Prof. Dr. Onur Güntürkün'den Bochum Sanat Müzesi‘nde konferans
Prof. Dr. Onur Güntürkün

Dünyaca ünlü beyin araştırmacısı Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün, Bochum Sanat Müzesi’nde “Öğrenme ve Hafıza“ konulu halka açık bir konferans verecek.

Bochum Belediyesi, Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu (ATYG), Entegrasyon İçin Birlik Forumu (Forum Gemeinsam für Integration - GEMİ), Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DIDF), AWO ve Bochum Komünal Entegrasyon Merkezi (Kommunales Integrationanszentrum Bochum) tarafından düzenlenen konferans, yarın akşam (21 Ocak Cumartesi) saat 17.30’da gerçekleştirilecek.

“Kunstmuseum Bochum, Kortum Str. 147, 44 787 Bochum” adresindeki konferansa giriş ücretsiz olacak.

1958 yılında İzmir’de doğan ve dört yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle yaşamını tekerlekli sandalyeden yararlanarak sürdümek zorunda kalan Prof. Dr. Onur Güntürkün’ün öyküsünü yıllar önce kitaplaştıran Araştırmacı – Yazar Kemal Yalçın, ekinliği düzenleyen ATYG’nin Eş Başkanlığı’nı yürütüyor.

Etkinliği düzenleyenler adına bir açıklama yapan Yalçın, hakkındaki çeşitli yayınlarda “Türk Hawking“ olarak anılan Prof. Güntürkün’ün sunumunun Almanca olacağını, ancak gerektiğinde konunun daha iyi anlaşılabilmesi için Türkçe açıklamaların da yapılacağını duyurdu. Konferans saatinden önce gelenlerin saat 17.00’den itibaren resim ve heykel müzesini ücretsiz olarak gezebileceklerini de belirten Yalçın, “Bu nedenle Bochum Belediyesi ve Sanat Müzesi’ne çok teşekkür ediyoruz“ dedi.

ALANYA’DA ÖĞRENCİLER TATİLDE ONU ÖĞRENECEKLER

Prof. Güntürkün’le ilgili bir diğer haber de Türkiye’den.

Araştırmacı Yazar Kemal Yalçın’ın bu bilim insananın yaşam öyküsünü anlatan ve üçüncü baskısı 2013 yılında yapılan kitabı “Yaşama Gücü“nün Alanya’daki “Özel Hamdullah Emin Paşa Ortaokulu“ndaki “örnek bilim insanlarını tanıma projesi kapsamı“nda, 5, 6, 7 ve 8’nci sınıf öğrencilerine dağıtıldı. Okulun Sosyal Bilgiler Öğretmeni Serap Kılınç Avcuoğlu’nun yönetimindeki projeye katılan 150 öğrencinin kitaplarını kendi paralarıyla aldıkları öğrenildi. Konuyla ilgili habere göre öğrenciler bugün (20 Ocak) başlayan yarıyıl tatilinde kitabı okuyup, “Türk Hawking“in yaşamını öğrenecekler. Şubat ayı sonunda gerçekleştirilecek bir zoom buluşmasında da Kemal Yalçın’la Güntürkün ve eserleri hakkında görüşmek şansı bulacaklar.

1982 yılından bu yana Almanya’da yaşayan Yalçın, bugüne kadar 30 kitap yayınladı. Tüm eserlerini Duisburg-Essen Üniversitesi Türkistik Bölümü tarafından kurulan “Kemal Yalçın Arşivi”ne bağışlayan Yalçın’ın eserleri şimdiye kadar 13 dile çevrildi. 1952 yılında Denizli – Honaz’da dünyaya gelen ve asıl mesleği öğretmenlik olan Yalçın, “Türkiye’de örnek projeler yaratan güzel okullar da var. Özel Hamdullah Emin Paşa Ortaokulu da bu okullardan biri. Sosyal Bilgiler Öğretmeni Serap Kılınç Avcuoğlu’na, okul yönetimine ve Yaşama Gücü’nü okuyacak öğrencilere saygı ve sevgilerimi sunuyorum“ dedi.

'Yaşama Gücü' kitabının yazarı Kemal Yalçın'Yaşama Gücü' kitabının yazarı Kemal Yalçın'Yaşama Gücü' kitabının yazarı Kemal Yalçın

BEYİN ARAŞTIRMALARI ALANINDA EN ÖNDE GELEN BİLİM İNSANI

Kemal Yalçın’ın kaleminden, Onur Güntürk’ün başarılarla dolu yaşam öyküsünün önemli durakları:

Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün, Bochum Ruhr Üniversitesi Psikoloji Fakültesi Biopsikoloji Kürsüsü Başkanı ve Berlin Alman Milli Bilimler Akademisi Psikoloji Bölümü Senatörüdür. Onur Güntürkün Almanya’nın, Türkiye’nin ve dünyanın onurudur! Beyin araştırmaları alanında dünyanın en önde gelen bir bilim insanıdır.
2020 Avrupa Birliği Araştırma Büyük Bilim Ödülü, “2020 ERC-Advanced Grant - European Research Commission” ödülünü kazandı.

1980 yılından beri insan beyninin yapısını, sağ ve sol beyin ayrımının oluşumunu, beynin temel işleyiş prensiplerini, öğrenmeyi, öğrenmenin yasalarını araştırmaktadır. İnsan beyni alanında dünyanın en önde gelen on beyin araştırmacısından biridir.

Bilimsel çalışmaları, buluşları, keşifleri Almanya’nın, Türkiye’nin ve dünyanın önemli bilim ödülleriyle ödüllendirildi.

prof-dr-onur-gunturkun-den-bochum-sanat-muzesi-nde-konferans-1116206-1.

Bu ödüller şunlardır:

1983 Bochum Ruhr Üniversitesi Üstün Araştırmalar Ödülü
1993 Almanya Gerhard Hess Bilim Ödülü
1995 Almanya Krupp Bilim Ödülü
2000 İstanbul Üniversitesi Şeref Doktorası Ödülü
2006 Dünyanın en eski bilim kurumu olan Leopoldina’ya üye kabul edildi.
2006 Wilhelm-Wundt Psikoloji Ödülü
2006 yılında Alman Psikoloji Kurumu’na Şeref Üyesi kabul edildi.
2007 Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Ödülü
2008 Alman Milli Bilim Akademisi Üyeliği
2008 İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Şeref Doktorası Ödülü
2009 Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü
2010 Wilhelm-Wundt Kurumu’na üye kabul edildi.
2010 Alman Milli Bilim Akademisi senato üyeliğine kabul edildi.
2011 Kuzey Ren Westfalya Eyaleti Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi.
2013 Almanya Gottfried Wilhelm Leibniz Bilim Ödülü
2016 Johannes Gutenberg-Stiftungsprofessur Ödülü
2020 Avrupa Birliği Araştırma Büyük Bilim Ödülü