Promosyonu yenileyin, emekçinin hakkını verin

EMEK SERVİSİ

Kamu emekçileri ve emekliler için bankalarla Haziran 2021 öncesi yapılan promosyon anlaşmalarıyla yeni yapılan anlaşmalar arasındaki farka tepkiler devam ediyor. Haziran 2021 öncesi yapılan anlaşmalarda emekçilerin ellerine 5 bin lira arası ücret geçerken yeni dönem promosyon anlaşmalarında ücretler 30 bin liraya çıktı. Maaşları asgari ücretin altında kalan milyonlarca emekçi bankaların verdiği promosyonlara muhtaç edildi. Yoksullukla mücadele altında ezilen emekçiler, çareyi bankaların verdiği promosyonlarda ararken yeni ve eski dönem promosyon anlaşmaları arasındaki fark uçurum gibi büyüdü. Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) promosyon sözleşmelerinin yenilenmesini talep ediyor.

SÖZLEŞMELERİ YENİLEYİN

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ülkedeki ekonomik krizin derinleştiğini belirterek, “Enflasyon TÜİK’e göre yüzde 80 ama biz yüzde 180’e dayandığını biliyoruz. Kamu emekçileri olarak son 1 yıldır enflasyon nedeniyle ücretlerimizde reel kayıplarla karşı karşıyayız. Türkiye halkı yoksullaşırken en fazla kâr eden bankalar oldu. Doğal olarak kamu emekçileriyle bankalar arasında kurumların yapmış olduğu 3 yıllık promosyon sözleşmeleri güncelliğini yitirdi” diye konuştu. “Birçok kurumda 25-20 bin liralık promosyon sözleşmeleri yapıldı” vurgusunu yapan Bozgeyik, “2022 ile 2021 tarihleri karşılaştırılınca kamu emekçisinin yıllık 500-600 lira kaybı olmuştur. Yüksek enflasyon karşısında reel anlamda kayıpların ortadan kaldırılması ve bankaların kâr oranının artması nedeniyle milyonlarca emekli ve kamu emekçileri için KESK olarak promosyon sözleşmelerinin güncellenmesini talep ediyoruz. Enflasyon karşısında emeklilerin ve kamu emekçilerinin kayıpları giderilmeli” dedi.

ADALETSİZLİK ALDI BAŞINI GİTTİ

Artan enflasyon nedeniyle eski promosyon sözleşmelerinin emekçilerde kayıplara neden olduğunu belirten Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu ise emekçilerin ve emeklilerin ana taleplerinin, promosyon sözleşmeleri arasında doğan eşitsizliklerin giderilerek sözleşmelerin yenilenmesi olduğunu belirtti. Berdicioğlu, “Ek protokollerle emekçilere bankalardan tekrar promosyon adı altında para verilmeli. Bankaların kârlılık oranlarında artış var. Emekçiler büyük adaletsizlik ve eşitsizlikle karşı karşıya. Açıkçası enflasyon rakamları ortada. Yüzde 180’e varan rakamlar ortadayken bu toplu sözleşmeyle 3 yıl geçirilmez, bu nedenle toplu sözleşme yenilenmeli” ifadelerini kullandı.

MUHTAÇ EDEN UTANSIN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, maaşları asgari ücretin altında kalan milyonlarca emeklinin bankaların promosyon yarışında figüran yapıldığını aktardı. Gürer, “Emekliyi bu duruma getiren siyasi iktidar utansın” diye konuştu. Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu ve en düşük emekli maaşının asgari ücretten 2 bin lira daha düşük olduğunu vurgulayan Gürer, “3 bin 500 lira maaş alan bir emeklinin alacağı 7 bin 500 liralık promosyon ücreti emeklinin bir derdine merhem olabilir. Ancak yıllarca çalışıp didinen emekli bu duruma getirilmemeliydi. Bankada emekli maaşı bir süre kalıyor ve banka bundan ciddi kâr ediyor. En düşük emekli maaşını asgari ücret noktasına taşıyın” dedi.