Protestan Kilisesi'nde 700'den fazla cinsel istismar tespit edildi

Katolik Kilisesi'ndeki cinsel istismar skandalının gündeme geldiği 2010 yılından sonra benzer şüphelerle gözlerin çevrildiği Protestan Kilisesi, senelerce sessizliğini koruduktan sonra geçen sonbaharda başlattığı kurum içi değerlendirmenin sonuçlarını açıkladı.

DW'de yer alan habere göre Alman Protestan Kilisesi'nin (EKD) Dresden kentindeki yıllık toplantısında konuşan Piskopos Kirsten Fehrs, ülke genelindeki vakaların incelenmesi sonucunda 770 cinsel istismar kurbanının tespit edildiğini duyurdu. Fehrs, istismara maruz bırakılanların çoğunun kiliselerin himayesinde bakılan çocuklar olduğunu belirtti.

Piskopos, cinsel istismarın önlenmesi ve hesaplaşılması amacıyla gelecek yıl için ayrılan 1,3 milyon avroluk bütçenin 1 milyon avro artırılacağını söyledi.

Atılan adımlar yetersiz

Cinsel istismara maruz bırakılan insanların sözcüsü Kerstin Claus ise Kilise'nin attığı adımların yetersiz olduğunu ifade etti. Claus, Almanya Protestan Kilisesi'nin cinsel istismarla mücadele etme konusunda uzun süre tereddüt yaşadığını ve çok geç kaldığını belirtti. Kilise'nin şu an cinsel istismara maruz bırakılanların ihtiyaçlarına odaklanması gerektiğini belirten sözcü, tazminat anlaşmalarının şeffaf bir şekilde yapılması için çağrıda bulundu.

Piskopos Fehrs ise Katolik Kilisesi'nin yıllardır yaptığının aksine, Protestan Kilisesi'nin toplu ödeme yapmak istemediğini ifade ederek taksitli tazminat sinyali verdi.

Claus, Protestan Kilisesi'nin, tazminat meselesini tartışmalardan sıyrılmak için izlenecek bir yol olarak görmemesi gerektiğini söyledi. Claus, yapılması gereken şeyi, çocukların hakkının teslim edilmesi için ömür boyu verilecek bir çaba olarak niteledi.