Lübnanlıların yaralarını sarmaya çalıştığı Beyrut Limanı’ndaki patlamanın ardından tüm tartışmalara rağmen uluslararası soruşturma adımına geçiliyor. ABD soruşturmaya ilk müdahil olan ülke oldu.

Protestolara katılan halk yardım faaliyeti de yürütüyor: Soruşturma genişliyor

Dış Haberler Servisi

Beyrut Limanı’nda meydana gelen ve en son iki kişinin daha cesedine ulaşılmasıyla hayatını kaybeden kişi sayısının 179’a yükseldiği patlamanın ardından ABD’nin de müdahil olduğu uluslararası soruşturma sürecine girildi. Lübnanlılar ise yardım faaliyetlerini sürdürüyor.

Lübnan’ın eski başbakanlarının çağrısıyla başlatılan ancak istifa eden Hasan Diyab hükümeti tarafından reddedilen söz konusu soruşturma için ABD’den bir heyet Beyrut’a doğru yola çıkıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı David Hale, Federal Soruşturma Bürosu’ndan (FBI) bir heyetin soruşturmaya katılmak üzere Lübnan’a gideceğini duyurdu. Hale, Lübnan’daki siyasi gelişmeleri de yakından takip ettiklerini kaydetti.

Lübnan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ise önceki gün yaptığı açıklamada, patlamanın bir sabotaj olabileceği ihtimali üzerinde durduklarını, ancak FBI’ın soruşturmaya dahil olması durumunda patlamada “İsrail’in parmağı” varsa bunun örtbas edileceğini savunmuştu. Bahsi geçen uluslararası soruşturmaya başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesi de dahil olma taleplerini dile getirmişti.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Hükümete öfkelerini dile getiren ve yeni hükümet kurulması için erken seçim talep eden Lübnanlılar ise protestoları sürdürürken aynı zamanda enkaz kaldırma çalışmaları ve ilk yardım faaliyetlerine devam ediyor. Birçok ülkenin yardım seferberliğine rağmen Lübnanlı mühendisler, doktorlar ve diğer gönüllüler de yardım sağlıyor.
Patlama bölgesine yaklaşık bir kilometre mesafedeki Cımmeyze Mahallesi’nde binaların ön cephelerinin çökmesi sonucu oluşan molozlar sokağa taşıyor. Cımmeyze caddelerinde bir grup gönüllü inşaat mühendisi, patlama sonucunda zarar gören çevredeki binalardaki hasarı inceliyor. Fosforlu yelekleriyle gönüllüler ise yoldan geçenlere su, ekmek ve yiyecek sunuyor.

GÖNÜLLÜ SAĞLIK HİZMETİ

Beyrut sokaklarında kurulan sahra hastaneleri ve çadırlarda da “ücretsiz sağlık hizmetleri” veriliyor. Burada çalışan gönüllü Merved Attasi isimli bir sağlıkçı, patlamanın ardından Mar Mihayel Mahallesi’nde ilk yardım ve ayakta tedavi sağlık hizmetleri için bir gönüllülük oluşumu kurduklarını ve birçok sağlık emekçisinin bu faaliyetlere aktif olarak katıldığını açıkladı.