İstanbul Gelişim Üniversitesi ile Memur-Sen arasında yapılan protokolle doktora promosyon malzemesi yapıldı. Protokole göre sendika üyeleri, üniversitede doktora yaparsa yüzde 30 indirim hakkı kazanacak.

Promosyonlu doktora dönemi

AKP’nin her ile üniversite politikası nedeniyle sayıları gittikçe artan vakıf üniversiteleri eğitimi ticarileştirmeye devam ediyor. İktidar yandaşı Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ile İstanbul Gelişim Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokolle doktora ve yüksek lisans programları promosyon malzemesi yapıldı.

Memur-Sen’in duyurduğu protokole göre sendika üyelerine ve birinci derece yakınlarına İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde doktorada yüzde 30, yüksek lisansta yüzde 30 indirim yapılacak. Memur-Sen açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Memur-Sen üyelerine nitelikli hizmet sunmaya devam ediyor. Memur-Sen, üyelerinin fark yaratan, farkındalık oluşturan sendikacılık beklentilerini karşılama noktasında imzaladığı işbirliği protokolüyle kamu görevlilerinin mesleki yeterliliklerini arttırmak için bir hizmeti daha hayata geçirdi. İstanbul Gelişim Üniversitesi ile imzalanan eğitim işbirliği protokolüyle lisans ve önlisans programlarında yüzde 5, lisansüstü programlarında yüzde 40, doktora programlarında yüzde 30 indirim sağlanarak kamu görevlilerimize kariyerlerinde kendilerini bir üst seviyeye çıkarma fırsatı sunuldu.”

ALES’TEN 55 PUAN ŞARTI

Öte yandan İstanbul Gelişim Üniversitesi doktora ve lisansüstü programlarını önemsemiyor. Üniversite yüksek lisans ve doktora programlarına kayıt için yabancı dil ve ALES’ten sadece 55 puan isteniyor. Üniversitenin sitesinde konuya ilişkin şu bilgiler veriliyor: “Tezli Yüksek Lisans müracaatları için başvuru tarihi itibariyle son üç yıl içerisinde alınmış olmak kaydıyla ALES sınavından en az 55 puan alması gereklidir. Tezsiz Yüksek Lisans müracaatları için ALES puanı aranmayacaktır. Doktora müracaatları için başvuru tarihi itibariyle son üç yıl içerisinde alınmış olmak kaydıyla ALES’ten en az 55 puan alması gereklidir. Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir.

Doktora eğitimi için başvuran adayların, ana dilleri dışında, İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca veya Farsça dillerinden birinden başvuru tarihi itibariyle son üç yıl içerisinde alınmış olmak şartıyla bir yabancı dil sınav sonuç belgesi almaları gerekir.”

Üniversitede ayrıca YÖK’ün raporuna göre 65 öğrenci başına 1 akademisyen düşüyor. Öğrenciye düşen açık alan ise 3 sadece 9 metrekare. Öğrenci başına kütüphanedeki basılı kitap sayısı ise sadece 4.