İngiltere Kraliçesi Elizazbeth'in eşi Prens Philip, 99 yaşında yaşamını yitirdi. Philip, İngiliz kraliyet ailesinin en uzun ömürlü üçüncü üyesi ve şimdiye kadarki en uzun ömürlü erkek üyesiydi.

Prens Philip öldü

HABER MERKEZİ

İngiltere Kraliçesi Elizazbeth'in eşi Prens Philip'in yaşamını yitirdiği açıklandı.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in eşi ve Edinburgh Dükü Prens Philip 99 yaşındaydı.

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Majesteleri Kraliçe, çok sevdiği kocası Edinburgh Dükü Majesteleri Prens Philip'in ölümünü büyük bir üzüntüyle duyurdu. Majesteleri bu sabah Windsor Kalesi'nde huzur içinde vefat etti" denildi.

Prens Philip, enfeksiyon teşhisiyle birkaç ay önce sarayda tedaviye alınmış, şubatta doktorların tavsiyesi üzerine Özel Kral Edward VII Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Enfeksiyon tedavisinin ardından kalp sorunları nedeniyle hastanede bir süre daha kalan Prens Philip, mart ortasında taburcu edilmişti.

prens-philip-oldu-862584-1.

PHILIP KİMDİR?

Philip Mountbatten, o sırada prenses olan Elizabeth Alexandra Mary ile 1947 yılında evlendi.

Yunanistan Korfu doğumlu olan ve kendisine doğduğunda Yunanistan ile Danimarka Prensi unvanı verilen Mountbatten, Yunanistan’daki devrim sonrasında ailesiyle birlikte ülkeden sürüldü.

Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’ta eğitim gördükten sonra, 1939'da 18 yaşındayken İngiliz Kraliyet Donanması’na katıldı. 1934 yılında 13 yaşındaki Prenses Elizabeth’le tanıştı ve kendisiyle 1939’da yazışmaya başladı.

2’nci Dünya Savaşı sırasında Akdeniz ve Pasifik filolarında görev yapan Philip’in, savaşın ardından Prenses Elizabeth ile evlenmesine izin verildi.

Temmuz 1947'de nişanlarının resmi olarak duyurulmasından önce, Yunan ve Danimarka prensliği unvanlarından feragat eden Philip, anneannesinin soyadı Mountbatten’i alarak İngiliz vatandaşlığına geçti. Philip’e düğünden hemen önce, Elizabeth’in babası Kral 6’ncı George tarafından ‘Edinburgh Dükü’, ‘Merioneth Kontu’ ve ‘Greenwich Baronu’ unvanları verildi.

Elizabeth 1952'de babasının ölümünün ardından tahta çıkıp Kraliçe olurken, Philip de komutan rütbesine ulaştığı ordudan ayrılarak 1957 yılında İngiliz Prensi unvanını aldı.

prens-philip-oldu-862647-1.

Elizabeth ve Philip’in Charles (72), Anne (70), Andrew (61) ve Edward (57) adlarında 4 çocuğu oldu.

Philip, İngiliz kraliyet ailesinin en uzun ömürlü üçüncü üyesi (Prenses Alice, Gloucester Düşesi ve Kraliçe Anne Elizabeth’ten sonra) ve şimdiye kadarki en uzun ömürlü erkek üyesiydi.

DIANA’NIN ÖLÜMÜ VE HAKKINDA SÖYLENENLER

En büyük oğlu Charles’ın Diana’yla olan sorunlu evliliğinde, kendisine yönelik iddialar ortaya atıldı. 1997’de Diana’nın Paris’teki trafik kazasında birlikte hayatını kaybettiği Dodi Fayed’in babası Muhammed Fayed, Philip’in Diana’nın ölüm emrini verdiğini ve kazanın bu plan doğrultusunda gerçekleştiğini iddia etti.

Mayıs 1999’da İngiliz gazeteler, Philip’in bir konser sırasında duyma engelli çocukları aşağıladığını yazdı. Gazetelere göre Philip, bir çocuğa, “Bu satırları dinlemene şaşmamalı” dedi. Philip, ‘hikayenin büyük ölçüde uydurma’ olduğunu savundu.

Philip’in 1986’daki Çin gezisi sırasında ise Asyalıların göz şekliyle ilgili ayrımcı ve ırkçı ifadeler kullandığı yönünde haberler medyada yer aldı.

DAYISINI IRA ÖLDÜRDÜ

Öte yandan Philip’in küçük dayısı ve Birleşik Krallık’ın Kraliyet Deniz Kuvvetleri Komutanı Louis Francis Albert Victor Nicholas Mountbatten, bilinen adıyla Lord Mountbatten, 1979’da İrlanda’da bulunan Sligo kasabası açıklarında, İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (IRA) uzaktan kumandalı bombayla gerçekleştiği saldırıda öldürülmüştü.

NAZİLERE YAKINLIK

Philip'in ailesinin Naziler ile olan bağı da sıklıkla tartışılan konuların başında geldi. Hatta bu durum, bir belgesele de konu oldu. Philip’in 3 kız kardeşinin Alman aristokratlar ile evlendiğinin altının çizildiği belgeselde, evlilik yoluyla Philip ile akraba olan bu kişilerin ilerleyen yıllarda Nazi Partisi'ne katıldığına dikkat çekilmişti.

Bununla birlikte, İngiliz Kraliyet ailesinin Nazilerle irtibatlı olduğu da biliniyor. Elizabeth’in amcası ve aynı zamanda babasından önceki kral olan Edward'ın da Nazilere sempati duyduğu sır değil. İngiliz diplomat Robert Gilbert Vansittart’ın anıları da buna kaynak gösteriliyor. Vansittart'ın anılarına göre Edward, 1930'ların başında Hitler'e destek verdi ve Nazi iktidarının işlediği insanlık suçlarını önemsemedi. Kraliyet’in Nazilerle yakınlığı, The Crown dizisinde de işleniyor.

Ayrıca İngiliz The Sun gazetesi de İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in 7 yaşındayken Nazi selamı yaparkenki video filmini yayınlamıştı. Gazete bu videodan bir kareyi manşetine taşımış, bunun üzerine Buckingham Sarayı harekete geçmiş, filmin telif haklarının Kraliçe’ye ait olduğunu belirterek gazetenin mahkemeye verileceği duyurulmuştu.