Pandeminin yönetilemediği ülkede, 11-17 Temmuz haftasında 226 binden fazla kişinin Covid-19 testi pozitif çıktı. Prof. Dr. Şenol, “Salgın devam ediyor. Farklı bir varyantla karşılaşabiliriz, önlem alınmalı” diye konuştu.

Prof. Dr. Şenol: Salgın bitmedi, önlem alınmalı

Nisa KÜÇÜK

Covid-19 salgınının yönetilemediği ülkede, vaka sayıları artarak devam ediyor. Haftalık vaka sayısı 226 bini geçerken; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "40 kat arttı" açıklaması durumun ciddiyetini ortaya koydu. Hekimler maskeye, mesafeye, hijyene dikkat edilmesi gerektiğini ve hatırlatma dozunu olmayanların zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmasını istiyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, verilerin kısıtlı olması nedeniyle durumun tam olarak yansıtılmadığını söyledi. Hastane gözlemlerini aktaran Şenol, “Virüs, aşılı kişilerde orta kritik seviyede geçiyor. Yoğun bakımdaki hastaların çoğunluğunu, hatırlatma dozunu yaptırmayanlar ve ileri yaşlardaki yurttaşlar oluşturuyor” dedi.

Prof. Dr. Esin Davutoğlu ŞenolProf. Dr. Esin Davutoğlu Şenol

YENİ VARYANT GELEBİLİR

Sistemli bir salgın programının oluşturulması gerektiğini söyleyen Şenol, “Salgının bittiğine dair açıklama yaptıkları için insanlar önem almayı bıraktı. Salgın devam ediyor, ‘Salgın bitti’ algısının değiştirilmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Salgın devam ediyor’ denilerek bu yönde politikalar izlenmedi. Salgının gerçekliği verilerle ortaya konmalı” ifadelerini kullandı. Vaka artışlarına dikkati çeken Şenol, şunları kaydetti:

“Sonbahar aylarında bütün solunum yolu enfeksiyonlarında artış olur. Bu mevsim, solunum yolu virüslerinin pik yaptığı bir dönemdir. Bu dönemde havanın soğumasından dolayı kapalı yerlerde gireriz. Okullar açılır. Tatilin bitip işe dönüldüğü bir dönem olduğu için toplu taşıma araçlarının çok kullanıldığı bir dönemdir. Yatışmamış bir salgının ortasında olmamız nedeniyle farklı bir varyantla karşılaşabiliriz. Bizim bağışıklığımızdan kaçabilecek ya da daha ağır etkileyecek bir varyantla karşılaşma ihtimalimiz var. Bu sebeple önlemler alınmalı. Hızlandırıcı bir programa girilmesi gerekiyor. Yüz yüze eğitim başlamadan yeni dönem için önlem alınmalı. 5 yaşından itibaren çocuklara aşı yapılmalı. Günlük veri paylaşılmalı, test sayısını arttıracak mobil test merkezleri oluşturulmalı. Vakaların izolasyon süreçlerinde madden ve manen destekleyici programlar uygulanmalı. En başından beri söylüyoruz. Salgın tekrar pik yaparsa hastanelerimiz bunu diğer hastalıkların tedavilerinden ödün vererek karşılamak zorunda kalacak. Bu durum, sağlık sistemine ağır bir yük bindiriyor. Bu durumda yurttaş, Covid-19 dışındaki sağlık hizmetine ulaşmakta güçlük çekiyor. Yurttaşların tedavileri aksıyor. Hatta bu durum dolaylı olarak ölümlere sebep oluyor.”

YOĞUN BAKIMLARDA ARTIŞ

Vakaların düşmesiyle birlikte hastanelerdeki yoğun bakım ünitesi sayısı düştü. Son haftalarda yaşanan artışla birlikte yoğum bakım üniteleri de artıyor. Ankara Şehir Hastanesi'nde vaka sayılarının düşmesiyle birlikte yoğun bakım ünitesi sayısı 10'dan 1'e kadar düştü. Haziran ayı başında 1 olan 24 yataklı Covid-19 yoğun bakım alanı, son dönemde vakalardaki artış ile 2'ye yükseldi.