Nefes kesen maçı topa yüzde 31 oranında sahip olan West Ham kazanıp Liverpool’un 25 maçlık yenilmezlik serisine son veriyor. Moyes’un takımı bu maçtan sonra 3. sırada.

Premier Lig Seyir Defteri: West Ham United yükseliş sürerken…

Premier Lig’de pazar fikstürü, aylardan kasım...

Hava soğudu, kasımın son günleri, kar yağacak, bembeyaz olacak unutulmuşluğum” der dizelerinde Edip Cansever. Henüz kar yağmadı bu diyarlara, aydınlık bir Londra günü ligde mart ayından beri yenilgi yüzü görmeyen Liverpool, West Ham deplasmanında. Misafir takım bu maçın öncesinde West Ham’a karşı 4 maçlık galibiyet serisine sahip, rakiplerine karşı oynadıkları son 10 maçta 29 gol buldular. Rakibe karşı en son kaybettikleri maç 2016 ocak ayında, şimdilerde tarih olmuş Upton Park Stadı’nda.

Ev sahibi West Hamüst üste 4’üncü maçında aynı 11 ile sahada, 2021’de ligde topladıkları 62 puan Premier Lig tarihinde kulüp adına bir ilk, futbolun efendi hocası Moyes’un devrimi, malum onun öncesinde hemen her sezon lige tutunma savaşındaki takımı düşününce. 4-2-3-1 dizilisinde başlıyorlar maça, ileri uçta Antiono’nun arkasında Bowen, Fornals, Benrahma üçlüsü. Liverpool’un hocası Jurgen Klopp takımının geçen hafta sonu Brighton ile 2-2 berabere kaldığı maçtan 4 değişiklik yapmış; 4-3-3 dizilişinde, ileri uçta Salah, Jota, Mané üçlüsü…

İlk bolümde rakibi sahasında kabul ediyor West Ham, henüz 4. dakikada kazandıkları, Fornals’ın soldan kullandığı kornerde golü buluyorlar, Liverpool kalesinde Alisson, Antonio ile birlikte yükselip topu kendi ağlarına yumrukluyor. Kenarda Klopp uzun süre gole itiraz ediyor ama gol geçerli. David Moyes’in Ocak 2020’de West Ham’ın başına geçtiği ilk maçından bu yana, Premier Lig’de sabit pozisyonlarda (penaltılar hariç) 31 gol bulduklarını, bu sayının en yakın rakipten 5 fazla olduğunu hatırlatalım. O golden 4 dakika sonra West Ham savunmasının solunda Creswell’in Henderson’a sert müdahalesinde yerde kalıyor Liverpool’un kaptanı, pozisyon kırmızıya yakın. Erken gelen gol West Ham’ın savunmasını kalesine yakın oynatmasına vesile oluyor, kaptıkları toplarda savunma arkasına uzun toplarla pozisyon arıyor bordo mavililer. 23’te West Ham savunmasının ortasında sakatlanan Ogbonna’nin yerine Dawson sahada. Geriye düştükten sonra beraberlik için yükleniyor Liverpool ama iyi kapanan West Ham rakibe pozisyon vermiyor. İlk 30 dakikada Liverpool alıştığımız pas trafiğinden uzak, solda Roberston ortalarında etkisiz. 32’de Henderson’un sağdan ortasında Jota’nın kafa vuruşu isabetsiz. 41’de aradıkları golü buluyorlar, Salah’ın ceza sahası yayına yakın kazandığı serbest vuruşta topu ağlara gönderen Trent Alexander Arnold, West Ham kalesinde Fabianski çaresiz, haftanın en güzel gollerinden. Arnold’un neden İngiltere kadrosunda düzenli yer bulamadığı ise ayrı bir yazı konusu. 4 dakika uzatılan, Liverpool’un topa yüzde 73 oranında sahip olduğu devre karşılıklı gollerle kapanıyor.

2. devrede takımlar aynı kadrolarla sahada. 50’de West Ham sağdan kullandığı kornerde Dawson’un kafa vuruşuyla gole yaklaşıyor, Liverpool savunması duran toplarda sıkıntılı. 52’de gole yaklaşan misafir takım, Roberston’un soldan ortasında Mane’nin vuruşunda gole izin vermiyor Fabianski. O pozisyondan 5 dakika sonra bu kez Salah yokluyor rakip kaleyi ama vuruşu isabetsiz. Devrenin ilk bölümünde West Ham’ın ofansif oyunu tempo ve heyecan getiriyor maça, 65’te Johnson, Mane’den kaptığı topla uzaklardan yokluyor kaleyi. O pozisyondan 4 dakika sonra bir kez daha öne geçiyor West Ham, Mane’nin kaptırdığı topta Liverpool savunması dengesiz yakalanıyor, Bowen’in pasında topu Allison’un yanından ağlara gönderen Fornals. Golden sonra Liverpool’da Chamberlain’in yerine Thiago sahada. Liverpool’un golü aradığı anlarda 2 farkı yakalayan West Ham oluyor, 75’te sağdan kullanılan kornerde rakip savunmanın müdahale edemediği topu uzak köşede kafayla ağlara gönderen Zouma. West Ham’ın en büyük 3 gücü, duran toplar, kontrataklar ve savunma organizasyonu, bu maçta 3’üyle de oyunlarını zirveye taşıdılar. 80’de Fabinho’nun yerine Minamino’yu alıp 4-2-3-1’ e dönüyor Klopp, 83’te oyuna sonradan giren Origi’nin dönerek vuruşu köşeye giderken skor 3-2’ye geliyor. 4 dakika uzatılan nefes kesen maçı topa yüzde 31 oranında sahip olan West Ham kazanıp Liverpool’un 25 maçlık yenilmezlik serisine son veriyor. Moyes’un takımı bu maçtan sonra 3. sırada. Maçın adamı West Ham’ın golcüsü Antonio.

Maç sonu basın toplantısında Jurgen Klopp, ilk golde kalecisi Alisson’a faul yapıldığını, 2. devrede kalabalık rakip savunma karşısında sabırsız oynayıp gereksiz top kayıpları yaptıklarını, o top kayıplarının neticesinde rakibe kontratak fırsatları verdiklerini dile getiriyor ve devam ediyor: “İlk golde Ogbonna, Alisson’ın kalecinin koluna vurup topa müdahale etmesini engelliyor. Pozisyon nasıl faul olamaz bilemiyorum ama kabul etmek zorundayız."