Koronavirüs salgınına karşın çalışma zorunluluğu bulunan PTT çalışanları, basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, “PTT emekçileri risk altında çalışmaya, çalıştırılmaya devam etmektedir” denildi.

'PTT çalışanları risk altında'

AYCAN KARADAĞ

KESK'e bağlı Haber-Sen İzmir Şubesi, koronavirüs salgınında PTT çalışanlarının çalışmaya devam ettiği ve yoğun kalabalığın oluştuğu PTT merkezlerindeki risklere dikkat çekerek bugün Posta İşleme Merkez Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan Haber-Sen 6 Nolu Şube Başkanı Ayhan Zengin, henüz gerekli tedbirlerin alınmadığının ve risk grubunda yer alan PTT emekçilerinin psikolojik olarak olumsuz etkilendiğinin belirtti.

Virüsün bazı PTT emekçilerinde görülmesi durumunda ülkeye daha hızlı yayılacağını ifade eden Zengin, “PTT merkezleri çocuk, işsizlik ve sosyal yardımların verildiği dönemlerde çok kalabalık olmaktadır. Bu koşullarda COVİD19 virüsünü herhangi bir kişinin taşıyor olma ihtimalinden dolayı gerek PTT çalışanlarına ve gerekse de yurttaşlara bulaşma ihtimalini arttırmaktadır. Yurttaşların büyük çoğunluğu ev ekonomisini bu yardımlar üzerinden finanse ettiği için aylık verilen bu yardımların üç aylık bölümünün peşin ödenmesi, PTT merkezlerinde oluşacak insan kalabalığını ortadan kaldıracak ve virüsün bulaşma ve yayılımını engellemede etkili olacaktır. PTT çalışanları açısından durum daha risklidir. Çünkü bir günde bir Dağıtıcı(postacı) ve gişe memuru yüzlerce insanla temas halindedir, bu durum virüsün bulaşma ve yayılma ihtimali arttırmaktadır” diye konuştu.

ptt-calisanlari-risk-altinda-706290-1.

'ŞUBELERDE TEK KİŞİ ÇALIŞTIRMAMALIDIR'

Son olarak Zengin şunları dile getirdi:

“COVİD-19 virüsü dolayısıyla ülkemizde de alınan genel tedbirler kapsamında sokağa çıkmama, AVM’lerin ve pek çok firmanın satışları durdurması veya kısmi zamanlı satış yapması, yoğun üretim ve tüketim mekanizmasıyla varlığını devam ettiren sermayeyi olumsuz etkilemektedir. Ancak ne var ki insanların evlerine kapanması tüketimin durduğu anlamına gelmemektedir.

Sanal ortamda ve indirimli satışlar ile az masrafla çok kar elde etmeyi hedefleyen sermaye çevreleri kar etmeye devam ederken, ürünlerin alıcıya ulaştırılması işini yüklenen PTT emekçileri risk altında çalışmaya -çalıştırılmaya devam etmektedir. Ayrıca buradan yineliyoruz! PTT genel müdürlüğü kendi çıkardığı genelgeye uyarak şubelerde tek kişi çalıştırmamalıdır. Çünkü PTT şubelerinde PTT Genel Müdürü Hakan Gülten’in dediği gibi sosyal mesafeyi koruyacak ikinci bir görevli yoktur, şubelerin büyük çoğunluğunda tek kişi çalışmaktadır. Yine PTT Genel Müdürünün belirttiği gibiPTT kesinlikle kâr mantığından uzaklaşmalı, müşteri mantığından kurtularak herkes için ulaşılır nitelikli kamusal hizmet önündeki engeller kaldırılmalıdır.

Dünyanın farklı ülkeleri, yayılmaya başlayankoronavirüs tehlikesine karşı, Dünya Posta Birliği aracılığıyla ticari kargolar kabul etmemekte veya bazı ülkeler imzasız ya da işyeri teslimli kargo kabul etmektedir. Bizde de benzer bir önlemin ne zaman alınacağını soruyoruz.”

ptt-calisanlari-risk-altinda-706291-1.