Projenin yaratacağı yıkım tek tek anlatıldı

HABER MERKEZİ

Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Şahinli Köyü mevkiinde Nurol Holding’in bir iştiraki olan TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. işlettiği maden ocağının kapasite artırımına karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı.

Keşif sırasında projenin bölgeye vereceği zararlara dikkat çekildi. Avukat Cem Altparmak, projenin ve ÇED Raporu’nun Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ve ÇED Raporu’nun bilimsel hatalarla ve eksikliklerle dolu olduğunu belirtti.

Avukat Hülya Yıldırım da ÇED raporlarının uluslararası taahhütlere uygun olarak hazırlanması gerektiğini ancak ne yazık ki raporların eksik ve hatalı olduğunu söyledi.

TEMA Vakfı adına söz alan Onur Küçük, ÇED raporunda, orman, kümülatif etki ve arkeoloji bölümlerindeki eksik ve hatalara dikkati çekti. Vekillerin ardından davacı kurumlar ve yurttaşlar söz aldı. İlk sözü Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan kullandı. 

ÇED OYUNU

Doğan, projenin hikayesinin bir yalanla başladığını, ilk dosyanın 3 hektarda “bentonit” olarak sunulduğunu, daha sonra 34 hektar için ÇED Olumlu kararı alındığını ancak üretime başlamadığını hatırlattı. Doğan, şimdi ise 429 hektar için dosya sunulduğunu, bir yandan da raporda sondajların devam edeceğinin yazılı ve yeniden kapasite artışı talep edilebileceğini, kamunun ve bizlerin sürekli aldatıldığını belirtti. Bu durumda parçalı ÇED süreci yürütüldüğünü oysa ÇED raporlarının bütünlüklü olması gerektiğine dikkat çekti.

Projenin köylere, yaşam alanlarına, tarım alanlarına ve Bayramdere Barajı’na çok yakın olduğunu belirten Doğan ayrıca raporun bazı bölümlerinin alanında uzman olmayan kişiler tarafından yazıldığını söyledi. Doğan rapordaki bir bölümü ‘komedi’ olarak tanımladı. Proje yakınında yer alan bir ahırdan bahsedildiği ve ahırdan yayılacak metan gazı nedeniyle iklim krizine neden olunacağı ve bu nedenle ahırın kaldırılması gerektiğinin yazılı olduğunu belirten Doğan, bu proje kapsamında kesilecek ormanlar, ortadan kaldırılacak karbon yutak alanları nedeniyle bu projenin iklim değişikliğine daha fazla etki edeceğini söyledi.