Yükseköğretim Kurumları Sınavı tercih işlemlerinin 27 Temmuz-5 Ağustos'ta yapılacağı bildirildi. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, tercihte bulunurken göz önüne alınması gereken etmenleri, sorulması gereken soruları 12 maddede özetledi.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu'ndan 12 maddelik üniversite tercih rehberi

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, 18-19 Haziran'da gerçekleştirdikleri Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2022-YKS) sonuçlarının http://sonuc.osym.gov.tr adresinden açıklandığını bildirdi.

Aygün, Yükseköğretim Kurumları Sınavı tercih işlemlerinin 27 Temmuz-5 Ağustos'ta yapılacağını bildirdi.

BirGün yazarı, Altınbaş Üniversitesi Çğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "tercihte bulunurken göz önüne alınması gereken etmenleri, sorulması gereken soruları" 12 maddede özetledi.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Kozanoğlu, şunları ifade etti:

"Kısa üniversite tercih rehberi: YKS sonuçları belli oldu. Şimdi sıra tercihlere geldi. Genç arkadaşlarımıza yardımcı olması umuduyla, tercihte bulunurken göz önüne alınması gereken etmenleri, sorulması gereken soruları 12 maddede özetledim.

Öncelikle, bugün gençliğime dönsem yine ODTÜ’de okur, bitirdiğim bölüm endüstri mühendisliğini veya ekonomiyi seçerdim gibi geliyor. Ama sizin aldığınız puan, öncelikleriniz haliyle farklı seçimler gerektirebilir.

1) Yeteneklerim beni hangi alana yönlendiriyor? Matematik mi mimarlık mı? Yoksa müzik veya spor bilimleri mi?

2) Gönlümden ne okumak geçiyor? Fazla para getirmese de felsefe mi,hayvan sevgim nedeniyle veterinerlik mi, yoksa zevk aldığım için yazılımcılık mı?

3) Hangi üniversiteye gitmeliyim? Bazı üniversitelerin ünü okuduğunuz branşın önüne geçebilir Boğaziçi, ODTÜ gibi… Veya köklü kurum imajı verebilir İstanbul üniversitesi, Mülkiye gibi…

4) Hangi kentte okumalıyım? İstanbul pahalı ama kültür başkenti, ayrıca ek iş olanakları geniş. Antalya’nın iklimi güzel, Konya’da ulaşım kolay, İzmir memlekete yakın gibi…

5) Hangi meslekte iş bulurum? Bazen fizyoterapi hekimlikten, lojistik işletmeden daha kolay işe girmenizi sağlayabilir. Muhasebe de öğrenciyken çalışabilirim, fizikte özel ders verebilirim.

6)Hangi meslek statü-prestij sağlar? Hekimlik,öğretmenlik saygındır. Mimarlık sanatçı ruhu,bilgisayar yüksek IQ, hukuk adil insan mesajı verir gibi…

7) Türkçe mi yoksa yabancı dilde mi eğitim görmeliyim? Anadilde anlamak, algılamak, kendini ifade etmek kolaydır. Yabancı dil evrensellik kazandırır. Yurtdışında iş bulma şansını artırır.

8) Kamu üniversitesi mi vakıf üniversitesi mi? Daha az istediğim bir dal da olsa kamu üniversitesinde aileme yük olmadan okuyabilirim veya aile bütçesini zorlayarak bir vakıf üniversitesine yönelebilirim.

9) Mutlaka bu sene bir yere yerleşmeye mi çalışmalıyım yoksa özlemlerimi seneye mi ertelemeliyim? Sene kaybetmemeye öncelik verebilirim ya da tam istediğim yer olsun diye 1 sene daha çalışmayı göze alabilirim.

10) Ailemin yanında kalarak ev ortamında huzurlu çalışmaya mı öncelik vermeliyim yoksa farklı bir şehirde kendi ayaklarım üzerinde durarak bağımsızlığımı kazanmayı mı denemeliyim?

11) Sadece eğitimi mi düşünmeliyim,yoksa seçeceğim üniversitenin kültürel ortamını,sosyal yaşamını, sanat ve spor olanaklarını da hesaba katmalı mıyım?

12) Bugün en geçerli bir alana mı yönelmeliyim yoksa kariyerin 30-40 yıla yayıldığını düşünerek teknolojik gelişmeleri-trendleri düşünerek geleceğin meslekleri arayışına mı girmeliyim?