Prof. Dr. Tolunay: Yaşanan bu felaketler iklim krizinin sonucu

Zilan AKAY

Dünyanın yarısı aşırı sıcaklarla kavrulurken diğer yarısında ise sel felaketleri yaşanıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Ekoloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Doğanay Tolunay’a göre bu durum küresel iklim krizinin bir sonucu.

Almanya’daki felaketin benzerinin Türkiye ve dünyanın birçok yerinde artarak yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Tolunay, “Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla beraber ısınan hava daha fazla su buharını tutabiliyor. Sonrasında görülen ani sıcaklık düşüşleri ile birlikte yağışlar gerçekleşiyor. Bunun sonucunda ise havada fazla su buharı olduğu için şiddetli yağışlar afetlere dönüşebiliyor. Almanya’da da bunun örneğini görüyoruz” dedi.

Almanya’da yüksek miktarda yağış düşmesiyle beraber başlayan sel felaketinin etkisinin günlerce sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Tolunay, Almanya’nın batısındaki eyaletler ve Belçika üzerinde yer alan alçak basınç sisteminin normalde etkisini bir veya iki günde kaybettiğini ancak iklimsel nedenlerle şimdi etkisini daha uzun bir süreye yaydığını söyledi.

yasanan-bu-felaketler-iklim-krizinin-sonucu-900091-1.
Prof. Dr. Doğanay Tolunay

Alman yetkililerin yaptığı araştırmayı işaret eden Tolunay, temmuz ayında daha önce ölçülen 24 saatlik yağış değerlerinin fazlasıyla üstünde bir rakam kaydettiklerini ve bazı bölgelerde metrekareye 24 saat içinde 200 kilogramdan fazla yağış düştüğünü belirtti. Tolunay’a göre iklim krizine bağlı olarak sağanak yağış ve bazı bölgelerde kuraklık sorununun önümüzdeki yıllarda daha sık görüleceği uyarısında bulundu.

Atılması gereken adımlara dair de konuşan Prof. Dr. Tolunay, şöyle dedi: “Felaketin tüm sorumluluğunu iklim krizine bağlamak eksik kalır. Planlama, kentleşme önemli. Planlamada geçmiş dönemdeki meteorolojik olaylar dikkate alınarak hazırlık yapılmalı. Özellikle toprak yüzeylerin betonlaştırılmaması ve suyun toprağa sızdırılmasını sağlamak gerekiyor. Gerekli önlemler alınmazsa gelecekte afet olayları çok daha sık görülecek.”