Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Sağlık Bakanlığı'nın gelecek hafta itibariyle 65 yaş üstü ve kronik hastalarda kullanılmaya başlanacağını açıkladığı molnupiravir etken maddeli antiviral ilaçla ilgili, "Yüzde 85 etkili antikor karışımı ve yüzde 90 etkili paxlovid varken, insanlara etkin olduğu bile belli olmayan molnupiravir vermek sıkıntılı olacaktır" dedi.

Prof. Ceyhan: İnsanlara, etkinliği bile belli olmayan molnupiravir vermek sıkıntılı olacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çarşamba günü Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası, molnupiravir etken maddeli antiviral ilacın kullanımı gelecek hafta itibariyle 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan vatandaşlar için temin edileceğini açıkladı.

Alınan kararı değerlendiren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Riskli hastalarda molnupiravir kullanmak yararlı olur mu?” sorusunu yanıtladı.

Twitter hesabından açıklama yapan Ceyhan, "Yüzde 90 etkili paxlovid varken, insanlara etkin olduğu bile belli olmayan molnupiravir vermek sıkıntılı olacaktır" diye yazdı.

Prof. Dr. Ceyhan’ın, koronavirüs tedavisi için kullanılacak ilaç hakkındaki açıklamaları şu şekilde:

"TURKOVAC'DA DA AYNI ENDİŞEYİ YAŞIYORUZ"

"Molnupiravir'e FDA 10'a karşı 13 oyla 30 Kasım'da acil kullanım onayı verdi. Onay için sunulan çalışmalarda kullanılan kişi sayısı çok düşüktü (776).

Bu nedenle yanılma payı yüksekti. Nitekim ilk çalışmalara göre açıklanan yüzde 50 etkinlik daha sonra yüzde 30 bulundu. Turkovac'da da aynı endişeyi yaşıyoruz. Yaygın kullanılacak bir aşı için 1200 civarında vakalık çalışma bir faz 3 çalışması olamaz.

Hindistan’da yapılan 2 çalışmada ise ilaç etkisiz bulundu. Fransa gibi bazı ülkeler sipariş anlaşmalarını iptal ettiler.

“SATIN ALACAKSAK BİR TEDAVİ MALİYETİ 700 DOLAR CİVARINDA”

2021'in Mayıs – Ağustos aylarında ABD'de 762 kişide ilacın etkinliği yüzde 50 bulunurken, Ağustos – Kasım aylarında etkinlik yüzde 0 bulunmuş. Bu da molnupiravirin delta ve beta varyantlarına karşı etkisiz olması olasılığını artırıyor.

İlacı üreten firma gelir düzeyine bakarak 104 ülkeye üretim izni verdi. Türkiye bu ülkeler arasında yok. Satın alacaksak bir tedavi maliyeti 700 dolar civarında.

Aynı durumda kullanılabilen yüzde 85 etkili antikor karışımı ve yüzde 90 etkili paxlovid varken, insanlara etkin olduğu bile belli olmayan molnupiravir vermek sıkıntılı olacaktır.

"MUTASYON RİSKİNİ ARTIRABİLİR"

Virüsün RNA'sına entegre olan bu ilaçlar virüste mutasyon riskini artırabilir. Bence molnupiravir konusu gündemi meşgul edecek durumda değil. Bilim Kurulu zamanını virüs yayılımını azaltacak önlemler ve aşılamayı artırmak için harcasa, daha yararlı olacaktır."