Gençler günlerdir eğitim hakları için, öğretmenlerine, okullarına sahip çıkmak için haykırıyor. Bu gençler bu memleketin, hepimizin geleceği…

Proje okulları ve gençlerin mücadeleleri

EMİNE COŞTUROĞLU
Veli-Der Yönetim Kurulu Üyesi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2014 yılında çıkarılan “Dershaneler Kanunu” olarak bilinen 652 sayılı KHK ile proje okul uygulamasını hayata geçirdi. Yasal düzenlemeyle MEB’e aralarında Türkiye’nin en başarılı liselerinin yer aldığı proje okullara müdür ve öğretmenleri sınavsız ve çalışma yılı puanına bakılmaksızın atama yetkisi verildi.Türkiye’nin en başarılı 45 lisesi proje okul ilan edildi.

Bu ne demekti? Bakanlık bu tarihten itibaren; tayin, çalışma yılı puanı, tecrübe, sınav başarısı vb. kriterlerden bağımsız olarak, bu okullara ben istediğim idarecileri ve istediğim öğretmenleri atayacağım diye ilan etti.

Proje okul kapsamındaki İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri,idarecilerinin değiştirilmesi sonucunda geçen yıl mezuniyet töreninde, okul müdürü Hikmet Konar’a sırtlarını dönerek eylem yapmış, bu eylemin ardından Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Bornova Anadolu Lisesi, Vefa Lisesi ve Türkiye’nin her yerinden onlarca lise “Karanlığa Sırtımızı Dönüyoruz!!!” bildirileri yayınlamıştı. Bildirilerde, ‘Proje Okul’ adı altında yapılan uygulamalardan hoşnut olunmadığı ve sessiz kalınmayacağı belirtilerek, “Benzer sorunlardan yakınan diğer okullarla beraber karanlığa sırtımızı dönmeye hazırız!” denilmişti. Türkiye’nin her tarafından öğrenciler; okullarından seslerini,çığlıklarını yükseltti.Okuluma,öğretmenime,parasız,laik,bilimsel eğitim hakkıma dokunma diye haykırdılar.

Şimdi de proje okulu ilan edilen 45 lisenin sayısı 155’e çıkartıldı. Kabataş, İstanbul Erkek, İzmir Bornova Anadolu, Ankara Atatürk, İzmir Fen, Ankara Çankaya Fen Lisesi, İstanbul Çapa Fen Lisesi, İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi, İstanbul Kadıköy Anadolu Lisesi, İstanbul Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi, İstanbul Pertevniyal Lisesi, İstanbul Vefa Lisesi, İzmir Bornova Anadolu Lisesi, İzmir Cihat Kora Anadolu Lisesi, Konya Meram Anadolu Lisesi, Trabzon Merkez Fen Lisesi, Malatya Fen Lisesi, Balıkesir Sırrı Yırcalı, İzmir Cahit Kora liseleri Türkiye’nin ilk güzel sanatlar lisesi olan Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi gibi Türkiye’nin en başarılı okullarının aralarında bulunduğu okulları, “proje okulu” ilan ederek, karar alma mekanizmalarını doğrudan bakanlığa bağlayan MEB, 19 Eylül’de illere gönderdiği yazıyla bu okulları memleketin en başarılı okulları yapan öğretmenlerini görevden aldı.

Gerekçe olarak 1 Eylül’de yayımlanan “proje okul” yönetmeliğindeki “aynı okulda 8 yıldan fazla çalışmış öğretmen olmayacak” düzenlemesini işaret eden bakanlık, en deneyimli öğretmenleri norm fazlası ilan etti. Genelgede atanmak üzere başvuruda bulunmayanların veya tercihlerinden birine atanamayanların görev yerleri il içerisinde valiliklerce resen belirleneceği,yani valilerin bu öğretmenleri istedikleri yere gönderebilecekleri açıklandı.Öğretmenlerden 23 Eylül’e kadar tayin için başvuruda bulunmaları istendi ve zorunlu tayinler gerçekleştirildi. Tüm bu ifadelerin özeti;yıllardır memleketin en başarılı öğrencilerini yetiştiren öğretmenlerimiz sürgün edildi.

