Prof. Dr. Şenol: Mutasyon, süren dalganın yükünü ağırlaştırır

Dilara ŞİMŞEK

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, mutasyonun eylül ayında tespit edildiğini, bu nedenle Türkiye'de olmamasının imkânı bulunmadığını söyledi.

Şenol sorularımızı yanıtladı.

► Mutasyona uğraması virüsle mücadele sürecini nasıl etkileyecek? Hızlı yayılma, daha mı ölümcül, ağır semptomlar mı görülecek?
Virüslerin çoğalması sırasında karşılaşılan doğal bir biyolojik olaydır mutasyon. Bu virüsün bilinen Covid-19'dan daha ağır hastalıklara veya ölümlere yol açtığına yönelik veriler söz konusu değil. Daha ölümcül olup olmayacağını bilmiyoruz. Daha bulaşıcı olduğunu gösteren verinin anlamını da çözmek için çeşitli çalışmalar yapılacak. Tesadüfen de çok hızlı yayılmış olabilir bunu bilmiyoruz.

► Türkiye’ye uğramamış olması mümkün mü?
Ülkeye uğramamış olması mümkün değil çünkü değişime uğrayan virüs ilk olarak eylül ayında Londra’da tespit edildi.

► Bu durum aşı çalışmalarını nasıl etkileyecek?
Mevcut aşı çalışmalarını etkilemeyecek çünkü aşı cevabını etkileyecek bir mutasyon değil.

► Nasıl önlemler alınmalı?
Yakın izleme almak gerekiyor. Çünkü uzun süredir yapılan izlemde görülen en yüksek mutasyonu biriktirmiş olan virüs. Bulaşma hızı ve bulaşma süreci nedeniyle yeni bir dalga olmayacak ama bitmeyen bir dalga nedeniyle zaten sağlık sistemi yük altında.

***

Yakın takibe alınmalı

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Melahat Cengiz virüsün yakın takibe alınması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Teorik olarak bulaştırıcılığını artırıyor. Virüslerin bulaşıcılığının artması demek daha tehlikeli, daha ölümcül olacağı anlamına gelmiyor. Önde gelen aşıların hedeflediği koronavirüsün hücrelerin içine girmesini sağlayan ‘spike proteininde’ mutasyon mevcut deniyor. Ancak aşılar spike proteinlerinin birçok farklı bölgesine karşı antikor üretiyor. Bu nedenle tek bir değişiklik aşıyı etkisiz kılmaz. Yeni mutasyon yakından takip edilip incelenmeli.”

***

Son uçağın yolcularına test

Türkiye; İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan uçuşları durdurma kararı aldı. Karar öncesi Londra’dan yola çıkan THY uçağındaki 125 kişiye İstanbul Havalimanı’na inişte PCR testi yapıldı.