Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Tarama testi yapmadığımız için görünen 10 binli rakamlar gerçek pozitif kişi sayısını yansıtmıyor. O nedenle buna güvenip birdenbire önlemleri hızlı şekilde kaldırırsak yeniden bir vaka artışıyla karşılaşabiliriz" dedi.

Prof. Dr. Ceyhan: 10 binli rakamlar gerçek pozitif kişi sayısını yansıtmıyor

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs salgını hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"Diğer açılan ülkelere bakıp da ‘onlar açıyor biz de açarız’ demememiz lazım çünkü onlar çok yoğun bir kısıtlama döneminden sonra yavaş yavaş açılıyorlar" diyen Ceyhan, "Buna rağmen onlar da sorunlarla karşılaşıyorlar. Örneğin İngiltere’de son iki günde vaka sayıları 2 katına çıktı. Biz onlar kadar net vaka sayımızı bilmiyoruz çünkü biz sadece belirti gösteren kişilere test yapıyoruz" dedi.

Cumhuriyet'ten Tuğba Özer'e konuşan Ceyhan, "Tarama testi yapmadığımız için görünen 10 binli rakamlar gerçek pozitif kişi sayısını yansıtmıyor. O nedenle buna güvenip birdenbire önlemleri hızlı şekilde kaldırırsak yeniden bir vaka artışıyla karşılaşabiliriz" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ceyhan, şu önerilerde bulundu:

>> "Salgında bulaşın esas olduğu yerler (işyeri, toplu taşıma vb) açılma konusunda sona bırakılmalı.

>> Okullara öncelik verilmeli.

>> En çok sıkıntılı olan sektörlerden açılmaya başlanmalı.

>> Açılmanın ardından vaka sayısına etkisi bakılmalı."