Premier Lig Seyir Defteri: West Ham-Chelsea, eski bir metro derbisi

Nisan ayının sonlarına yaklaştığımız zamanlarda Premier Lig’de ilk dört mücadelesi veren iki takım güneşli bir Londra gününde Olimpiyat Stadı’nda karşı karşıya. Bilirmisiniz West Ham–Chelsea derbisi, iki takımın mabetleri Upton Park ve Stamford Bridge arasında taraftarları taşıyan metro rotasında yer aldığı için “District hattı derbisi” olarak bilinirdi eski zamanlarda, sonra tarih oldu Upton Park Stadı. Bu sezon iki takımın hedefi ilk dört, ev sahibi West Ham ligin evinde kral takımlarından, 31 puanla ligde ikinci en iyi iç saha rekoruna sahipler. David Moyes’un takımı sezonda 16 galibiyetle kulüp Premier Lig rekorunu kırdı ve 2016’da yakaladıkları lig tarihinin en yüksek puanını geçmek için sekiz puana ihtiyaçları var. Chelsea’ye gelince, yeni hocaları Thomas Tuchell ile çıkış yakaladılar, onun liderliğinde 10 deplasman maçında yenilgi görmediler, 20 maçın 15’inde kalelerinde gol görmediler, daha önce kulüp tarihinde hiçbir hocanın ilk 20 maçta başaramadığını gerçekleştirdi 47 yaşındaki Alman futbol adamı…

West Ham 3-4-1-2 dizilişinde, ileri uçta Lingard, Bowen ikilisinin arkasında oyun kurucuları Fornals. Chelsea 3-4-2- 1 dizilişinde, ileri uçta Werner’in arkasında Mount, Pulisic ikilisi. İlk bölümde topa daha çok sahip maviler, savunmanın ortasında Silva’nın uzun toplarıyla pozisyon yaratmaya çalışıyorlar. 4. dakikada Mount’un sağdan ortasında Werner’in vuruşuyla ilk tehlikeyi yaratıyorlar Her fırsatta rakip savunmanın solunu zorluyor Chelsea, 15’te Pulisic net fırsatı kullanamıyor.

Antonio’nun yokluğunda 3. bölgede top tutmakta zorlanıyor West Ham, rakibin üçlü savunmasını açamıyor. 30 dakikanın sonunda rakip kaleyi bulan vuruşları bulunmuyor. 35’ten sonra rakip kaleye kalabalık gidiyorlar, sağda Coufal, solda Fredericks çabukluklarıyla rakip savunmanın arkasına sarkma çabasında. West Ham hücumlarında göze batan oyuncu Lingard, ama golü bulan Chelsea oluyor. 43’te Pulisic, Chillwell paslaşmasında bitiren Werner, pozisyonda West Ham savunmasında Ogbonna rakibe müdahale edemiyor. Chelsea topa yüzde 68 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi 6 kez yokladığı devreyi önde kapatıyor.

2. devreye ofansif başlıyor West Ham, Chelsea orta sahasını savunmaya yakın oynatarak takım halinde kapanıyor. Rakibin presi karşısında 2. bölgeyi geçmekte zorlanıyor maviler, 54’te Mount’un ceza sahası dışından köşeye giden vuruşunu köşeden çıkarıyor rakip kalede Fabianski, dönen topu altı pastan kaçırıyor Werner, kenarda Tuchell kaçan mutlak golün şaşkınlığında. 63’te Chelsea hücumunda sahanın en iyisi Mount bir kez daha yokluyor rakip kaleyi, Fabianski’yi geçemiyor. 69’da ofansif gücünü artırma adına Noble ve Fornals’ın yerine Benrahma ve Lanzini’yi oyuna alıyor Moyes. Bu değişikliğe 73’te Pulisic’in yerine Ziyech’i oyuna alarak karşılık veriyor Tuchell, Chelsea 3. bölgede topa sahip olmakta zorlanıyor. Gol için yüklendiği anlarda 10 kişi kalıyor West Ham, 80’de Balbuena’nın Chillwell’e müdahalesine kırmızı kart çıkıyor. Pozisyonda kasıt yok ama tehlikeli hareket olduğu kesin. O kart hücum gücünü düşürüyor ev sahibi takımın, beş dakika uzatılan maçın son pozisyonunda Mount’un ortasında oyuna sonradan giren Abraham mutlak golü kaçırıyor. Velhasıl Liverpool’un Newcastle karşısında uzatmanın son dakikasında kalesinde gördüğü golle iki puan bıraktığı maçtan sonra, Chelsea zor deplasmanda üç puanı kapıp rakipleriyle arayı açıyor.

Maçtan sonra West Ham’ın hocası Moyes’a kırmızı kart pozisyonunu soruyorum. Balbuena’ya çıkan kırmızı karta inanamadığını, pozisyonda kasıt olmadığını, o pozisyonun sonrasında Coufal’ın Rudiger›e benzer müdahalede bulunduğunu ama VAR’ın dikkate bile almadığını vurguluyor ve devam ediyor: “Kırmızı kart kararının hayatında hiç futbol oynamamış biri tarafından verilmiş olmasını anlayamıyorum.”