CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen canlı yayında yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin neredeyse 5'te 4'ü kuraklığı yaşıyor, olağanüstü kuraklık" dedi.

Prof. Dr. Orhan Şen: Türkiye'nin neredeyse 5'te 4'ü kuraklığı yaşıyor


CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Hem yerel yönetimlerin hem merkezi yönetimin bu soruna acil çözüm araması lazım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçenlerde bir proje sundu ortaya. Bu proje neydi, bu göletlerin üzerine güneş enerjisi panelleri konarak buharlaşmayı azaltmak. Bunun gibi projeleri uygulamaya geçirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Şen, canlı yayında kuraklıkla mücadelede hangi önlemlerin alınması gerektiğini değerlendirdi.

İşte Prof. Dr. Şen'in açıklamalarından öne çıkanlar:

"Türkiye'nin neredeyse 5'te 4'ü kurak, kuraklığı yaşıyor. Koyu renkli gördüğümüz, olağanüstü Kuraklık gördüğünüz gibi. Muğla, Manisa, Denizli civarları olağanüstü kuraklıkta. Buralar bizim tarımsal açıdan önemli yerlerimiz. 1 Ekim su yılının başlangıcıdır. Bu ne anlama geliyor, 1 Ekim'den itibaren bugünlerde akışlar çoğalmaya başlıyor. Hangi akışlar, derelerdeki, nehirlerdeki akışlar... Göl seviyeleri yükselmeye başlıyor. Bu su yılımızın başlangıcını gösteriyor. Ondan sonra hesap ederiz ne kadar su birikti diye. Halbuki görüyorsunuz bugün ayın 5'i.

Normal seviyeler beyaz yerler. Kuzey bölgelerine çok Yağmur yağdı. İstanbul, Marmara bölgesine ve Karadeniz bölgesine özellikle çok yağmur yağdı.

Kırklareli'ndeki 2 baraj var. Bunlar İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan barajlar. Tamamen kurudu neredeyse."