın ceza sahası dışından vuruşu çataldan dışarı çıkıyor. Dakikalar ilerledikçe Watford’un direnci artıyor, kenarda Emery kaçan fırsatlara hayıflanıyordur. Son bölümde canla başla direnen Watford beraberlik için yükleniyor. Uzatma dakikalarında oyuna sonradan giren Success ceza sahası içinde pas yerine kaleyi düşünse beraberlik işten değil. Neticede kazanıyor Arsenal, ilk 4 yarışında altın değerinde 3 puan.

Maçın adamı Watford’un dinamosu Doucoure. Takımına gelince, 2015-16 sezonunda döndükleri Premier Lig’de 15 maçta kırmızı kart gördüler, ligin rekoru. Ancak dirençleri, bitmek bilmeyen enerjileri takdire şayan, evlerinde çok takımın canını yakarlar. Maç sonu basın toplantısında hocaları Javi Gracia kırmızı kart kararını ağır bulduğunu, ancak takımın oyunundan memnun olduğunu, karakterlerini sahaya yansıttığını dile getiriyor.