Almanya’nın ABD’den nükleer silah taşıyabilen F-18 savaş uçaklarını alma planları Berlin’de protesto edildi. Irak’ın Süleymaniye kentindeki memurlar maaşlarının ödenmesini istedi. Arjantin'de aralarında sağlık çalışanları ve öğretmenlerin bulunduğu emekçiler, hükümetin açıkladığı maaşların dondurulmasını içeren yeni ekonomik paketi protesto etti

Protestolar sürüyor

Salgın dünyanın dört bir yanında hükümetlere ve ekonomik krize karşı protestoların önünü alamadı. Sosyal mesafe kuralına uygun ve maskelerle yapılan eylemler birçok ülkede yeni görüntülere sahne oldu.

Arjantin'de aralarında sağlık çalışanları ve öğretmenlerin bulunduğu emekçiler, hükümetin yeni açıkladığı yeni ekonomik pakete tepki gösterdi.

MAAŞLARA MÜDAHALE

Buenos Aires Özerk Şehri (CABA) Yasama Meclisi önünde toplanan yurttaşlar, maske kullanarak ve sosyal mesafeyi korumaya özen göstererek, maaşların dondurulması gibi çeşitli ekonomik tedbirleri kapsayan CABA hükümetinin Ekonomik Acil Durum yasa tasarısını protesto etti. Eylemciler adına söz alan psikolog Inaqui Sanguineti, “Biz devlet hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanları olarak eğer bizi koruyup kollamazlarsa, halka layıkıyla hizmet veremeyiz” açıklaması yaptı.

MEMURLAR EYLEMDE

Irak'ın Süleymaniye kentindeki memurlar da maaşlarının ödenmesi talebiyle eylem düzenledi.

Süleymaniye kent merkezindeki mahkeme binası önünde bir araya gelen onlarca öğretmen ve farklı alanlardaki kamu çalışanları, birkaç aydır alamadıkları maaşlarının ödenmesi ve mali durumlarının iyileştirilmesi talebinde bulundu. Göstericiler, üzerinde 'Artık yeter', 'Maaşın ödenmesi bir haktır, talep değildir” yazan dövizler taşıyarak Erbil yönetimine tepkilerini dile getirdi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, 2 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Irak merkezi hükümetinin bölgenin bütçe ve memur maaşlarını kesme kararının ardından, kendi mali imkanları çerçevesinde memur maaşlarını ödeyeceklerini söylemişti.

protestolar-suruyor-729094-1.

SAVAŞ UÇAĞINA TEPKİ

Almanya'nın ABD’den nükleer silah taşıyabilen F-18 savaş uçaklarını alma planları Berlin'de protesto edildi. Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler Birliği (IPPNW) çağrısıyla Berlin'de Federal Meclis'in önünde düzenlenen gösteride, üzerinde 'Sadece silahsızlanma güvenlik sağlar', 'Silahsızlanma hakkında konuşmak, ancak nükleer silah taşıyabilen uçak satın almak?' yazan dövizler taşındı. IPPNW Sözcüsü Angelika Wilmen, “Bizim ABD’nin nükleer silahlarına ve buna katılmaya ihtiyacımız yok. Bundan dolayı vergi ödeyenler için çok pahalı olan bu savaş uçaklarına da ihtiyacımız yok” açıklaması yaptı.

SEÇİM KRİZİ

Orta Avrupa ülkesi Polonya ve Batı Afrika ülkesi Mali'de de düzenlenen seçimlere ilişkin protesto gösterileri düzenleniyor. Mali'de genel seçimlerin geçici sonuçlarının değişmesi tepki çekerken Polonya'da da seçimlerin posta yoluyla yapılması kararına karşı eylemler yapıldı.