Proje hayvancılığı bitirecek

HABER MERKEZİ

Ankara’nın Beypazarı ilçesine bağlı Uruş Mahallesi sınırları içerisinde yapılması planlanan kil ocağı projesine karşı, yerel halk mücadelesini sürdürüyor. Proje için verilen “ÇED Gerekli değildir” kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için açılan dava kapsamında, 5 Kasım 2021 tarihinde bölgeye bilirkişiler geldi. Bölgeye keşfi için gelen bilirkişileri karşılayan köylüleri, projenin yöreye vereceği zarara dikkat çekti. Bölge halkı, projenin iptal edilmesi için bir kez daha çağrı yaptı.

Mahkeme ve bilirkişi heyetinin alan ziyareti sırasında bölge halkından 300’ü aşkın köylü ve üretici, maden ocağı ve tesisinin planlandığı alanda toplandı. Geçim kaynaklarına, doğal çevreye ve hayat kalitelerine geri dönüşsüz zararlar verebilecek olan bu projenin yapılmaması yönündeki eylemde bulunan bölge halkı “Maden değil temiz üretim, toz değil temiz hava istiyoruz” diyerek taleplerini bir kez daha tekrar ettiler.

Mücadeleye önderlik eden Uruşlular Derneği yapılması planlanan projeye ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, maden tesisinin planlandığı Uruş beldesi ve Güdül köylerinin tarımsal, ekolojik, arkeolojik ve turistik yönlerden değerlere sahip alanlarının bulunduğu belirtildi.

EKOLOJİK TARIMA BÜYÜK DARBE VURACAK

Açıklamada, Uruş'un, Tahtacıörencik'in, Kayı'nın, Kavaközü'nün, Kırkkavak'ın, Öz'ün, Taşören'in, Garipçe'nin tarlalarına, meyve bahçelerine, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarına ve arı kovanlarına; Tahtacıörencik ve Süvari Çayı kıyısında ise gelişmekte olan ekolojik tarım ve hayvancılık faaliyetlerine büyük zarar verme tehlikesi taşıdığına dikkat çekildi. Projenin zengin yaban hayatı ve yerel halkın sağlıklı bir çevrede yaşam hakkı için büyük bir tehdit oluşturduğu belirtildi.