Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın bir pasajın içinde bulunan irtibat bürosu Sultanahmet’teki tarihi binaya taşındı. Şair Nigar Hanım Konağı olarak bilinen bina 6,2 milyon TL’ye restore edilecek.

Propagandacı için tarihi konak

Nurcan GÖKDEMİR

Fahrettin Altun’un başkanı olduğu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İstanbul’da daha önce Sağlık Müzesi olarak kullanılan tarihi binaya taşındı.
Ankara’da 15 Temmuz sonrası el konularak Maliye Hazinesi’ne devredilen Akın İpek’e ait 25 katlı binaya taşınan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İstanbul’daki irtibat bürosunu da değiştirdi. Daha önce bir pasajda hizmet veren başkanlık, üç aydan bu yana Sultanahmet’te bulunan ve 1918 yılında Türkiye’nin ilk Sağlık Müzesi’nin kurulduğu binayı kullanmaya başladı. Şair Nigar Hanım’a ait olan bu bina 1. Dünya Savaşı yıllarında Milli Müdafaa Cemiyeti tarafından kullanıldı ve daha sonra birçok kuruma ev sahipliği yaptı.

Ankara’daki bina ile ilgili haberler üzerine “Yıpratılmak isteniyoruz” açıklamaları yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi, İstanbul’daki yeni binasının restorasyonu için ihaleye çıktı.

BELLİ İSTEKLİLERE İHALE

İhale, hale Kamu İhale Kanunu’nun “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restorasyon, restitüsyon ve konservasyon projeleri, sokak sağlıklaştırma, çevre düzenleme projeleri ve bunların uygulamaları ile değerlendirme, muhafaza, nakil işleri ve kazı çalışmalarına ilişkin mal ve hizmet alımları”nın belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılmasına olanak sağlayan hükmünden yararlanılarak yapıldı. Kamu İhale Kurumu’nun internet sayfasında yer alan bilgilere göre, yaklaşık maliyeti 6 milyon 690 bin lira olarak hesaplanan restorasyon işi ALBA İnşaat’a verildi. En yüksek 6 milyon 387 bin TL teklif verilen işi ALBA İnşaat, 6 milyon 291 bin TL’ye aldı. Daha önce İstanbul’da çok sayıda tarihi binanın restorasyonunu üstlenen şirketin yapacağı işlerin içeriği ihale dokümanı açıklanmadığı için bilinmiyor.

3 AYLIK RESTORASYON

Şirket, İstanbul Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile 16 Haziran’da imzalanan sözleşme gereği 21 Haziran’da restorasyona başladı. Restorasyon 18 Eylül’e kadar sürecek.

Şirket daha önce Cumhurbaşkanlığı Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü Ofisi, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın 3 milyon 381 bin TL harcanan “şatafatlı makam odası”nın tadilatını da yapmıştı.