Prof. Dr. Feride Acar: İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmeli

BirGün KADIN

İstanbul Sözleşmesi’nin denetim mekanizması olan GREVIO’nun ilk başkanı Prof. Dr. Feride Acar, sözleşmeye bir an önce geri dönülmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye ‘ilk imzacı’ sıfatıyla imzaladığı, kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Mart tarihli kararıyla 1 Temmuz’da resmen çekilmişti.

EN ÖNEMLİ ADIMDI

Prof. Dr. Acar, sözleşmeden çekilme kararının büyük bir kayıp olduğunu dile getirdi. Yıllar içinde yasalarda cinsiyet eşitliği lehine birtakım değişimlerin olduğuna dikkat çeken Acar, “Bunların içinde en önemli olan İstanbul Sözleşmesi’ydi. Maalesef ondan vazgeçildiği için büyük bir kayıp oldu. Türkiye’de acil sorun, var olan yasaların uygulanmamasıdır. Yasaların etkin şekilde uygulanması ve İstanbul Sözleşmesi’ne bir an önce geri dönülmesi gerekiyor” dedi.

Bunun için kadın hareketinin mücadelesine işaret eden Acar, “Kadın hareketi canlı ve demokratik bir hareket. Sadece toplumsal cinsiyet eşitliği için de değil, Türkiye’nin demokrasi mücadelesinde kadın hareketinin önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum” diye konuştu.