"Prekarya" kavramı üzerine çalışmalarıyla bilinen ve "evrensel temel gelir" üzerine yıllardır çalışmalar yapan Standing, bu kavramın er ya da geç ülkelerin gündemine geleceğini düşünüyor

Prof. Guy Standing: Evrensel temel gelir er ya da geç hayata geçecek

BirGün Çeviri Kolektifi

Koronavirüs krizi, evrensel temel gelir çağrılarını yeniden hayati bir hale getirdi. Siyasi ve toplumsal yelpazenin çok farklı kesimlerinden kişiler, evrensel temel gelirin önemine işaret etmeye başladı. Daha önceleri Facebook kurucusu Mark Zuckerberg bir açıklamasında “evrensel temel gelir gibi fikir bulmamız gerekir” demişti. Papa Francis Vatikan yoluyla Koronavirüs krizi hakkında yaptığı açıklamada, “Evrensel temel geliri düşünmemizin vakti gelmiş olabilir” dedi. İspanya’da evrensel temel gelir uygulamasının Mayıs ayında hayata geçirilmesi bekleniyor.

Öte yandan evrensel temel gelir yeni bir fikir değil. Daha önceleri de pek çok açıdan tartışılmıştı. Bu konuda uzun yıllardır çalışan isimlerin başında University of London SOAS’tan Prof. Guy Standing geliyor. Standing konuyla ilgili CNBC’den Sam Meredith’e konuşarak evrensel temel gelir uygulaması olmadan küresel ekonominin kurtulma imkanı olmadığını belirtti. Bunun, üzerinde çok düşünülmesi gerekmeyen basit bir konu olduğunu belirten Standing, “Bir çeşit temel gelir sistemini er ya da geç uygulayacağız, ancak bence pek çok ülkenin temel kurumlarına bunu yaptırmak malum dişi çekmek gibi bir şey. İşlerin bu yönde ilerlediğine dair işaretler nedeniyle büyük bir kurumsal direnç var” şeklinde konuştu. Otuz yıldan fazla süredir evrensel temel gelirin savunuculuğunu yapan Standing, koronavirüs krizinin temel gelir tartışmasının “tetiğini” çektiğine inandığını söyledi.

“Prekarya: Yeni Tehlikeli Sınıf” ve “Prekarya Bildirgesi” adlı kitapları İletişim Yayınlarından dilimize kazandırılan Standing’in güvencesizler (prekarya) ve temel gelir üzerine pek çok kitabı bulunuyor. Aynı zamanda Küresel Temel Gelir Ağı kurucu eş-başkanı olan Standing, Ağustos 2015’te Jeremy Corbyn’in seçim kampanyasını desteklemişti.