Psikolojik savaşın galibi Fenerbahçe

SERKAN FİDAN

Alanyaspor ve Beşiktaş maçları Fenerbahçe için YGS ve LGS sınavı gibiydi. İlk basamağı sükseli bir şekilde geçmiş olsa da istediği sonucu almanın tek yolu ikinci basamağı da kazanmaktan geçiyordu. Aksi bir sonuç ise havlu atmak manasına geliyordu. Henüz 6. hafta oynanmışken üstelik takımda ciddi bir maliyetle büyük bir revizyona gidilmişken ligin başında hedeften uzaklaşmanın da faturası ağır olacaktı.

Aykut Kocaman’ın Fenerbahçe muhabirlerini şaşırtan bir sürpriz hazırlamış, Giuliano’yu sağ kanada çekip forvet arkasına Mehmet Ekici’yi yerleştirmişti. Zenit kariyerinde hiçbir maça sağ kanatta çıkmayan Giuliano en son sağ kanatta oynadığında Brezilya’da forma giyiyordu.

Aykut Kocaman takımını iyi hazırlamıştı. Fenerbahçeli futbolcular Atiba ve Oğuzhan’a oyun kurma fırsatı vermeyince Beşiktaş sadece duran toplarla ya da uzaktan şutlarla kaleyi yoklayabiliyordu. Buna paralel Mehmet Ekici’nin alışkın olduğu pozisyonda oynaması Valbuena’nın yükünü hafifletiyor ve Fenerbahçe rakibine kıyasla daha fazla pozisyona girebiliyordu. 20’de Janssen’in düşürülmesiyle kazanılan penaltıyı Giuliano’nun gole çevirmesi maçın gidişatını Fenerbahçe’nin lehine çevirmiş üstüne üstük yükselen tempo ve tansiyon 43’de Quresma’nın ikinci sarı karttan oyundan atılmasına sebep olmuştu. İlk yarı bu şekilde sona erse Fenerbahçeliler ikinci 45 dakikayı daha rahat izleyebilirlerdi ancak ilk yarının son dakikasında Neto’nun hamle yaparken gecikmesinin cezası kırmızı kart oluyor ve Beşiktaş skoru olmasa bile sahadaki oyuncu sayısını eşitleyerek soyunma odasına gidiyordu.

İkinci yarıya Aykut Kocaman Mehmet Ekici’nin yerine Mehmet Topal’ı oyuna alarak başladı. Kocaman’ın taktiksel hamleleri devam ediyor Mehmet Topal’ın ikinci stoper olarak oyuna alındığını düşünenleri yanıltarak Josef De Souza’yı geri çekip Neustadter’in partneri yapıyordu. Bu şekilde Beşiktaş’ın sahadaki son sihirbazı Talisca’yı etkisiz hale geliyordu. Kısa bir süre sonra Şenol Güneş karşı hamle yaparak Portekizli’nin yerine Negredo’yu oyuna alıyor ve ibre Beşiktaş’ın lehine dönüyordu. Aykut Kocaman Alper Potuk’u oyuna alarak ibreyi dengeliyor yapıyor ancak bu hamleyi işlevsel kılan ise Cenk Tosun’un kafa vuruşunu şık bir şekilde kurtaran Carlos Kameni oluyordu. Kameni derbi performansıyla Volkan Demirel’i yedek kulübesine çiviliyordu. Fenerbahçe Alper’in girişiyle kontra ataklardan farkı ikiye çıkartacak pozisyonlar buluyor ancak ikinci gol yine bir penaltı vuruşuyla, bu sefer Vincent Janssen’in ayağından geliyordu. Hollandalı forvet daha erken transfer edilmiş olsa Fenerbahçe ne Avrupa’dan mahrum kalır ne de ligde bu kadar geriye düşerdi.

Penaltı ile birlikte Beşiktaş dokuz kişi kalmıştı. Tam Fenerbahçe maçın fişini çekti derken Beşiktaş farkı bire indiriyor, hemen ardından da oyuna sonradan giren İsmail Köybaşı kırmızı kart görüyordu. Son dakikalarda taktik savaş yerini psikolojik savaşa bırakıyor ancak Fenerbahçe psikolojik savaşı da kazanarak ligde kartların yeniden dağıtılmasını sağlıyordu.