Antropolog, mimar, eleştirmen ve yazar Bozkurt Güvenç yaşamını yitirdi

Prof. Dr. Bozkurt Güvenç hayatını kaybetti

Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı'nın twitter hesabından yaptığı paylaşımda Prof. Dr. Bozkurt Güvenç'in hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bursalı, paylaşımında, "Hocamızı kaybettik...Cumhuriyet kuşağının çok çok seçkin insanı... Bir bilim ve kültür adamı Prof. Bozkurt Güvenç hayatta kalma mücadelesini yitirdi. Türkiye'nin başı sağolsun..." ifadelerine yer verdi.

BOZKURT GÜVENÇ KİMDİR?

Üniversite eğitimine İstanbul'da İstanbul Teknik Üniversitesi'nde başlayan Güvenç, üniversiteye bir yıl devam ettikten sonra devlet bursuyla Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti ve mimarlık öğrenimini ABD’de tamamladı.

Çok partili sisteme geçişi izleyen Demokrat Parti döneminde eğitim, felsefe ve yabancılaşma sorunlarıyla ilgilendi. Hacettepe Üniversitesi’nde insanbilim bölümünü kurdu. 1969'da doçent, 1977'de profesör unvanlarını aldıktan sonra 1993'te emekli oldu.

Bozkurt Güvenç, araştırmalarında insan, kültür, eğitim ve değişim sorunlarına odaklandı. Ayrıca 1974'te Bülent Ecevit tarafından Başbakanlık Kültür Müsteşarı olarak atandı.