Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye normalleşme sürecine hazırlanıyorken kritik uyarılarda bulundu. Ceyhan, Japonya'yı örnek gösterip, OHAL ilan etmek zorunda kaldıklarına dikkat çekerek "Çok dikkatli olalım" uyarısı yaptı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan uyardı: OHAL ilan etmek zorunda kalabiliriz

Dün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir süredir tartışılan normalleşme sürecinin ilk adımları açıklandı.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise "En önemli şey salgının ortasına bile gelmedik. Henüz bir şeyi halletmiş değiliz" uyarısında bulundu. Ceyhan, "Bulunduğumuz evrede, normalleşmeye geçme, tedbirlerin yavaş yavaş ortadan kaldırılması gibi planlar yapılabilir. Rahat bir havaya girersek tekrar vaka artışlarıyla karşılaşabiliriz. Biz bu noktada bir hata yaparsak tekrar en başa döneriz" dedi.

Yeni Şafak’a konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'nin ‘salgın kontrol noktası’nı geride bıraktığını ve bu nokta iyileşen hasta sayısının günlük vaka sayısını geçmesiyle sağlandığını söyledi.

"Şimdi salgın kontrol bölgesindeyiz. Bulunduğumuz evrede, normalleşmeye geçme, tedbirlerin yavaş yavaş ortadan kaldırılması gibi planlar yapılabilir. Fakat hiçbir şey bitmiş değil. Önümüzde uzun bir yol var, tedbiri elden bırakmamak şart" diyen Ceyhan özetle şunları kaydetti:

Rahat bir havaya girersek tekrar vaka artışlarıyla karşılaşabiliriz. Dünyada bu noktaya ulaşıp, tedbirleri azaltmaya başlayan Japonya ve Singapur gibi ülkelerde yeniden vaka artışı yaşandı. Japonya OHAL ilan etmek zorunda kaldı. Biz bu noktada bir hata yaparsak tekrar en başa döneriz. O yüzden çok dikkatli, yavaş yavaş bir adım atıp virüsün tepkisini ölçüp, daha sonra diğer adımı atacak şekilde hareket etmek gerekiyor.

En önemli şey salgının ortasına bile gelmedik. Henüz bir şeyi halletmiş değiliz. Gevşeyip bu iş nasılsa halloluyor gibi bir düşünceye kapılırsak tüm çabalar boşa gider, en başa dönebiliriz. Onun için hazır bu kadar şey başarılmışken, ipin ucunu kaçırmadan dikkatli bir şekilde tedbirlere uymaya devam edelim.

NORMALLEŞME TAKVİMİ

prof-dr-mehmet-ceyhan-uyardi-ohal-ilan-etmek-zorunda-kalabiliriz-726920-1.

Erdoğan'ın açıkladığı normalleşme takvimine göre Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı 27-28 Haziran'da, LGS 20 Haziran'da, askeri öğrenci sınavı 14 Haziran'da yapılacak. 65 yaş üstü gruba ilk etapta sokağa çıkma sınırlandırılması günlerinin birinde ve 4 saat süreyle yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkanı getirilecek. İlk uygulama bu hafta sonu Pazar günü saat 11.00 ile 15.00 arası gerçekleşecek. 0-14 yaş grubu 13 Mayıs çarşamba günü 11.00 ile 15 arasında tahditli olarak dışarı çıkabilecek. 31 ilde şehirlerarası giriş çıkış sınırlandırılması 7 il için bitirildi. Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs'ta başlayacak. Milli Savunma Bakanlığı'nın atama, görevlendirme 1 Haziran'da, bedelli askerlik 20 Haziran'da yeniden başlayacak.

Belediye ve İller Bankası ihaleleri 27 Mayıs'ta yeniden açılacak.

Üniversiteler 15 Haziran'da akademik takvime dönecekler. Adliyeler ara verilen duruşma, keşif, yargı süreci, icra iflas takipleri 15 Haziran'da başlayacak. Berber ve kuaförler ile AVM'ler 11 Mayıs'ta açılacak.