TEOG’da en yüksek puanları alarak bu okullara yerleşen öğrenciler ise isyanda. “Okuluma dokunma,Öğretmenime Dokunma” başlıklı imza kampanyaları başlatan öğrenciler Türkiye’nin her yerinde yaptıkları eylemlerle, tayinlerin durdurulmasını istiyor.

İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nin 104 öğretmenden 58’i,Kadıköy Anadolu Lisesi’nin 52 öğretmeni,Atatürk Lisesi öğretmenlerinin %80’i ve daha yüzlerce öğretmen başka okullara isteği dışında gönderildi.

Konuya tepki gösteren farklı okullardan öğrenciler de change.org’da “Proje Okulları Öğretmen Değişikliğini İstemiyoruz!”, “Proje okulu yasası altında yapılan öğretmen atamalarına hayır” başlıklarıyla imza kampanyaları başlattı. Öğrenci ve velilerin destek verdiği kampanyaları binlerce kişi imzaladı.Twitter’da da #öğretmenimedokunma hashtag’i son günlerde gündemin ilk konuları arasında yer aldı.

Sonuç: Geleceği çalınan gençler

Peki yıllardır başarılarına başarı katan Türkiye’nin en başarılı,nitelikli,parasız,laik,bilimsel eğitim veren bu okullar eğitimde binlerce sorun varken ve bu sorunlara çözüm üretilmemişken neden hem de OHAL döneminde gündemde…Tüm devlet okullarının ‘Proje Okul’ ilan edilen okulların nitelikli eğitim düzeyine getirilmesi tartışılmıyorken, nitelikli,bilimsel eğitim veren okullar üzerinden yapılan bu uygulamanın nedeni nedir?

En önemli nedenlerinden biri tabii ki özelleştirme…4+4+4 yasası ve sonrasında özel okullara teşvikler, kamu arazilerinin sermayeye özel okul yapması için verilmesi ile hızlanan paran varsa ve paran kadar eğitim uygulamasının hayata geçirilmesi…Türkiye’nin en başarılı 155 okulu eğitimin özelleştirilmesindeki en büyük engel…Velilerin milyarlarca lira yatırdıkları özel okullar; ne kadar görkemli binalar,ne kadar düşük mevcutlu sınıflar reklamı yapılırsa yapılsın bu okulların başarılarının yanına bile yaklaşamamakta…

Ve tabii ki,bu okullar laik ve bilimsel eğitimin de kaleleri…Çıkardıkları yasalarla dernekler,vakıflar,cemaatler eliyle (4+4+4 yasası ile yalnızca imam hatip okulları özelinde dernek,vakıf vb.yapıların maddi yardımına ilişkin de düzenleme yapıldı.) imam hatip okullarına milyonlarca liralık paralar akıtılmasına rağmen,akademik,sanatsal,sportif vb.alanlarda imam hatip okulları başarı anlamında proje okulu ilan edilen 155 okulun içinde bile yer alamamaktadır.Aynı zamanda en başarılı 155 okul ilan edilen okullarda okuyan bu öğrenciler ‘kindar-dindar nesil’ tanımından fersah fersah uzaktadır…

Proje okulu ilan edilen 155 okula öğretmen atamalarında da,liyakat reddedilmekte,15 Temmuz darbe girişimiyle bedelini fazlasıyla yaşadığımız kadrolaşma uygulamaları;öğretmen atamaları;çalışma yılı puanı,tecrübe,sınav başarısı gibi kriterler göz önüne alınmayarak,atamalar bizzat bakanlığa bağlanarak kadrolaşma hayata geçirilmeye devam edilmektedir.

Parasız, laik, bilimsel, nitelikli eğitim veren son devlet okulları da bu okullarda okuyan gençlerimizin gelecekleri de yok edilmek isteniyor.

Sözün bittiği yerdeyiz… Gençler günlerdir eğitim hakları için, öğretmenlerine, okullarına sahip çıkmak için haykırıyor. Bu gençler bu memleketin,hepimizin geleceği…

Ne zaman umutsuzluğa düşsek yazarız ya sosyal medyada… ‘O güzel insanlar, o güzel atlara binip gittiler’ diye…Hiçbir yere gitmediler aslında…Memleketin her yerinde o güzelim gençler,o güzelim okullarında gitmedik,buradayız diye haykırmaya devam ediyor günlerdir. Duyana, duymasını bilenlere…