Anayasa Mahkemesi, Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü önünde KHK ihraçlarını protesto eden öğretmene, “OHAL döneminde eylem yasağı” gerekçesiyle para cezası kesilmesiyle ilgili hak ihlali kararı verdi

“Protesto  OHAL döneminde de hak”

BİRGÜN/ANKARA

Anayasa Mahkemesi, KHK ile görevinden uzaklaştırılan H.T’nin ihracını protesto amacıyla Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapmak isteyen Eğitim Sen üyesi öğretmen Selma Elma’ya verilen para cezasının Anayasal hak ihlali olduğuna hükmetti

Antalya Valiliği’nin 4 Kasım 2016 tarihinde aldığı, “OHAL döneminde eylem yasağı” gerekçe gösterilerek idari para cezası kesilen öğretmen Selma Elma, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

GÖSTERİ HAKKI İHLAL EDİLDİ

AYM, toplantı ve gösteri hakkının Anayasal ve uluslararası hukukla koruma altında olduğunu, basın açıklaması yapmak isteyen öğretmene para cezası verilmesinin bu hakkın ihlali olduğunu hükme bağladı. Ancak AYM, Anayasa’nın 34’üncü maddesinde düzenlenen hakkın ihlal edildiğine hükmetmesine karşın Selma Elma’nın 10 bin TL tazminat istemini reddetti. Mahkeme, kararın, yeniden yargılama yapılmak üzere Antalya 3. Sulh Ceza Hakimliğine gönderilmesini kararlaştırdı.

BAKANLIĞA GÖRE İHLAL YOK

İlgili Bakanlık ise AYM’ye ilettiği görüşte, Selma Elma’nın cezaya itirazını reddeden mahkemenin kararındaki tespit ve sonuçların yasanın uygulanması niteliğinde olduğunu, bu anlamda Anayasal hak ve özgürlükleri ihlal niteliği taşımadığı ve keyfilik de içermediğini savundu. Bakanlık görüşünde, “Uygulanan tedbirin demokratik toplum düzeninde gerekli olduğu değerlendirilmiştir” denildi.