Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, " Virüs yok olmadı; bizi tehdit etmeye devam edecek. Salgınla mücadelemiz belki de 2021 ortalarına kadar sürebilir" uyarısında bulundu. Özlü, önümüzdeki üç aylık dönemde iki senaryonun gündemde olduğuna dikkati çekti

Prof. Özlü, koronavirüste olumlu ve olumsuz senaryoyu açıkladı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin 3 ay sürecek ‘normalleşme’ takvimini açıkladı. Normal hayata dönüşü kademeli şekilde başlatacaklarını duyuran Erdoğan, Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında getirilen 31 ilden Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla’da seyahat kısıtlamasının kaldırıldığını söyledi. Ayrıca AVM’ler başta olmak üzere berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler de 11 Mayıs’ta faaliyete geçebilecek.

“EVDE OTURURAK NORMALLEŞEMEYİZ”

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Erdoğan’ın açıkladığı takvimin hızlı bir geçiş olmayacağı görüşünde. Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'ye konuşan Özlü, önümüzdeki üç aylık dönemde iki senaryonun gündemde olduğuna dikkati çekti, sürecin Bilim Kurulu'nun tavsiye ve önerileri gözetilerek işletildiğini ifade etti.

"VİRÜZ BİZİ TEHDİT ETMEYE DEVAM EDECEK"

“Sadece Türkiye’de değil, dünyada da salgının giderek sönmeye başladığı görülüyor" diyen Özlü, "Normalleşmeyi konuşmak için daha uygun bir ortama doğru gidiyoruz. Hayat, bir şekilde normale dönmek zorunda, evde oturarak normalleşemeyiz. Virüsü artık tanıyoruz; onunla baş edebileceğimizi gördük. Dolayısıyla şimdi virüsten hayatımızı geri almaya çalışıyoruz. Virüs yok olmadı; bizi tehdit etmeye devam edecek. Salgınla mücadelemiz belki de 2021 ortalarına kadar sürebilir. Bundan sonraki yaşantımız eskisi gibi olmayacak: Yeni normlarımız, yaşam biçimimiz olacak. Çok panik yapmaya gerek yok, işler fena gitmiyor. Virüs ile yaşamayı öğreneceğiz; ama ikinci bir dalganın oluşmaması için de gerekli özen gösterilip, dikkat edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

“NORMALLEŞME SÜRECİNİN KENDİSİ BİR RİSK OLUŞTURUYOR”

Turizmin başkenti Antalya başta olmak üzere 7 ilde seyahat kısıtlamasının kaldırılması ve AVM’lerin yanı sıra bazı işletmelerin de 11 Mayıs’ta hizmete açılacak olmasının risk oluşturup oluşturmayacağına ilişkin de açıklama yapan Tevfik Özlü “Normalleşme sürecinin kendisi bir risk oluşturuyor zaten. Uçağa bindiğimiz zaman düşme riski de var. Süreç ile ilgili akılcı, bilime uygun, rasyonel öngörülerde bulunup kararlar alabiliyorsanız süreci iyi yönetirsiniz” dedi ve ekledi: “Turizm başta olmak üzere AVM’lerin açılacak olmasının normalleşme sürecinde risk taşıdığını göz ardı edemeyiz. Ama bu riskler yönetilebilir. İkinci bir dalga olmaması için çok dikkatli olunması şart. Ayrıca bu süreçler, verilen kararlar geri adım atılabilecek süreçlerdir. 7 ilde seyahat kısıtlamasının kaldırılmasına ilişkin adım atıldı. Sonuçlarına göre diğer illerle ilgili kararlar geciktirebilir.”

BİLİM KURULU’NDAN TÜM SEKTÖRLERDE GEÇERLİ OLACAK 4 TAVSİYE

Bilim Kurulu’nun tüm sektörlerde geçerli olacak 4 tavsiyesi olduğuna dikkati çeken Özlü, bunları şöyle sıraladı:

1-Yeni yaşantımızda tüm sektörlerde bir iki metrelik sosyal mesafeyi koruyacak şekilde normale geçiş yapmamız lazım.

2-Sosyal alanlarda maske kullanımı devam edecek.

3-El hijyeni konusu hepimiz için önemini koruyacak.

4-Bir diğeri ise dezenfeksiyon önemli olacak.

İKİ SENARYO

Bunlara dikkat edildiği sürece önemli bir sorun yaşanmadan normalleşme sürecinin işletilebileceğini öe süren Özlü “Bunlar yapıldığı takdirde olumlu senaryo olarak 3 ay içerisinde normale dönüş yaşanır. Olumsuz senaryoya bakıldığında ikinci bir dalga gelmemesi için dikkat edilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.